Titlurile de stat au ajuns sa se concureze intre ele

In aceasta luna se pot subscrie titluri de stat atat prin Trezorerie, cat si prin bancile si brokerii care intermediaza listarea la bursa a acestor instrumente. 

Practic, cine nu este interesat de posibilitatea rascumpararii titlurilor inainte de scadenta cu un anumit randament va alege sa le cumpere prin reteaua de unitati a Trezoreriei si prin sediile Postei Romane intre 17 noiembrie si 16 decembrie, in cadrul programului Tezaur. 

Cum pot fi cumparate titlurile de stat

Cine vrea sa foloseasca rascumpararea inainte de scadenta si sa marcheze eventual un profit din fluctuatiile cotatiilor la bursa, va alege sa cumpere pana pe 27 noiembrie titlturi de stat prin sindicatul de intermediere care se ocupa de listarea la BVB a unor noi emisiuni de titluri de stat din cadrul programului Fidelis (BT Capital Partners, Banca Transilvania, BCR, BRD) sau prin entitatile care au un parteneriat cu acesta-brokeri, banci, etc (Tradeville, Estinvest, Goldring, IFB Finwest, Prime Transactions, Alpha Bank, Swiss Capital, Blue Rock Financial Services, Bursa Romana de Marfuri, Interfinbrok Corporation, BRK Financial Group).

Daca in cazul emisiunilor prin Trezorerie vorbim doar de titluri de stat in lei, programul Fidelis ofera pentru a doua oara in acest an si titluri de stat in euro, cu scadenta la 5 ani. Asadar, in aceasta luna se pot face subscrieri in cadrul ambelor programe (Tezaur si Fidelis) dupa ce in octombrie nu a existat traditionala oferta prin Trezorerii, ceea ce duce intrucatva la canibalizarea titlurilor de stat in lei din cele doua programe. 

O posibila explicatie ar fi ca spre sfarsit de an foamea de bani a statului este mai mare, asta si pe fondul unui deficit public ce se apropie de 10% din PIB, iar Ministerul Finantelor incearca sa stranga bani cu amandoua mainile. 

Ce dobanzi sunt oferite

Titlurile de stat in lei care pot fi cumparate prin Trezorerie si Posta au valoarea nominala de 1 leu, maturitati de 1, 2 si 3 ani, iar dobanzile sunt cuprinse intre 3,5% si 4%, respectiv 3,5% la scadenta de un an, 3,75% la scadenta de doi ani si 4% la cea de 3 ani. Valoarea minima de subscriere este de 1 leu.

Titlurile oferite in cadrul programului Fidelis au maturitati de un an si 3 ani (cele in lei), respectiv 5 ani pentru titlurile de stat in euro. Dobanzile sunt de 3,5% la un an si de 4% la 3 ani, respectiv de 1,85% pentru titlurile in euro. Valoarea nominala a unui titlu este de 100 lei sau 100 euro iar suma minima ce poate fi investita este de 5.000 lei, respectiv 1.000 euro. 

Dobanzile aferente titlurilor de stat sunt neimpozabile.

Comparatia cu dobanzile la termen in lei este net in favoarea titlurilor de stat. In acest moment exista o singura banca ce ofera un randament net usor mai mare decat dobanda titlurilor de stat-TBI Bank cu depozitul pe 12 luni care ofera o dobanda de 4% (deci 3,6% net, scazand impozitul pe dobanda, peste cei 3,5% platiti de stat)-marea lor majoritate plasandu-se sub aceste repere. Iar pe partea economisirii in euro, dobanzile nu sar de 1-1,2%, impozabil. 

Titluri listate sau nelistate?

Dincolo de faptul ca pot fi rascumparate inainte de scadenta  (contra unui comision platit brokerului, uzual de 0,2%) spre deosebire de titlurile vandute prin Trezorerii unde rascumpararea inainte de scadenta atrage pierderea integrala a dobanzii, titlurile de stat listate la bursa ofera ocazia marcarii unui profit mai mare decat fractiunea din dobanda cuvenita pentru perioada detinerii. 

De exemplu, in acest moment titlurile de stat listate in august la BVB se tranzactionau la 101,3 lei (scadenta din 2022), 102,6 lei (scadenta din 2024) si 101,5 euro (scadenta din 2025). Cu alte cuvinte, dupa mai putin de 3 luni de detinere profitul investitorilor ar fi de peste 1% in toate cazurile, mult peste ce se putea obtine la banca in acest interval. 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite auto & leasing


Programele Rabla din 2021 si-au majorat consistent bugetele
Programele Rabla din 2021 si-au majorat consistent bugetele

Autoritatile au majorat sumele alocate programelor Rabla pentru autoturisme si electrocasnice vechi si au crescut primele de casare.

25 Martie 2021 | Auto

O noua transa de titluri de stat, o noua reducere a dobanzilor
O noua transa de titluri de stat, o noua reducere a dobanzilor

Randamentele oferite populatiei in februarie sunt cu 0,2-0,25 puncte procentuale sub cele aferente titlurilor din ianuarie, pentru scadente comparabile, iar fata de februarie 2020 scaderea depaseste un punct procentual.

8 Februarie 2021 | Auto

Ce-ar fi sa luam credite direct de la BNR?
Ce-ar fi sa luam credite direct de la BNR?

Bancile Centrale din regiune lupta cu pandemia cu arme neconventionale, iar masurile luate ar putea merge de la achizitia de titluri de stat pana la credite acordate direct populatiei, achizitia de obligatiuni corporative sau dobanzi negative.

23 Noiembrie 2020 | Auto

Avizarea daunelor auto in asigurari se muta pe internet
Avizarea daunelor auto in asigurari se muta pe internet

In contextul in care deplasarea clientilor la sediul asiguratorului este mai dificila in actualul context epidemiologic, companiile de asigurari au pus la dispozitia clientilor platforme online prin care isi pot raporta daunele. Iata cateva exemple

4 Noiembrie 2020 | Auto

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite auto

Suma maxima pe care o persoana o poate imprumuta este direct proportionala cu venitul lunar (la nivel individual sau familial). Cum se calculeaza suma maxima alocata pentru achizitia unui autoturism, dilema masina noua sau second hand, riscurile unui credit auto, costurile si perioada de rambursare in ghidul oferit de Conso.

Ghid leasing auto

Mod de functionare: masina in leasing nu este a ta, ci apartine finantatorului. Doar la finalul contractului devii propietar. Diferentele fata de credit tine de dreptul de propietate asupra automobilului. Raspunsul la toate intrebarile despre periaoda de finantare, avans, valoare reziduala, costuri, inmatriculare si renuntare la contract in capitol

Programul Rabla

Modul de functionare a programului consta in acordarea unei reduceri la achizitia unui autovehicul nou, in cazul in care cumparatorul face dovada ca a casat masina veche. Pentru a primi prima de casare, masina trebuie sa indeplineasca anumite conditii atat tehnice cat si de vechime. Ghidul Programul Rabla arata pas cu pas modul de functionare si ca

Inapoi sus