top banner

Pana cand se poate depune cererea pentru recuperarea taxei auto?

27 August 2018 | Autor: Conso

Pana cand se poate depune cererea pentru recuperarea taxei auto?

Soferii care nu au depus cererea de restituire a taxei auto mai au la dispozitie doar cateva zile. Termenul pana la care se poate depune cererea este 31 august si, in cazul in care este depasit, cei care au platit taxa pierd sansa de a-si recupera banii. Care este procedura?
Cererea de restituire trebuie depusa la organele fiscale competente (structurile de specialitate din cadrul Fiscului cu atributii de administrare a creantelor fiscale, inclusiv unitatile subordonate lor).
Initial, aceasta trebuia insotita si de documentul doveditor (chitanta prin care s-a platit taxa) si de copia cartii de identitate a masinii si certificatului de inmatriculare. Ulterior, insa, s-a renuntat la aceste documente. 
Care sunt termenele de plata?
Restituirea sumelor se realizeaza, in baza deciziilor emise de organul fiscal central competent, astfel:
     -> pentru taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, in perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018;
     -> pentru timbrul de mediu pentru autovehicule, in perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019.
Daca nu sunt de acord cu decizia emisa de organul fiscal privind restituirea banilor, contribuabilii pot sa le conteste in 45 de zile de la comunicare. Mai departe, daca nu sunt de acord nici cu solutionarea contestatiilor, cei interesati pot sa intenteze actiune in instanta de contencios administrativ.
Romania a fost obligata, in urma unei decizii a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) sa ramburseze platitorilor taxa auto, indiferent de forma pe care a luat-o in timp (taxa speciala, de poluare, timbru de mediu etc.), pe motiv ca este discriminatorie. 
In aceste conditii, vara trecuta a intrat in vigoare procedura necesara adoptata de Guvern, iar restituirea efectiva a inceput la 1 ianuarie 2018. 
Astfel, toti cei care au platit taxa sunt indreptatiti sa primeasca banii inapoi, plus dobanzile aferente (de la data platii pana la data restituirii). 
In total, daca toti soferii vor depune cererea, statul roman va trebui sa restituie 1,5 miliarde de euro.
Comparații

Credite auto

Credite auto
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite auto & leasing

Alte Articole

Plafonarea RCA, o veste buna pentru soferi

Plafonarea RCA, o veste buna pentru soferi

Guvernul a lansat in dezbatere publica un proiect de Hotarare prin care tarifele la RCA vor fi plafonate timp de 6 luni, pentru a se stopa cresterea exploziva a preturilor dupa falimentul City Insurance, fostul lider autoritar al pietei.

24 Feb 2022 | Credite auto & leasing
Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Dupa un an agitat, caracterizat de falimentul liderului City Insurance si scumpirea accelerata a tarifelor, pe piata RCA se fac primii pasi pentru cresterea concurentei prin aparitia Axeria Iard.

06 Ian 2022 | Credite auto & leasing
Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Masinile electrice sau hibride au inceput sa ocupe o pozitie inalta in alegerile soferilor din Romania In ultimii ani, din ce in ce mai multi impatimiti de autoturisme si, mai ales, sustinatori ai mediului, achizitioneaza sau se documenteaza despre modelele verzi.

27 Dec 2021 | Credite auto & leasing
Protejarea impotriva inflatiei nu inseamna asumarea unor riscuri mari

Protejarea impotriva inflatiei nu inseamna asumarea unor riscuri mari

Inflatia s-a apropiat de 8% si sunt sanse mari sa avem o inflatie cu doua cifre la inceputul anului viitor, pe masura ce preturile mari la energie sunt transmise si in alte costuri de productie. Cum ne protejam economiile personale?

17 Noi 2021 | Credite auto & leasing

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Leasing auto

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la un contract de leasing auto