BNR: De ce creste riscul de nerambursare la credite?

Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu intentioneaza sa stopeze creditarea persoanelor fizice, ci este in cautarea unui dozaj adecvat in contextul in care, in ultimul an, a crescut riscul de nerambursare a creditelor. In acest context, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat o dezbatere serioasa cu privire la creditul ipotecar.
 
”In Raportul (asupra Stabilitatii Financiare - n.r.) din acest an, evidentiem cresterea riscului de nerambursare a creditelor. Acest lucru are multe cauze, inclusiv cateva initiative legislative neinspirate. Este un risc cu potential, dar este de datoria noastra sa il mentionam, pentru ca poate deveni un risc real, daca nu se actioneaza in sensul descurajarii factorilor care il genereaza”, a explicat guvernatorul BNR.
 
Acesta a mentionat ca discutiile referitoare la creditarea persoanelor fizice nu vizeaza stoparea contractarii de imprumuturi, ci limitarea riscului de nerambursare.

Guvernatorul BNR a reamintit faptul ca perioada dobanzilor negative si a dobanzilor foarte scazute s-a incheiat. “Din acest punct de vedere, comparatiile care se fac acum cu privire la Robor, ca sunt noi recorduri, nu sunt corecte. Dobanzile in Romania sunt inca scazute si nu stim unde se va incheia noul ciclu”, a mai spus guvernatorul. Alaturi de riscul de crestere a dobanzilor, el l-a mentionat si pe cel de scumpire a imobilelor.
 
Gradul de indatorare creste pe toate categoriile de credite

La randul sau, viceguvernatorul Liviu Voinea a subliniat ca, desi rata creditelor neperformante a scazut semnificativ in ultimii ani, la putin peste 6%, riscul de nerambursare este in crestere, atat pe sectorul populatiei, cat si pe cel al compoaniilor.

“Prognoza ratei anuale de nerambursare arata ca exista riscul ca aceasta sa creasca semnificativ in urmatoarele 12 luni”, a punctat Voinea. Aceasta estimare are la baza faptul ca gradul de indatorare a populatiei este mai mare in prezent, fata de anul trecut, pentru toate categoriile de venit, atat la ipotecare cat si la creditele de consum.
 
Voinea a mai spus faptul ca rata anuala de nerambursare (care exprima procentul din debitorii performanti astazi, dar care risca sa intre in stare de neperformanta in urmatoarele 12 luni, pe baza trendurilor din perioada anterioara) este de 0,4% in prezent, dar la un nivel foarte redus al ratei creditelor neperformante. Iar aceasta din urma risca sa creasca semnificativ pe masura ce creste gradul de indatorare, in special in zona clientilor care se afla la un grad de 50% - 60%.
 
Impactul cresterii Robor, in varianta BNR

Viceguvernatorul BNR s-a referit si la impactul majorarii Robor asupra ratelor lunare la banca. Astfel, in perioada aprilie 2017 - martie 2018, rata la un ipotecar standard a crescut cu 108 lei (15%), cea la un credit Prima casa cu 129 de lei (15%), iar cea la un credit de consum cu 8 lei (2%).

El sustine, insa, ca acest fapt a fost contrabalansat de cresterea veniturilor populatiei (cu 15% la salariul mediu net, respectiv 362 de lei in aceeasi perioada).

Pe de alta parte, oficialul BNR sustine ca, in ultimele 9 luni, pe baza recomandarilor BNR, tot mai multi clienti au ales creditele cu dobanda fixa, pentru a evita riscul de dobanda.

“Daca in martie anul trecut in fluxul de credit ipotecare cele cu dobanda fixa reprezentau doar 6%, in martie 2018 procentul a ajuns la 26% (inclusiv cele cu dobanda fixa pe cel putin 5 ani).

La creditele de consum, unde oricum majoritatea erau cu dobanda fixa, procentul a urcat de la 60% la 79%”, a mai spus Voinea.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani
Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani

Bancile pot folosi în acest scop parghia oferita de un regulament al BNR din iulie 2020 care lasa mai mult spatiu de manevra finantatorilor in contextul in care debitorii se confrunta cu probleme pe fondul pandemiei.

12 Aprilie 2021 | Credite de consum

Creditele de consum intra in primavara cu discounturi
Creditele de consum intra in primavara cu discounturi

Mai multe banci isi asteapta in aceasta perioada clientii cu dobanzi mai mici la creditele de nevoi personale si avantaje colaterale.

3 Martie 2021 | Credite de consum

Creditele online devin tot mai populare
Creditele online devin tot mai populare

Cu documentele de identitate la indemana, un dispozitiv cu camera pentru identificare si documentatia semnata electronic pe e-mail sau in cont, sunteti pregatiti pentru acordarea unui imprumut online. Conso va ofera cateva exemple concrete de aplicatii online pentru un credit.

3 Februarie 2021 | Credite de consum

Cu cat cresc ratele bancare dupa suspendarea platii?
Cu cat cresc ratele bancare dupa suspendarea platii?

Autoritatile au extins si in 2021 masura suspendarii ratelor la credite, dar cei care au solicitat-o deja anul trecut vor putea sa prelungeasca conditionat acest moratoriu.

6 Ianuarie 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite de consum

Finantatorii acorda mai multe tipuri de credit de consum, cele mai des intalnite fiind creditele pentru nevoi personale (cu si fara ipoteca). Perioada maxima pe care se acorda creditele de nevoi personale a fost reglementata de catre BNR la 5 ani. Informatii despre suma imprumutata, costul creditului, alegerea tipului de credit si garantia imprumut

Biroul de Credit

Biroul de Credit s-a infiintat in anul 2003, avand 25 de banci ca principali actionari. Baza sa de date cuprinde, atat date furnizate de bancile actionare cat si de la banci si alte institutii care au calitatea de participanti. In acest fel, se verifica atat comportamentul de plata din trecut, cat si gradul de indatorare al clientului. Totul despre

Centrala Riscurilor de Credit (CRC)

Centrul Riscurilor de credit - CRC este un centru de colectare de date care functioneaza in cadrul Bancii Nationale. Aceasta functioneaza ca un birou de credit, unde sunt raportate informatii de risc bancar si informatii despre fraudele cu carduri. La CRC, raporteaza informatii si au acces la baza de date toate institutiile de credit din Romania. T

Noua legislatie a creditului

De fiecare data cand solicita informatii despre un credit, fie ca este vorba despre un credit cu ipoteca sau de un credit negarantat, clientii trebuie sa primeasca de la functionarul bancar o fisa standard cu detaliile principale ale produsului. Ce drepturi am cand ma informez? Ce drepturi am la analiza dosarului? In ce conditii pot renunta la cred

Cum sa te imprumuti prudent in 3 pasi?

Inainte de a merge la banca sa intrebi ce suma maxima poti imprumuta, este vine sa iti faci de acasa temele. Nimeni nu stie mai bine decat tine situatia financiara si cat de mult iti poti permite sa platesti. Te ajutam sa iti faci calculele: cat de mult cheltuiesti, care este venitul disponibil si cat poti rambursa in Ghidul Cum sa te imprumuti pru

Inapoi sus