top banner

Bancherii, ANPC si clientii continua contrele legate de contractele de credit

08 Septembrie 2010 | Autor: Ramona Iluca

Dupa mai bine de doua luni si jumatate de la intrarea in vigoare a ordonantei privind creditele pentru consumatori, discutiile dintre bancheri si reprezentantii protectiei consumatorului continua. Bancherii sustin ca ordonanta este neclara si cer ca ANPC sa aduca clarificari asupra acesteia, cu ocazia dezbaterii ordonantei in Camera Deputatilor.
Dupa saptamani intregi de discutii asupra prevederilor ordonantei nr. 50/2010, bancherii si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului nu au ajuns inca la un punct de vedere comun. Iar termenul pe care bancile il au la dispozitie pentru a modifica toate contractele de credit in conformitate cu aceste prevederi este pe sfarsite.
Bancherii sustin ca ordonanta este neclara
Bancherii considera ca ordonanta are anumite puncte care lasa loc de interpretari si ca acestea ar trebui clarificate in legea de adoptare a ordonantei, care a fost aprobata in cursul zilei de miercuri de catre Senat.
“Avem o problema pentru ca anumite puncte ale ordonantei sunt neclare si atragem atentia ca daca nu se fac anumite ajustari ale ordonantei, textul acesteia va lasa loc de interpretari. Credem ca este normal ca clarificarile pe care le-am primit de la ANPC sa se regaseasca in lege”, a explicat presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea, in cadrul emisiunii BizBazar de pe Antena3.
Pe de cealalta parte, presedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, a declarat in cadrul aceleiasi emisiuni, ca in cursul saptamanii urmatoare urmeaza sa aiba loc o intalnire cu reprezentantii sistemului bancar pentru a stabili “daca exista anumite solutii sau daca exista articole in textul ordonantei care prezinta neclaritati”.
Senatorul Urban: Legile trebuie sa se aplice
Unul dintre sustinatorii ordonantei de urgenta privind contractele de credit pentru consumatori, senatorul Iulian Urban, considera ca discutiile din ultimele saptamani nu ar trebui sa aiba loc, in contextul in care ordonanta a fost aprobata de Guvern si ar trebui aplicata in forma prezenta.
“In Romania legea nu se aplica, se negociaza. Legile trebuie sa se aplice. OUG 50/2010 este o ordonanta foarte buna, iar faptul ca bancherii vor sa o modifice e de inteles pentru ca isi apara interesele”, considera Urban.
Acesta a propus ca bancile care nu aplica prevederile ordonantei de urgenta sa nu fie sanctionate doar cu amenzi contraventionale, ci sa se mearga pana la suspendarea activitatii de creditare, asa cum prevede ordonanta.
“Deocamdata, termenul de 90 de zile pe care bancile il au la dispozitie pentru a modifica toate contractele de credit si pentru a aplica noile prevederi nu a expirat. Dupa 20 septembrie urmeaza sa facem o analiza, un control pentru a trage concluzii asupra celor relatate de clienti si pentru a aplica sanctiuni acolo unde este cazul”, a explicat presedintele ANPC.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Viva Credit: Află cum câștigi o iarnă fără grija facturilor!

Viva Credit: Află cum câștigi o iarnă fără grija facturilor!

Se întâmplă uneori ca două cheltuieli importante să apară în același timp, iar atunci te întrebi dacă mai ai forța necesară să găsești bani pentru amândouă. De exemplu, îți propui să-ți cumperi cauciucuri de iarnă, dar a doua zi te apucă o durere de măsea și trebuie neapărat să mergi la stomatolog. Pe care o rezolvi mai întâi? Cu Viva Credit, nu trebuie să alegi, pentru că le poți face față cu brio amândurora.

28 Oct 2024 | Credite nevoi personale
Vrei să te desparți responsabil de mobila veche sau de obiectele voluminoase?  ING și Viitor Plus îți arată cum să faci acest lucru

Vrei să te desparți responsabil de mobila veche sau de obiectele voluminoase? ING și Viitor Plus îți arată cum să faci acest lucru

Mobilier de grădină, uși, ferestre, saltele, electrocasnice nefuncționale, jucării imense și...multe alte obiecte așteaptă liniștite noua destinație după ce ai decis că nu îți mai sunt de folos. Te uiți la ele și nu știi ce să faci. Să le lași lângă pubela de gunoi nu este o opțiune, iar spațiu pentru depozitare suficient de mare nu ai. Dacă te regăsești în acest scenariu atât de comun, noua inițiativă a Viitor Plus și ING, prin programul Harta Reciclării, este ceea ce cauți.

26 Oct 2024 | Credite nevoi personale
Cu cat sunt mai ieftine refinantarile decat creditele standard de nevoi personale?

Cu cat sunt mai ieftine refinantarile decat creditele standard de nevoi personale?

Bancile sunt dispuse sa scada dobanzile daca imprumutul acordat reprezinta o refinantare a unui credit mai vechi obtinut de la alta banca.

22 Oct 2024 | Credite nevoi personale
Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Nu doar creditele ipotecare pot avea dobanzi fixe care rivalizeaza cu ROBOR sau IRCC, ci si creditele de nevoi personale, in anumite conditii.

17 Sep 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul