Pana cand se poate depune cererea pentru recuperarea taxei auto?

Soferii care nu au depus cererea de restituire a taxei auto mai au la dispozitie doar cateva zile. Termenul pana la care se poate depune cererea este 31 august si, in cazul in care este depasit, cei care au platit taxa pierd sansa de a-si recupera banii. Care este procedura?


Cererea de restituire trebuie depusa la organele fiscale competente (structurile de specialitate din cadrul Fiscului cu atributii de administrare a creantelor fiscale, inclusiv unitatile subordonate lor).

Initial, aceasta trebuia insotita si de documentul doveditor (chitanta prin care s-a platit taxa) si de copia cartii de identitate a masinii si certificatului de inmatriculare. Ulterior, insa, s-a renuntat la aceste documente. 

Care sunt termenele de plata?

Restituirea sumelor se realizeaza, in baza deciziilor emise de organul fiscal central competent, astfel:

     -> pentru taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, in perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018;
     -> pentru timbrul de mediu pentru autovehicule, in perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019.

Daca nu sunt de acord cu decizia emisa de organul fiscal privind restituirea banilor, contribuabilii pot sa le conteste in 45 de zile de la comunicare. Mai departe, daca nu sunt de acord nici cu solutionarea contestatiilor, cei interesati pot sa intenteze actiune in instanta de contencios administrativ.

Romania a fost obligata, in urma unei decizii a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) sa ramburseze platitorilor taxa auto, indiferent de forma pe care a luat-o in timp (taxa speciala, de poluare, timbru de mediu etc.), pe motiv ca este discriminatorie. 

In aceste conditii, vara trecuta a intrat in vigoare procedura necesara adoptata de Guvern, iar restituirea efectiva a inceput la 1 ianuarie 2018. 

Astfel, toti cei care au platit taxa sunt indreptatiti sa primeasca banii inapoi, plus dobanzile aferente (de la data platii pana la data restituirii). 

In total, daca toti soferii vor depune cererea, statul roman va trebui sa restituie 1,5 miliarde de euro.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite auto & leasing


OTP Leasing lanseaza campania “6 luni perioada de gratie” pentru companii
OTP Leasing lanseaza campania “6 luni perioada de gratie” pentru companii

OTP Leasing Romania, cu o experienta de peste 12 ani in domeniul leasingului financiar, ramane un partener de incredere al afacerilor locale. Tinand cont de nevoile curente din mediul de business, OTP Leasing lanseaza o campanie pentru noile contracte de leasing menita sa sprijine relansarea activitatii economice.

6 Iulie 2020 | Articol sponsorizat

Programul Rabla 2020: Cum puteti profita la maxim?
Programul Rabla 2020: Cum puteti profita la maxim?

Renault, Ford, Dacia, Toyota, Volkswagen, Nissan, Suzuki sunt pe primele locuri la intalnirile cu click-urile clientilor la cautarea pe Google dupa “programul Rabla 2020” intr-un an in care, in premiera, si posesorii de motociclete vechi pot aplica pentru schimbarea lor cu unele noi, chiar cu unele electrice.

11 Mai 2020 | Auto

Conso te ajuta sa obtii finantari auto prin OTP Leasing
Conso te ajuta sa obtii finantari auto prin OTP Leasing

Conso a extins sectiunea de Leasing auto, prin adaugarea unui nou partener, OTP Leasing. Compania ofera finantari in leasing auto pentru persoane juridice, clientii putand solicita finantare direct de pe Conso.

6 Noiembrie 2019 | Auto

Rabla Clasic: Programul a fost suplimentat cu 20.000 de prime de casare
Rabla Clasic: Programul a fost suplimentat cu 20.000 de prime de casare

Programul Rabla Clasic a primit fonduri suplimentare in valoare de 130 milioane lei, din care se vor putea acorda aproximativ 20.000 de noi prime de casare.

19 August 2019 | Auto

Mai multe articole

Inapoi sus