ANPC critica amendamentele aduse de deputati la OUG 50/2010

ANPC critica o parte dintre amendamentele propuse de Comisia pentru Politica Economica, Reforma si Privatizare la OUG 50/2010. Reprezentantii Autoritatii considera ca majoritatea modificarilor sugerate de deputati deturneaza sensul ordonantei si sunt de natura sa afecteze in mod grav consumatorii.

Amendamentele acceptate de deputati in aceasta saptamana au fost aspru criticate in cursul zilei de astazi de reprezentantii Protectiei Consumatorilor.

“Majoritatea amendamentelor propuse pana in prezent deturneaza sensul Ordonantei de Urgenta si sunt menite sa conserve dezechilibrul existent intre obligatiile si drepturile partilor din conventiile de credit”, considera reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC). 

ANPC afirma, intr-un comunicat de presa, ca va sustine in continuare adoptarea legii intr-o forma cat mai apropiata de textul ordonantei de urgenta, in conditiile in care “respectarea drepturilor consumatorilor si crearea unui mediu concurential corect in domeniul serviciilor financiare sunt modalitatile optime de reluare a creditarii, de dezvoltare si crestere a profitului.”

ANPC critica modul in care se va calcula dobanda penalizatoare

Specialistii ANPC au identificat mai multe implicatii negative ale amendamentelor acceptate de deputati. Printre acestea, se regasesc:

  1.Perceperea de catre creditori a unui comision de retragere pentru sumele provenite din creditele acordate prin intermediul unui card (carduri de credit, descoperit de cont pe cardul de salariu);

  2. Perceperea de catre creditori a unui comision de administrare cont curent concomitent cu perceperea unui comision de administrare credit. Se creeaza posibilitatea de a taxa de doua ori acelasi serviciu prestat consumatorului;


  3. Aplicarea dobanzii penalizatoare la sumele restante prevazute in contract (inclusiv la dobanda si comisioane);

  4. Anularea, in cazul contractelor de cesiune, a prevederii conform careia cesionarul era obligat sa aiba o persoana de contact in Romania. In acest fel, consumatorii ale caror contracte au fost cesionate unor societati din afara tarii raman fara posibilitatea de a rezolva eventuale probleme aparute pe parcursul derularii contractului, stiut fiind faptul ca ANPC nu poate verifica respectarea prevederilor legale decat pe teritoriul Romaniei. De asemenea, acelasi rezultat il are si faptul ca i se permite creditorului cedent sa nu notifice cesiunea consumatorului.

Amendamentele scad sansele clientilor de a-si castiga drepturile in instanta

Reprezentantii ANPC sustin ca amendamentele deputatilor afecteaza si posibilitatea oferita clientilor de a-si castiga anumite drepturi in instanta. De asemenea, ANPC considera ca reducerea cuantumului amenzilor va limita efectul de descurajare propus atat de legislatia romaneasca, cat si de cea europeana.

Iata care sunt celelalte prevederi care, in opinia ANPC, afecteaza grav consumatorii:

  5. Pastrarea comisioanelor si tarifelor prevazute in contractele de credit initiale. Acest amendament elimina posibilitatea consumatorilor de a obtine in instanta anularea anumitor comisioane percepute abuziv, practic se legalizeaza comisioane considerate pana acum de catre instante ca fiind ilegale.

Mai mult, asa cum este formulat respectivul amendament: “ratele nevariabile ale dobanzii, marjele nevariabile, comisioanele si tarifele din contractele de credit aflate in curs de derulare raman fixe la valoarea de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta” impune aplicarea retroactiva a unor reglementari care vor fi adoptate prin Legea de aprobare a OUG 50/2010, ceea ce incalca Constitutia Romaniei (data intrarii in vigoare a OUG 50/2010 a fost 21.06.2010, legea de aprobare este evident ulterioara);

  6. Modificarea clauzelor aferente dobanzilor variabile prin raportarea la un indice de referinta, pastrandu-se nivelul de dobanda de la data conversiei. Avand in vedere faptul ca in ultimii doi ani dobanzile la credite au fost majorate succesiv intr-un mod netransparent in baza unor clauze considerate abuzive de catre instantele de judecata, amendamentul propus de Comisie anuleaza dreptul consumatorilor de a obtine in instanta corectarea acestor abuzuri.

Desi reprezentantii creditorilor au afirmat public ca transpunerea dobanzilor existente in formula “indice + marja”, conduce la majorari viitoare de dobanzi, indicii de referinta Euribor si Libor fiind in prezent la minime istorice, totusi au solicitat completarea articolului din Ordonanta cu precizarea in mod expres a mentinerii nivelului de dobanda de la data conversiei;

Se incalca Directiva europeana

  7. Denaturarea in mod grosolan a intelesului prevederilor Directivei europene. Ca de exemplu, textul Ordonantei prevedea in mod expres, la art. 73 (2), costurile ce nu se includ in costul  total al creditului. La lit. c) se specifica neincluderea in costul total al creditului a altor costuri, “in afara pretului de achizitie pe care, pentru achizitii de bunuri si servicii, consumatorul este obligat sa il plateasca, indiferent daca tranzactia este efectuata in numerar sau pe credit.” Prin amendamentele propuse, textul devine ambiguu iar transparenta in cazul calcularii costurilor ce revin consumatorilor dispare.

