top banner

BRD cere bancilor sa isi asume responsabilitatea pentru creditele in franci

13 Februarie 2015 | Autor: Conso

Presedintele BRD, Philippe Lhotte, s-a declarat impotriva pozitiei Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), organizatie din care banca face parte, cu privire la situatia clientilor cu credite in franci elvetieni, sustinand ca bancile trebuie sa isi asume responsabilitatea impreuna cu clientii lor.
Reprezentantul BRD a mai spus ca a refuzat sa valideze comunicatul transmis la finalul lunii ianuarie de CPBR, care viza conversia creditelor in franci, dar comunicatul a fost, totusi, transmis presei. "In aceste conditii, nu stiu daca BRD va ramane in acest patronat", a transmis seful BRD. El spune, insa, ca la banca pe care o conduce situatia este diferita de alte banci, pentru ca in portofoliu exista doar cinci credite in franci elvetieni.
Mai mult, Lotte a spus ca este de acord cu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, care a recomandat negocierea directa client-banca, dar si cu premierul Ponta care a spus ca fiecare parte trebuie sa isi asume responsabilitatile.
"Nu sunt sigur ca toti cei 75.000 de debitori in franci au fost corect informati de banci cu privire la riscurile care se expun. Eu m-am uitat prin dosarele celor cinci clienti  si ma intrebam daca noi i-am informat corect in momentul in care au luat aceste credite- asta face parte din etica profesiei de bancher, face parte din bunul simt al profesiei noastre. Sincer, nu sunt atat de sigur ca ei au fost bine informati. Au facut imprumuturi in franci pentru ca erau avantajati la rata. O sa le propunem o conversie in lei, daca accepta, la cursul de dinainte de de decizia Bancii Nationale a Elvetiei si mi se pare o pozitie onesta", a subliniat Philippe Lhotte.
Cu privire la legea insolventei, Lhotte spune ca e necesara si binevenita, dar sa fie studiat cu mare atentie impactul potential asupra societatii.
"Trebuie observate experientele altor tari in acest caz si sa vedem ce a functionat acolo si ce nu a functionat, iar apoi sa adaptam acest proiect in mod precaut si cu multa atentie. ARB a depus eforturi bune in acest sens alaturi de BNR si cred ca exista un interes comun din partea comunitatii bancare si a cetatenilor cu privire la acest proiect. Acum cateva luni am fost mai ingrijorat intrucat aflasem ca era posibil ca acest proiect sa se voteze in mare graba, dar acum sunt convins ca el va fi analizat cu mare atentie", a mai spus Lhotte.
BRD a revenit pe profit anul trecut, cu 43,2 milioane lei, dupa doi ani de pierderi. Profitul se datoreaza scaderii costului net al riscului cu 43% si a unui bun control al costurilor. In 2013, banca afisa o pierdere de 385 milioane lei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

ING scade dobânda la creditul de nevoi personale. Te bucuri de o dobândă fixă între 5,99% și 15,49%, redusă de la 6,24%-16,49%

ING scade dobânda la creditul de nevoi personale. Te bucuri de o dobândă fixă între 5,99% și 15,49%, redusă de la 6,24%-16,49%

Te gândești să îți renovezi casa, să îți achiziționezi noi piese de mobilier care să spună o nouă poveste sau, poate, să îți schimbi mașina? Pentru dorințe împlinite și planuri viitoare, ING oferă creditul de nevoi personale cu o dobândă fixă avantajoasă între 5,99% - 15,49% pe an, redusă de la 6,24%-16,49%.

15 Iul 2024 | Credite nevoi personale
Cand vor simti clientii bancilor schimbarea politicii monetare?

Cand vor simti clientii bancilor schimbarea politicii monetare?

Reducerea dobanzii de politica monetara nu va produce deocamdata efecte majore pe piata creditelor, dar deponentii bancilor ar putea simti mai repede scaderea dobanzii la facilitatea de depozit a BNR.

09 Iul 2024 | Credite nevoi personale
Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul