top banner

ANPC invata clientii cu credite la ce sa fie atenti in actele aditionale

13 Septembrie 2010 | Autor: Ramona Iluca

Pana la sfarsitul acestei saptamani, bancile trebuie sa modifice, prin intermediul actelor aditionale, toate contractele de credit in derulare in conformitate cu noile prevederi ale ordonantei privind contractele de credit. Pentru a feri clientii de surprize, ANPC ii invata pe acestia la ce sa fie atenti in actele aditionale.
Ordonanta de urgenta nr.50 din 2010 a intrat in vigoare inca din 21 iunie 2010, insa pentru a modifica toate contractele in derulare, bancile au avut la dispozitie o perioada de 3 luni.
Aceasta perioada este aproape de sfarsit iar clientii cu credite in derulare trebuie sa decida daca semneaza, accepta tacit sau contesta prevederile actelor aditionale primite de la banci.
In acest scop, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a emis o serie de sfaturi pentru clientii care au primit sau primesc in aceasta perioada actele aditionale.
Ce modificari trebuie sa cuprinda actul aditional?
ANPC sfatuieste clientii sa fie atenti la modificarile aduse de actele aditionale. Acestea nu trebuie sa cuprinda alte modificari decat cele cerute de OUG 50/2010, in cazul in care creditorul vrea sa faca si alte modificari ale contractului, trebuie sa le prezinte intr-un act aditional separat.
Astfel, cele mai importante modificari ce trebuie incluse in actele aditionale sunt cele legate de formula de calcul a ratei dobanzii variabile si de comisioane.
“Modificarile din actul aditional nu pot cuprinde majorari ale costului total al creditului. Creditorul nu are voie sa redenumeasca comisioanele pe care legea ii cere sa le elimine. Creditorul nu are voie sa schimbe tipul de dobanda (din variabila in fixa sau invers) si nici sa majoreze rata dobanzii”, explica reprezentantii ANPC intr-un comunicat.
Luati actul acasa, nu semnati pe loc!
Acesta este sfatul ANPC pentru clientii bancilor. Acestia au la dispozitie 15 zile pentru a studia actele aditionale si pentru a decide daca il semneaza sau nu. Daca in termen de 15 zile clientii nu semneaza actele, modificarile ordonantei se vor aplica oricum, considerandu-se acceptare tacita.
“In cazul in care considerati ca actul aditional transmis de creditor ca urmare a aparitiei OUG 50/2010 nu respecta prevederile acesteia ori cuprind o interpretare abuziva a acesteia, va veti adresa fie creditorului, pentru o solutionare pe cale amiabila, fie Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor, fie instantei de judecata. Actul normativ nu prevede in mod expres un termen pentru astfel de situatii, insa este recomandabil sa faceti aceste demersuri cat mai repede deoarece creditorul poate percepe abuziv anumite costuri”, recomanda reprezentantii ANPC.
ANPC sfatuieste clientii sa verifice prevederile actelor aditionale cu cele ale ordonantei, pentru a se asigura ca acestea nu impun modificari ce nu apar in ordonanta.
Pentru a contesta actele aditionale, notificati in scris banca!
Clientii care nu sunt multumiti de modificarile aduse de actele aditionale si vor sa le conteste trebuie sa trimita o notificare scrisa bancii.
“Scrieti refuzul in doua exemplare, luati numar de inregistrare pe copie. Daca nu puteti sa va prezentati la creditor, trimiteti o scrisoare cu confirmare de primire. Nu semnati actul aditional, nu faceti mentiuni, corectii, taieturi pe actul aditional. Aveti nevoie de un exemplar al actului, in forma legala emisa de creditor pentru viitoarele demersuri in instanta”, ii sfatuieste ANPC.
Pe langa datele personale si cele de identificare ale creditului, notificarea trebuie sa cuprinda precizari clare privind punctele cu care clientii nu sunt de acord.
“Creditorul nu poate sa declare scadent creditul pentru neacceptarea unei modificari la contract. Daca un angajat al creditorului va preseaza sa semnati cu amenintarea scadentarii creditului, comite un abuz”, precizeaza comunicatul ANPC.
ANPC recomanda clientilor sa incerce o rezolvare amiabila a problemei si abia apoi, daca aceasta nu are succes, sa apeleze la o sesizare catre ANPC sau contestarea conditiilor la o instanta de judecata.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul