Taxa auto ar putea fi rambursata mai rapid, la presiunea CE

Comisia Europeana preseaza autoritatile romane sa ramburseze rapid taxa auto cetatenilor care au platit aceasta taxa, indiferent de denumirea pe care a avut-o in timp. Forul european a transmis Romaniei un avertisment, din cauza faptului ca legislatia romaneasca permite esalonarea platilor pe o perioada lunga de timp.


Institutia a transmis Romaniei o scrisoare de punere in intarziere „pentru ca nu asigura rambursarea integrala si imediata a taxelor de inmatriculare a vehiculelor de ocazie achizitionate din alte state membre”.

Comisia Europeana acuza ca normele romanesti aplicabile restituirii taxelor „nu respecta principiile cooperarii loiale, echivalentei si efectivitatii” si ar incalca astfel legislatia UE, mai exact articolul 110 din Tratatul de Functionare a Uniunii Europene.

Totodata, CE avertizeaza ca daca autoritatile romane nu iau masuri in urmatoarele doua luni, poate transmite un aviz motivat Guvernului, inca un pas in procedura precontencioasa de infringement.

Europa pregateste sanctiuni pentru Romania


Mai mult, daca executivul comunitar considera ca Romania incalca mai departe dreptul UE, poate trimite statul roman in fata Curtii de Justitie a UE. In urma unui eventual proces, statul membru poate fi achitat sau poate fi condamnat, caz in care va fi obligat la plata unor amenzi europeni consistente pana se supune legilor europene.

Romania a adoptat legislatia necesara pentru rambursarea taxei auto, insa procedurile sunt de lunga durata. Statul si-a rezervat dreptul de a lungi procesul de rambursare pana la finalul lui martie 2019.

Pe de alta parte, autoritatile romane analizeaza posibilitatea introducerii unei noi taxe de acest gen, avand in vedere ca importurile de masini second-hand au explodat dupa eliminarea celei mai recente variante a taxei, respectiv timbrul de mediu, in februarie 2017.

Specialistii considera, insa, reintroducerea unui astfel de impozit este ilegal, potrivit Comisiei Europene si Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Si celelalte forme ale acestei taxe, indiferent cum s-a numit – taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu, au fost aspru criticate inclusiv de Comisia Europeana si de Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), autoritatile cerand Romaniei sa modifice legislatia astfel incat sa nu se mai incalce Tratatul European. 


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite auto & leasing


Programul Rabla 2020: Cum puteti profita la maxim?
Programul Rabla 2020: Cum puteti profita la maxim?

Renault, Ford, Dacia, Toyota, Volkswagen, Nissan, Suzuki sunt pe primele locuri la intalnirile cu click-urile clientilor la cautarea pe Google dupa “programul Rabla 2020” intr-un an in care, in premiera, si posesorii de motociclete vechi pot aplica pentru schimbarea lor cu unele noi, chiar cu unele electrice.

11 Mai 2020 | Auto

Conso te ajuta sa obtii finantari auto prin OTP Leasing
Conso te ajuta sa obtii finantari auto prin OTP Leasing

Conso a extins sectiunea de Leasing auto, prin adaugarea unui nou partener, OTP Leasing. Compania ofera finantari in leasing auto pentru persoane juridice, clientii putand solicita finantare direct de pe Conso.

6 Noiembrie 2019 | Auto

Rabla Clasic: Programul a fost suplimentat cu 20.000 de prime de casare
Rabla Clasic: Programul a fost suplimentat cu 20.000 de prime de casare

Programul Rabla Clasic a primit fonduri suplimentare in valoare de 130 milioane lei, din care se vor putea acorda aproximativ 20.000 de noi prime de casare.

19 August 2019 | Auto

Dualtron X, cea mai puternica trotineta electrica
Dualtron X, cea mai puternica trotineta electrica

Dualtron X depaseste orice trotineta electrica existenta pana acum pe piata din Romania, atingand o viteza maxima de 100 km/h si avand o autonomie de pana la 150 km.

2 August 2019 | Articol sponsorizat

Mai multe articole

Inapoi sus