top banner

Titlurile de stat au ajuns sa se concureze intre ele

19 Noiembrie 2020 | Autor: Cristian Dogaru

Titlurile de stat au ajuns sa se concureze intre ele
In aceasta luna se pot subscrie titluri de stat atat prin Trezorerie, cat si prin bancile si brokerii care intermediaza listarea la bursa a acestor instrumente. 
Practic, cine nu este interesat de posibilitatea rascumpararii titlurilor inainte de scadenta cu un anumit randament va alege sa le cumpere prin reteaua de unitati a Trezoreriei si prin sediile Postei Romane intre 17 noiembrie si 16 decembrie, in cadrul programului Tezaur. 

Cum pot fi cumparate titlurile de stat

Cine vrea sa foloseasca rascumpararea inainte de scadenta si sa marcheze eventual un profit din fluctuatiile cotatiilor la bursa, va alege sa cumpere pana pe 27 noiembrie titlturi de stat prin sindicatul de intermediere care se ocupa de listarea la BVB a unor noi emisiuni de titluri de stat din cadrul programului Fidelis (BT Capital Partners, Banca Transilvania, BCR, BRD) sau prin entitatile care au un parteneriat cu acesta-brokeri, banci, etc (Tradeville, Estinvest, Goldring, IFB Finwest, Prime Transactions, Alpha Bank, Swiss Capital, Blue Rock Financial Services, Bursa Romana de Marfuri, Interfinbrok Corporation, BRK Financial Group).

Daca in cazul emisiunilor prin Trezorerie vorbim doar de titluri de stat in lei, programul Fidelis ofera pentru a doua oara in acest an si titluri de stat in euro, cu scadenta la 5 ani. Asadar, in aceasta luna se pot face subscrieri in cadrul ambelor programe (Tezaur si Fidelis) dupa ce in octombrie nu a existat traditionala oferta prin Trezorerii, ceea ce duce intrucatva la canibalizarea titlurilor de stat in lei din cele doua programe. 

O posibila explicatie ar fi ca spre sfarsit de an foamea de bani a statului este mai mare, asta si pe fondul unui deficit public ce se apropie de 10% din PIB, iar Ministerul Finantelor incearca sa stranga bani cu amandoua mainile. 

Ce dobanzi sunt oferite

Titlurile de stat in lei care pot fi cumparate prin Trezorerie si Posta au valoarea nominala de 1 leu, maturitati de 1, 2 si 3 ani, iar dobanzile sunt cuprinse intre 3,5% si 4%, respectiv 3,5% la scadenta de un an, 3,75% la scadenta de doi ani si 4% la cea de 3 ani. Valoarea minima de subscriere este de 1 leu.

Titlurile oferite in cadrul programului Fidelis au maturitati de un an si 3 ani (cele in lei), respectiv 5 ani pentru titlurile de stat in euro. Dobanzile sunt de 3,5% la un an si de 4% la 3 ani, respectiv de 1,85% pentru titlurile in euro. Valoarea nominala a unui titlu este de 100 lei sau 100 euro iar suma minima ce poate fi investita este de 5.000 lei, respectiv 1.000 euro. 

Dobanzile aferente titlurilor de stat sunt neimpozabile.

Comparatia cu dobanzile la termen in lei este net in favoarea titlurilor de stat. In acest moment exista o singura banca ce ofera un randament net usor mai mare decat dobanda titlurilor de stat-TBI Bank cu depozitul pe 12 luni care ofera o dobanda de 4% (deci 3,6% net, scazand impozitul pe dobanda, peste cei 3,5% platiti de stat)-marea lor majoritate plasandu-se sub aceste repere. Iar pe partea economisirii in euro, dobanzile nu sar de 1-1,2%, impozabil. 

Titluri listate sau nelistate?

Dincolo de faptul ca pot fi rascumparate inainte de scadenta  (contra unui comision platit brokerului, uzual de 0,2%) spre deosebire de titlurile vandute prin Trezorerii unde rascumpararea inainte de scadenta atrage pierderea integrala a dobanzii, titlurile de stat listate la bursa ofera ocazia marcarii unui profit mai mare decat fractiunea din dobanda cuvenita pentru perioada detinerii. 

De exemplu, in acest moment titlurile de stat listate in august la BVB se tranzactionau la 101,3 lei (scadenta din 2022), 102,6 lei (scadenta din 2024) si 101,5 euro (scadenta din 2025). Cu alte cuvinte, dupa mai putin de 3 luni de detinere profitul investitorilor ar fi de peste 1% in toate cazurile, mult peste ce se putea obtine la banca in acest interval. 
Comparații

Credite auto

Credite auto
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite auto & leasing

Alte Articole

Plafonarea RCA, o veste buna pentru soferi

Plafonarea RCA, o veste buna pentru soferi

Guvernul a lansat in dezbatere publica un proiect de Hotarare prin care tarifele la RCA vor fi plafonate timp de 6 luni, pentru a se stopa cresterea exploziva a preturilor dupa falimentul City Insurance, fostul lider autoritar al pietei.

24 Feb 2022 | Credite auto & leasing
Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Dupa un an agitat, caracterizat de falimentul liderului City Insurance si scumpirea accelerata a tarifelor, pe piata RCA se fac primii pasi pentru cresterea concurentei prin aparitia Axeria Iard.

06 Ian 2022 | Credite auto & leasing
Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Masinile electrice sau hibride au inceput sa ocupe o pozitie inalta in alegerile soferilor din Romania In ultimii ani, din ce in ce mai multi impatimiti de autoturisme si, mai ales, sustinatori ai mediului, achizitioneaza sau se documenteaza despre modelele verzi.

27 Dec 2021 | Credite auto & leasing
Protejarea impotriva inflatiei nu inseamna asumarea unor riscuri mari

Protejarea impotriva inflatiei nu inseamna asumarea unor riscuri mari

Inflatia s-a apropiat de 8% si sunt sanse mari sa avem o inflatie cu doua cifre la inceputul anului viitor, pe masura ce preturile mari la energie sunt transmise si in alte costuri de productie. Cum ne protejam economiile personale?

17 Noi 2021 | Credite auto & leasing

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Leasing auto

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la un contract de leasing auto