Pana cand se poate depune cererea pentru recuperarea taxei auto?


Soferii care nu au depus cererea de restituire a taxei auto mai au la dispozitie doar cateva zile. Termenul pana la care se poate depune cererea este 31 august si, in cazul in care este depasit, cei care au platit taxa pierd sansa de a-si recupera banii. Care este procedura?


Cererea de restituire trebuie depusa la organele fiscale competente (structurile de specialitate din cadrul Fiscului cu atributii de administrare a creantelor fiscale, inclusiv unitatile subordonate lor).

Initial, aceasta trebuia insotita si de documentul doveditor (chitanta prin care s-a platit taxa) si de copia cartii de identitate a masinii si certificatului de inmatriculare. Ulterior, insa, s-a renuntat la aceste documente. 

Care sunt termenele de plata?

Restituirea sumelor se realizeaza, in baza deciziilor emise de organul fiscal central competent, astfel:

     -> pentru taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, in perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018;
     -> pentru timbrul de mediu pentru autovehicule, in perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019.

Daca nu sunt de acord cu decizia emisa de organul fiscal privind restituirea banilor, contribuabilii pot sa le conteste in 45 de zile de la comunicare. Mai departe, daca nu sunt de acord nici cu solutionarea contestatiilor, cei interesati pot sa intenteze actiune in instanta de contencios administrativ.

Romania a fost obligata, in urma unei decizii a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) sa ramburseze platitorilor taxa auto, indiferent de forma pe care a luat-o in timp (taxa speciala, de poluare, timbru de mediu etc.), pe motiv ca este discriminatorie. 

In aceste conditii, vara trecuta a intrat in vigoare procedura necesara adoptata de Guvern, iar restituirea efectiva a inceput la 1 ianuarie 2018. 

Astfel, toti cei care au platit taxa sunt indreptatiti sa primeasca banii inapoi, plus dobanzile aferente (de la data platii pana la data restituirii). 

In total, daca toti soferii vor depune cererea, statul roman va trebui sa restituie 1,5 miliarde de euro.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite auto & leasing


Rabla Clasic: Programul a fost suplimentat cu 20.000 de prime de casare
Rabla Clasic: Programul a fost suplimentat cu 20.000 de prime de casare

Programul Rabla Clasic a primit fonduri suplimentare in valoare de 130 milioane lei, din care se vor putea acorda aproximativ 20.000 de noi prime de casare.

19 August 2019 | Auto

Dualtron X, cea mai puternica trotineta electrica
Dualtron X, cea mai puternica trotineta electrica

Dualtron X depaseste orice trotineta electrica existenta pana acum pe piata din Romania, atingand o viteza maxima de 100 km/h si avand o autonomie de pana la 150 km.

2 August 2019 | Articol sponsorizat

Rabla 2019 incepe pe 12 aprilie
Rabla 2019 incepe pe 12 aprilie

Programele Rabla Clasic si Rabla Plus vor putea fi accesate de catre populatie incepand cu data de vineri, 12 aprilie 2019. Aproape 35.000 de autoturisme noi pot fi achizitionate prin acest program.

11 Aprilie 2019 | Auto

Care sunt marcile de masini pentru care piesele sunt tot mai scumpe?
Care sunt marcile de masini pentru care piesele sunt tot mai scumpe?

Reparatia masinii te costa din ce in ce mai mult, iar asigurarea este tot mai scumpa si nu stii de ce? Pentru ca preturile pieselor de schimb au crescut foarte mult in ultimii trei ani. Afla ce piese s-au scumpit cel mai mult, in functie de masina pe care o conduci!

22 Martie 2019 | Auto

Mai multe articole

Inapoi sus