Conform noii formulari, creditorul are libertatea sa ascunda costuri sub acoperirea sintagmei “alte costuri, in afara pretului de achizitie pe care, pentru achizitii de bunuri si servicii, consumatorul este obligat sa le plateasca, indiferent (...)”. Caracterul general al prevederii permite creditorului sa nu includa in costul total al creditului sume importante pe care imprumutatul le va afla eventual dupa incheierea fazei precontractuale sau chiar la data semnarii contractului.

  8. Inducerea in eroare a consumatorilor prin permiterea comercializarii in acelasi spatiu comercial a bunurilor de consum si a serviciilor de creditare chiar si in cazul in care nu este vorba de un contract de credit legat, desi consumatorului i se da de inteles ca exista o legatura intre comerciant si creditor.

  9. Reducerea amenzilor la jumatate fata de cele prevazute de OUG 50/2010, ceea ce incalca prevederile Directivei conform careia sanctiunile aplicate trebuie sa fie eficiente si cu efect de descurajare. Este evident ca nivelul actual al sanctiunilor nu a avut un efect de descurajare, fiind frecvente situatiile in care creditorii ignora sanctiunile aplicate.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Bancile scad marjele la creditele de consum
Bancile scad marjele la creditele de consum

Dobanzile fixe pleaca in acest moment de la 6% pe an, iar veniturile primite in cont aduc costuri mai mici debitorilor, ca si sumele mai mari solicitate de acestia pentru imprumuturile de nevoi personale.

27 Mai 2021 | Credite de consum

Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani
Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani

Bancile pot folosi în acest scop parghia oferita de un regulament al BNR din iulie 2020 care lasa mai mult spatiu de manevra finantatorilor in contextul in care debitorii se confrunta cu probleme pe fondul pandemiei.

12 Aprilie 2021 | Credite de consum

Creditele de consum intra in primavara cu discounturi
Creditele de consum intra in primavara cu discounturi

Mai multe banci isi asteapta in aceasta perioada clientii cu dobanzi mai mici la creditele de nevoi personale si avantaje colaterale.

3 Martie 2021 | Credite de consum

Creditele online devin tot mai populare
Creditele online devin tot mai populare

Cu documentele de identitate la indemana, un dispozitiv cu camera pentru identificare si documentatia semnata electronic pe e-mail sau in cont, sunteti pregatiti pentru acordarea unui imprumut online. Conso va ofera cateva exemple concrete de aplicatii online pentru un credit.

3 Februarie 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite de consum

Finantatorii acorda mai multe tipuri de credit de consum, cele mai des intalnite fiind creditele pentru nevoi personale (cu si fara ipoteca). Perioada maxima pe care se acorda creditele de nevoi personale a fost reglementata de catre BNR la 5 ani. Informatii despre suma imprumutata, costul creditului, alegerea tipului de credit si garantia imprumut

Biroul de Credit

Biroul de Credit s-a infiintat in anul 2003, avand 25 de banci ca principali actionari. Baza sa de date cuprinde, atat date furnizate de bancile actionare cat si de la banci si alte institutii care au calitatea de participanti. In acest fel, se verifica atat comportamentul de plata din trecut, cat si gradul de indatorare al clientului. Totul despre

Centrala Riscurilor de Credit (CRC)

Centrul Riscurilor de credit - CRC este un centru de colectare de date care functioneaza in cadrul Bancii Nationale. Aceasta functioneaza ca un birou de credit, unde sunt raportate informatii de risc bancar si informatii despre fraudele cu carduri. La CRC, raporteaza informatii si au acces la baza de date toate institutiile de credit din Romania. T

Noua legislatie a creditului

De fiecare data cand solicita informatii despre un credit, fie ca este vorba despre un credit cu ipoteca sau de un credit negarantat, clientii trebuie sa primeasca de la functionarul bancar o fisa standard cu detaliile principale ale produsului. Ce drepturi am cand ma informez? Ce drepturi am la analiza dosarului? In ce conditii pot renunta la cred

Cum sa te imprumuti prudent in 3 pasi?

Inainte de a merge la banca sa intrebi ce suma maxima poti imprumuta, este vine sa iti faci de acasa temele. Nimeni nu stie mai bine decat tine situatia financiara si cat de mult iti poti permite sa platesti. Te ajutam sa iti faci calculele: cat de mult cheltuiesti, care este venitul disponibil si cat poti rambursa in Ghidul Cum sa te imprumuti pru

Inapoi sus