Taxa auto ar putea fi rambursata mai rapid, la presiunea CE

Comisia Europeana preseaza autoritatile romane sa ramburseze rapid taxa auto cetatenilor care au platit aceasta taxa, indiferent de denumirea pe care a avut-o in timp. Forul european a transmis Romaniei un avertisment, din cauza faptului ca legislatia romaneasca permite esalonarea platilor pe o perioada lunga de timp.

Institutia a transmis Romaniei o scrisoare de punere in intarziere „pentru ca nu asigura rambursarea integrala si imediata a taxelor de inmatriculare a vehiculelor de ocazie achizitionate din alte state membre”.

Comisia Europeana acuza ca normele romanesti aplicabile restituirii taxelor „nu respecta principiile cooperarii loiale, echivalentei si efectivitatii” si ar incalca astfel legislatia UE, mai exact articolul 110 din Tratatul de Functionare a Uniunii Europene.

Totodata, CE avertizeaza ca daca autoritatile romane nu iau masuri in urmatoarele doua luni, poate transmite un aviz motivat Guvernului, inca un pas in procedura precontencioasa de infringement.

Europa pregateste sanctiuni pentru Romania


Mai mult, daca executivul comunitar considera ca Romania incalca mai departe dreptul UE, poate trimite statul roman in fata Curtii de Justitie a UE. In urma unui eventual proces, statul membru poate fi achitat sau poate fi condamnat, caz in care va fi obligat la plata unor amenzi europeni consistente pana se supune legilor europene.

Romania a adoptat legislatia necesara pentru rambursarea taxei auto, insa procedurile sunt de lunga durata. Statul si-a rezervat dreptul de a lungi procesul de rambursare pana la finalul lui martie 2019.

Pe de alta parte, autoritatile romane analizeaza posibilitatea introducerii unei noi taxe de acest gen, avand in vedere ca importurile de masini second-hand au explodat dupa eliminarea celei mai recente variante a taxei, respectiv timbrul de mediu, in februarie 2017.

Specialistii considera, insa, reintroducerea unui astfel de impozit este ilegal, potrivit Comisiei Europene si Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Si celelalte forme ale acestei taxe, indiferent cum s-a numit – taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu, au fost aspru criticate inclusiv de Comisia Europeana si de Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), autoritatile cerand Romaniei sa modifice legislatia astfel incat sa nu se mai incalce Tratatul European. 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite auto & leasing


Programele Rabla din 2021 si-au majorat consistent bugetele
Programele Rabla din 2021 si-au majorat consistent bugetele

Autoritatile au majorat sumele alocate programelor Rabla pentru autoturisme si electrocasnice vechi si au crescut primele de casare.

25 Martie 2021 | Auto

O noua transa de titluri de stat, o noua reducere a dobanzilor
O noua transa de titluri de stat, o noua reducere a dobanzilor

Randamentele oferite populatiei in februarie sunt cu 0,2-0,25 puncte procentuale sub cele aferente titlurilor din ianuarie, pentru scadente comparabile, iar fata de februarie 2020 scaderea depaseste un punct procentual.

8 Februarie 2021 | Auto

Ce-ar fi sa luam credite direct de la BNR?
Ce-ar fi sa luam credite direct de la BNR?

Bancile Centrale din regiune lupta cu pandemia cu arme neconventionale, iar masurile luate ar putea merge de la achizitia de titluri de stat pana la credite acordate direct populatiei, achizitia de obligatiuni corporative sau dobanzi negative.

23 Noiembrie 2020 | Auto

Titlurile de stat au ajuns sa se concureze intre ele
Titlurile de stat au ajuns sa se concureze intre ele

In aceasta luna se pot subscrie titluri de stat atat prin Trezorerie, cat si prin bancile si brokerii care intermediaza listarea la bursa a acestor instrumente.

19 Noiembrie 2020 | Auto

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite auto

Suma maxima pe care o persoana o poate imprumuta este direct proportionala cu venitul lunar (la nivel individual sau familial). Cum se calculeaza suma maxima alocata pentru achizitia unui autoturism, dilema masina noua sau second hand, riscurile unui credit auto, costurile si perioada de rambursare in ghidul oferit de Conso.

Ghid leasing auto

Mod de functionare: masina in leasing nu este a ta, ci apartine finantatorului. Doar la finalul contractului devii propietar. Diferentele fata de credit tine de dreptul de propietate asupra automobilului. Raspunsul la toate intrebarile despre periaoda de finantare, avans, valoare reziduala, costuri, inmatriculare si renuntare la contract in capitol

Programul Rabla

Modul de functionare a programului consta in acordarea unei reduceri la achizitia unui autovehicul nou, in cazul in care cumparatorul face dovada ca a casat masina veche. Pentru a primi prima de casare, masina trebuie sa indeplineasca anumite conditii atat tehnice cat si de vechime. Ghidul Programul Rabla arata pas cu pas modul de functionare si ca

Inapoi sus