top banner

ANPC critica amendamentele aduse de deputati la OUG 50/2010

07 Octombrie 2010 | Autor: Alexandra Popa

ANPC critica o parte dintre amendamentele propuse de Comisia pentru Politica Economica, Reforma si Privatizare la OUG 50/2010. Reprezentantii Autoritatii considera ca majoritatea modificarilor sugerate de deputati deturneaza sensul ordonantei si sunt de natura sa afecteze in mod grav consumatorii.
Amendamentele acceptate de deputati in aceasta saptamana au fost aspru criticate in cursul zilei de astazi de reprezentantii Protectiei Consumatorilor.
“Majoritatea amendamentelor propuse pana in prezent deturneaza sensul Ordonantei de Urgenta si sunt menite sa conserve dezechilibrul existent intre obligatiile si drepturile partilor din conventiile de credit”, considera reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC). 
ANPC afirma, intr-un comunicat de presa, ca va sustine in continuare adoptarea legii intr-o forma cat mai apropiata de textul ordonantei de urgenta, in conditiile in care “respectarea drepturilor consumatorilor si crearea unui mediu concurential corect in domeniul serviciilor financiare sunt modalitatile optime de reluare a creditarii, de dezvoltare si crestere a profitului.”
ANPC critica modul in care se va calcula dobanda penalizatoare
Specialistii ANPC au identificat mai multe implicatii negative ale amendamentelor acceptate de deputati. Printre acestea, se regasesc:
  1.Perceperea de catre creditori a unui comision de retragere pentru sumele provenite din creditele acordate prin intermediul unui card (carduri de credit, descoperit de cont pe cardul de salariu);
  2. Perceperea de catre creditori a unui comision de administrare cont curent concomitent cu perceperea unui comision de administrare credit. Se creeaza posibilitatea de a taxa de doua ori acelasi serviciu prestat consumatorului;
  3. Aplicarea dobanzii penalizatoare la sumele restante prevazute in contract (inclusiv la dobanda si comisioane);
  4. Anularea, in cazul contractelor de cesiune, a prevederii conform careia cesionarul era obligat sa aiba o persoana de contact in Romania. In acest fel, consumatorii ale caror contracte au fost cesionate unor societati din afara tarii raman fara posibilitatea de a rezolva eventuale probleme aparute pe parcursul derularii contractului, stiut fiind faptul ca ANPC nu poate verifica respectarea prevederilor legale decat pe teritoriul Romaniei. De asemenea, acelasi rezultat il are si faptul ca i se permite creditorului cedent sa nu notifice cesiunea consumatorului.
Amendamentele scad sansele clientilor de a-si castiga drepturile in instanta
Reprezentantii ANPC sustin ca amendamentele deputatilor afecteaza si posibilitatea oferita clientilor de a-si castiga anumite drepturi in instanta. De asemenea, ANPC considera ca reducerea cuantumului amenzilor va limita efectul de descurajare propus atat de legislatia romaneasca, cat si de cea europeana.
Iata care sunt celelalte prevederi care, in opinia ANPC, afecteaza grav consumatorii:
  5. Pastrarea comisioanelor si tarifelor prevazute in contractele de credit initiale. Acest amendament elimina posibilitatea consumatorilor de a obtine in instanta anularea anumitor comisioane percepute abuziv, practic se legalizeaza comisioane considerate pana acum de catre instante ca fiind ilegale.
Mai mult, asa cum este formulat respectivul amendament: “ratele nevariabile ale dobanzii, marjele nevariabile, comisioanele si tarifele din contractele de credit aflate in curs de derulare raman fixe la valoarea de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta” impune aplicarea retroactiva a unor reglementari care vor fi adoptate prin Legea de aprobare a OUG 50/2010, ceea ce incalca Constitutia Romaniei (data intrarii in vigoare a OUG 50/2010 a fost 21.06.2010, legea de aprobare este evident ulterioara);
  6. Modificarea clauzelor aferente dobanzilor variabile prin raportarea la un indice de referinta, pastrandu-se nivelul de dobanda de la data conversiei. Avand in vedere faptul ca in ultimii doi ani dobanzile la credite au fost majorate succesiv intr-un mod netransparent in baza unor clauze considerate abuzive de catre instantele de judecata, amendamentul propus de Comisie anuleaza dreptul consumatorilor de a obtine in instanta corectarea acestor abuzuri.
Desi reprezentantii creditorilor au afirmat public ca transpunerea dobanzilor existente in formula “indice + marja”, conduce la majorari viitoare de dobanzi, indicii de referinta Euribor si Libor fiind in prezent la minime istorice, totusi au solicitat completarea articolului din Ordonanta cu precizarea in mod expres a mentinerii nivelului de dobanda de la data conversiei;
Se incalca Directiva europeana
  7. Denaturarea in mod grosolan a intelesului prevederilor Directivei europene. Ca de exemplu, textul Ordonantei prevedea in mod expres, la art. 73 (2), costurile ce nu se includ in costul  total al creditului. La lit. c) se specifica neincluderea in costul total al creditului a altor costuri, “in afara pretului de achizitie pe care, pentru achizitii de bunuri si servicii, consumatorul este obligat sa il plateasca, indiferent daca tranzactia este efectuata in numerar sau pe credit.” Prin amendamentele propuse, textul devine ambiguu iar transparenta in cazul calcularii costurilor ce revin consumatorilor dispare.
Conform noii formulari, creditorul are libertatea sa ascunda costuri sub acoperirea sintagmei “alte costuri, in afara pretului de achizitie pe care, pentru achizitii de bunuri si servicii, consumatorul este obligat sa le plateasca, indiferent (...)”. Caracterul general al prevederii permite creditorului sa nu includa in costul total al creditului sume importante pe care imprumutatul le va afla eventual dupa incheierea fazei precontractuale sau chiar la data semnarii contractului.
  8. Inducerea in eroare a consumatorilor prin permiterea comercializarii in acelasi spatiu comercial a bunurilor de consum si a serviciilor de creditare chiar si in cazul in care nu este vorba de un contract de credit legat, desi consumatorului i se da de inteles ca exista o legatura intre comerciant si creditor.
  9. Reducerea amenzilor la jumatate fata de cele prevazute de OUG 50/2010, ceea ce incalca prevederile Directivei conform careia sanctiunile aplicate trebuie sa fie eficiente si cu efect de descurajare. Este evident ca nivelul actual al sanctiunilor nu a avut un efect de descurajare, fiind frecvente situatiile in care creditorii ignora sanctiunile aplicate.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul