Pana cand se poate depune cererea pentru recuperarea taxei auto?

Soferii care nu au depus cererea de restituire a taxei auto mai au la dispozitie doar cateva zile. Termenul pana la care se poate depune cererea este 31 august si, in cazul in care este depasit, cei care au platit taxa pierd sansa de a-si recupera banii. Care este procedura?

Cererea de restituire trebuie depusa la organele fiscale competente (structurile de specialitate din cadrul Fiscului cu atributii de administrare a creantelor fiscale, inclusiv unitatile subordonate lor).

Initial, aceasta trebuia insotita si de documentul doveditor (chitanta prin care s-a platit taxa) si de copia cartii de identitate a masinii si certificatului de inmatriculare. Ulterior, insa, s-a renuntat la aceste documente. 

Care sunt termenele de plata?

Restituirea sumelor se realizeaza, in baza deciziilor emise de organul fiscal central competent, astfel:

     -> pentru taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, in perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018;
     -> pentru timbrul de mediu pentru autovehicule, in perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019.

Daca nu sunt de acord cu decizia emisa de organul fiscal privind restituirea banilor, contribuabilii pot sa le conteste in 45 de zile de la comunicare. Mai departe, daca nu sunt de acord nici cu solutionarea contestatiilor, cei interesati pot sa intenteze actiune in instanta de contencios administrativ.

Romania a fost obligata, in urma unei decizii a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) sa ramburseze platitorilor taxa auto, indiferent de forma pe care a luat-o in timp (taxa speciala, de poluare, timbru de mediu etc.), pe motiv ca este discriminatorie. 

In aceste conditii, vara trecuta a intrat in vigoare procedura necesara adoptata de Guvern, iar restituirea efectiva a inceput la 1 ianuarie 2018. 

Astfel, toti cei care au platit taxa sunt indreptatiti sa primeasca banii inapoi, plus dobanzile aferente (de la data platii pana la data restituirii). 

In total, daca toti soferii vor depune cererea, statul roman va trebui sa restituie 1,5 miliarde de euro.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite auto & leasing


Programele Rabla din 2021 si-au majorat consistent bugetele
Programele Rabla din 2021 si-au majorat consistent bugetele

Autoritatile au majorat sumele alocate programelor Rabla pentru autoturisme si electrocasnice vechi si au crescut primele de casare.

25 Martie 2021 | Auto

O noua transa de titluri de stat, o noua reducere a dobanzilor
O noua transa de titluri de stat, o noua reducere a dobanzilor

Randamentele oferite populatiei in februarie sunt cu 0,2-0,25 puncte procentuale sub cele aferente titlurilor din ianuarie, pentru scadente comparabile, iar fata de februarie 2020 scaderea depaseste un punct procentual.

8 Februarie 2021 | Auto

Ce-ar fi sa luam credite direct de la BNR?
Ce-ar fi sa luam credite direct de la BNR?

Bancile Centrale din regiune lupta cu pandemia cu arme neconventionale, iar masurile luate ar putea merge de la achizitia de titluri de stat pana la credite acordate direct populatiei, achizitia de obligatiuni corporative sau dobanzi negative.

23 Noiembrie 2020 | Auto

Titlurile de stat au ajuns sa se concureze intre ele
Titlurile de stat au ajuns sa se concureze intre ele

In aceasta luna se pot subscrie titluri de stat atat prin Trezorerie, cat si prin bancile si brokerii care intermediaza listarea la bursa a acestor instrumente.

19 Noiembrie 2020 | Auto

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite auto

Suma maxima pe care o persoana o poate imprumuta este direct proportionala cu venitul lunar (la nivel individual sau familial). Cum se calculeaza suma maxima alocata pentru achizitia unui autoturism, dilema masina noua sau second hand, riscurile unui credit auto, costurile si perioada de rambursare in ghidul oferit de Conso.

Ghid leasing auto

Mod de functionare: masina in leasing nu este a ta, ci apartine finantatorului. Doar la finalul contractului devii propietar. Diferentele fata de credit tine de dreptul de propietate asupra automobilului. Raspunsul la toate intrebarile despre periaoda de finantare, avans, valoare reziduala, costuri, inmatriculare si renuntare la contract in capitol

Programul Rabla

Modul de functionare a programului consta in acordarea unei reduceri la achizitia unui autovehicul nou, in cazul in care cumparatorul face dovada ca a casat masina veche. Pentru a primi prima de casare, masina trebuie sa indeplineasca anumite conditii atat tehnice cat si de vechime. Ghidul Programul Rabla arata pas cu pas modul de functionare si ca

Inapoi sus