top banner

BRD le propune clientilor inghetarea dobanzilor variabile la credite

14 Septembrie 2010 | Autor: Alexandra Popa

O parte din actele aditionale propuse de BRD clientilor cu credite in derulare, in vederea alinierii acestora la prevederile OUG 50/2010, prevad transformarea dobanzii variabile in dobanda fixa. Banca isi motiveaza decizia prin dorinta de a oferi clientilor vechi acelasi tip de dobanda ca si celor noi. ANPC considera masura neconforma cu legea.
Cei care au mers la BRD pentru a semna actul aditional propus de banca au avut parte de o supriza oarecum neasteptata. Pe langa faptul ca o parte nu au regasit in agentii actul propriu zis pentru semnare (cu toate ca au fost notificati sa se prezinte la unitatile bancii), li s-a comunicat ca de acum rata dobanzii variabile se va transforma intr-una fixa.
“Daca un client detine un credit de consum cu dobanda variabila, credite care in oferta actuala a bancii sunt cu dobanda fixa, atunci transformarea se va face pe dobanda fixa”, au precizat reprezentantii bancii la solicitarea Conso.ro.
Acestia insa nu au oferit pana la aceasta ora informatii despre nivelul la care se fixeaza dobanda pentru clientii vechi. Mai exact, daca acestia beneficiaza si de aceleasi costuri pe care banca le afiseaza in oferta actuala.
“Pentru creditele garantate cu ipoteca in stoc, cu dobanda variabila (este vorba de Expresso dublu, produs care astazi nu se mai regaseste in oferta curenta a bancii), trecerea se va face pe dobanda fixa pentru a se evita procedura mai complicata de semnare de acte aditionale si pentru contractele de ipoteca aferenta”, si-au motivat partial reprezentantii bancii decizia luata.
ANPC: transformarea dobanzii din variabila in fixa nu este legala
Practica de a transforma dobanda variabila in dobanda fixa a fost taxata de o parte din avocatii care si-au aratat disponibilitatea de a reprezentanta clientii bancilor in justitie si problema a fost clarificata ulterior de ANPC.
“Notificati in scris creditorul ca nu sunteti de acord cu prevederile stipulate in actul aditional. In caz contrar vor considera ca-l acceptati in mod tacit. Nu sunteti obligati sa acceptati trecerea de la dobanda variabila la dobanda fixa sau alte modificari”, a mentional Marius Coltuc, unul dintre avocatii implicati in demersurile clientilor nemultumiti.
Astazi, si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului a trimis o serie de sfaturi pentru clientii bancilor in privinta actelor aditionale, in conditiile in care au considerat ca unele banci ar putea sa puna clientii sa semneze ca sunt de acord si cu prevederi care exced OUG 50/2010.
“Identificati tipul de dobanda (fixa sau variabila) initial si verificati sa nu fie modificat. Creditorul nu are dreptul sa modifice dobanda din fixa in variabila sau invers”, au precizat inspectorii Autoritatii.
Pe de alta parte, BRD se arata flexibila in ceea ce priveste modificarea dobanzii. Insa numai cu clientii care nu sunt de acord cu transformarile propuse si solicita alte conditii, mai avantajoase.
“In cazul in care exista clienti care se prezinta la banca pentru a solicita alta varianta decat cea propusa de banca, situatiile respective se trateaza punctual, in functie de situatia fiecaruia”, ne-au explicat reprezentantii BRD.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul