top banner

Taxa auto ar putea fi rambursata mai rapid, la presiunea CE

18 Mai 2018 | Autor: Conso

Comisia Europeana preseaza autoritatile romane sa ramburseze rapid taxa auto cetatenilor care au platit aceasta taxa, indiferent de denumirea pe care a avut-o in timp. Forul european a transmis Romaniei un avertisment, din cauza faptului ca legislatia romaneasca permite esalonarea platilor pe o perioada lunga de timp.
Institutia a transmis Romaniei o scrisoare de punere in intarziere „pentru ca nu asigura rambursarea integrala si imediata a taxelor de inmatriculare a vehiculelor de ocazie achizitionate din alte state membre”.
Comisia Europeana acuza ca normele romanesti aplicabile restituirii taxelor „nu respecta principiile cooperarii loiale, echivalentei si efectivitatii” si ar incalca astfel legislatia UE, mai exact articolul 110 din Tratatul de Functionare a Uniunii Europene.
Totodata, CE avertizeaza ca daca autoritatile romane nu iau masuri in urmatoarele doua luni, poate transmite un aviz motivat Guvernului, inca un pas in procedura precontencioasa de infringement.
Europa pregateste sanctiuni pentru Romania
Mai mult, daca executivul comunitar considera ca Romania incalca mai departe dreptul UE, poate trimite statul roman in fata Curtii de Justitie a UE. In urma unui eventual proces, statul membru poate fi achitat sau poate fi condamnat, caz in care va fi obligat la plata unor amenzi europeni consistente pana se supune legilor europene.
Romania a adoptat legislatia necesara pentru rambursarea taxei auto, insa procedurile sunt de lunga durata. Statul si-a rezervat dreptul de a lungi procesul de rambursare pana la finalul lui martie 2019.
Pe de alta parte, autoritatile romane analizeaza posibilitatea introducerii unei noi taxe de acest gen, avand in vedere ca importurile de masini second-hand au explodat dupa eliminarea celei mai recente variante a taxei, respectiv timbrul de mediu, in februarie 2017.
Specialistii considera, insa, reintroducerea unui astfel de impozit este ilegal, potrivit Comisiei Europene si Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Si celelalte forme ale acestei taxe, indiferent cum s-a numit – taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu, au fost aspru criticate inclusiv de Comisia Europeana si de Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), autoritatile cerand Romaniei sa modifice legislatia astfel incat sa nu se mai incalce Tratatul European. 
Comparații

Credite auto

Credite auto
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite auto & leasing

Alte Articole

Plafonarea RCA, o veste buna pentru soferi

Plafonarea RCA, o veste buna pentru soferi

Guvernul a lansat in dezbatere publica un proiect de Hotarare prin care tarifele la RCA vor fi plafonate timp de 6 luni, pentru a se stopa cresterea exploziva a preturilor dupa falimentul City Insurance, fostul lider autoritar al pietei.

24 Feb 2022 | Credite auto & leasing
Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Dupa un an agitat, caracterizat de falimentul liderului City Insurance si scumpirea accelerata a tarifelor, pe piata RCA se fac primii pasi pentru cresterea concurentei prin aparitia Axeria Iard.

06 Ian 2022 | Credite auto & leasing
Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Masinile electrice sau hibride au inceput sa ocupe o pozitie inalta in alegerile soferilor din Romania In ultimii ani, din ce in ce mai multi impatimiti de autoturisme si, mai ales, sustinatori ai mediului, achizitioneaza sau se documenteaza despre modelele verzi.

27 Dec 2021 | Credite auto & leasing
Protejarea impotriva inflatiei nu inseamna asumarea unor riscuri mari

Protejarea impotriva inflatiei nu inseamna asumarea unor riscuri mari

Inflatia s-a apropiat de 8% si sunt sanse mari sa avem o inflatie cu doua cifre la inceputul anului viitor, pe masura ce preturile mari la energie sunt transmise si in alte costuri de productie. Cum ne protejam economiile personale?

17 Noi 2021 | Credite auto & leasing

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Leasing auto

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la un contract de leasing auto