Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Taxa auto ar putea fi rambursata mai rapid, la presiunea CE


Comisia Europeana preseaza autoritatile romane sa ramburseze rapid taxa auto cetatenilor care au platit aceasta taxa, indiferent de denumirea pe care a avut-o in timp. Forul european a transmis Romaniei un avertisment, din cauza faptului ca legislatia romaneasca permite esalonarea platilor pe o perioada lunga de timp.


Institutia a transmis Romaniei o scrisoare de punere in intarziere „pentru ca nu asigura rambursarea integrala si imediata a taxelor de inmatriculare a vehiculelor de ocazie achizitionate din alte state membre”.

Comisia Europeana acuza ca normele romanesti aplicabile restituirii taxelor „nu respecta principiile cooperarii loiale, echivalentei si efectivitatii” si ar incalca astfel legislatia UE, mai exact articolul 110 din Tratatul de Functionare a Uniunii Europene.

Totodata, CE avertizeaza ca daca autoritatile romane nu iau masuri in urmatoarele doua luni, poate transmite un aviz motivat Guvernului, inca un pas in procedura precontencioasa de infringement.

Europa pregateste sanctiuni pentru Romania


Mai mult, daca executivul comunitar considera ca Romania incalca mai departe dreptul UE, poate trimite statul roman in fata Curtii de Justitie a UE. In urma unui eventual proces, statul membru poate fi achitat sau poate fi condamnat, caz in care va fi obligat la plata unor amenzi europeni consistente pana se supune legilor europene.

Romania a adoptat legislatia necesara pentru rambursarea taxei auto, insa procedurile sunt de lunga durata. Statul si-a rezervat dreptul de a lungi procesul de rambursare pana la finalul lui martie 2019.

Pe de alta parte, autoritatile romane analizeaza posibilitatea introducerii unei noi taxe de acest gen, avand in vedere ca importurile de masini second-hand au explodat dupa eliminarea celei mai recente variante a taxei, respectiv timbrul de mediu, in februarie 2017.

Specialistii considera, insa, reintroducerea unui astfel de impozit este ilegal, potrivit Comisiei Europene si Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Si celelalte forme ale acestei taxe, indiferent cum s-a numit – taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu, au fost aspru criticate inclusiv de Comisia Europeana si de Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), autoritatile cerand Romaniei sa modifice legislatia astfel incat sa nu se mai incalce Tratatul European. 


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite auto & leasing


Dualtron X, cea mai puternica trotineta electrica
Dualtron X, cea mai puternica trotineta electrica

Dualtron X depaseste orice trotineta electrica existenta pana acum pe piata din Romania, atingand o viteza maxima de 100 km/h si avand o autonomie de pana la 150 km.

2 August 2019 | Articol sponsorizat

Rabla 2019 incepe pe 12 aprilie
Rabla 2019 incepe pe 12 aprilie

Programele Rabla Clasic si Rabla Plus vor putea fi accesate de catre populatie incepand cu data de vineri, 12 aprilie 2019. Aproape 35.000 de autoturisme noi pot fi achizitionate prin acest program.

11 Aprilie 2019 | Auto

Care sunt marcile de masini pentru care piesele sunt tot mai scumpe?
Care sunt marcile de masini pentru care piesele sunt tot mai scumpe?

Reparatia masinii te costa din ce in ce mai mult, iar asigurarea este tot mai scumpa si nu stii de ce? Pentru ca preturile pieselor de schimb au crescut foarte mult in ultimii trei ani. Afla ce piese s-au scumpit cel mai mult, in functie de masina pe care o conduci!

22 Martie 2019 | Auto

Polita Casco: Ce risti daca nu ai cauciucuri de iarna?
Polita Casco: Ce risti daca nu ai cauciucuri de iarna?

Soferii sunt obligati sa isi echipeze masinile cu anvelope de iarna cand drumurile sunt acoperite cu zapada, gheata sau polei. Majoritatea stiu ca, in caz contrar, pot primi o amenda consistenta si sa ramana fara certificat de inmatriculare. Insa multi nu fac legatura intre aceasta obligativitate si asigurarea Casco. Ce risti in caz de accident?

19 Decembrie 2018 | Auto

Mai multe articole

Inapoi sus