top banner

ARB avertizeaza clientii ca vor exista costuri auxiliare in cazul conversiei

09 Februarie 2015 | Autor: Conso

Conversia creditului din franci in lei presupune reevaluarea imobilului si schimbarea contractului de ipoteca, operatiuni ale caror costuri trebuie suportate de client, iar rezolvarea problemelor clientilor afectati de aprecierea fancului prin masuri administrative ar impune majorari de capital la unele dintre banci.
Acestea sunt principalele concluzii care se desprind din raspunsul trimis de Asociatia Romana a Bancilor (ARB) Comisiei pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor, la solicitarea unor parlamentari.
"Aplicarea unor solutii administrative, la nivelul tuturor clientilor, ar impune infuzii de capital pentru asigurarea nivelului minim de solvabilitate la nivelul unora dintre banci si ar afecta rata solvabilitatii pe ansamblul sectorului bancar. Trebuie tinut, insa, cont de faptul ca o eventuala conversie a creditului in alta valuta impune atat aditionarea contractului de ipoteca imobiliara, cat si reinregistrarea garantiei de tip ipoteca mobiliara inscrisa la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare (AEGRM) la noua valoare si valuta a creditului, iar acest lucru presupune costuri, care nu le revin bancilor, ci sunt datorate de client notarului si operatorului de arhiva, evaluatorului", se precizeaza in raspunsul ARB.
Reprezentantii bancilor reafirma faptul ca industria bancara din Romania sustine pachetele de masuri individuale, dar si colective decise de fiecare banca in parte, si considera ca orice masuri administrative (impuse prin lege) sunt nepotrivite.
"Cazurile de solidaritate sociala sunt cazuri atipice, acestea fiind tratate prin politica individuala a fiecarei banci", se mai arata in raspunsul ARB.
Printre masurile concrete luate pana in prezent de banci pentru sprijinirea clientilor afectati de aprecierea puternica a francului din ultima perioada, ARB aminteste mentinerea pentru o perioada a unui curs valutar fix, acordarea unui curs de schimb preferential la plata ratelor, reducerea dobanzii prin actualizarea anticipata a valori indicelui LIBOR, care a scazut in ultima perioada, reducerea dobanzii prin diminuarea marjelor sau reduceri sau eliminari de comisioane.
Referitor la situatia sistemului bancar, reprezentantii ARB sustin ca acesta este pe pierdere cumulat, pe ultimii cinci ani.
"Din declaratiile BNR, pierderea sistemului bancar ajunge la 4,4 miliarde de lei la sfarsitul anului 2014, ceea ce ar duce rezultatul financiar al sistemului bancar consolidat pe ultimii 5 ani la o pierdere de 7,99 miliarde de lei", precizeaza ARB.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Nu doar creditele ipotecare pot avea dobanzi fixe care rivalizeaza cu ROBOR sau IRCC, ci si creditele de nevoi personale, in anumite conditii.

17 Sep 2024 | Credite nevoi personale
Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

Intr-o perioada in care marea majoritate a dobanzilor la creditele de consum sunt fixe si nu foarte mici, exista o campanie pentru un card de debit cu overdraft si dobanda IRCC+3,5%.

04 Sep 2024 | Credite nevoi personale
30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

Vrei să îți modernizezi o cameră din casă sau să îți schimbi electrocasnicele cu unele clasa A, însă nu ai reușit încă să pui suficienți bani deoparte? Sau poate ai în plan o altă achiziție importană, care trece granițele țării? Până pe 30 septembrie, cu ING Credit Card, poți face orice cumpărături în 30 de rate egale, fără dobândă, oriunde în lume (excepția țărilor Iran, Siria, Sudan, Coreea de Nord și Cuba). Singurele condiții sunt ca tranzacția să fie peste 1.500 de lei și să o efectuezi până pe 30 septembrie. În cazul în care cumparăturile sunt sub valoarea de 1500 de lei, primești 3 rate (sau mai multe în funcție de partenerii selectați ING).

30 Aug 2024 | Credite nevoi personale
Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Soldul creditelor de consum a crescut de la 66,2 miliarde lei in iunie 2023 la 74,3 miliarde lei in iunie 2024 si pe fondul unei reduceri a dobanzilor medii la creditele noi cu putin peste 2 procente.

21 Aug 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul