Sperante pentru consumatorii europeni in scandalul Dieselgate

Consumatorii europeni, afectati de scandalul Dieselgate, in care este implicat producatorul auto Volkswagen (VW) ar putea primi sprijin pentru a obtine despagubiri. Dupa mai multe interventii ale oficialilor europeni pe aceasta tema, si Agentiile nationale pentru protectia consumatorilor dau semne ca vor sa se implice.

Comisia Europeana a anuntat ca institutiile responsabile cu protectia consumatorilor in statele membre intentioneaza sa actioneze impreuna, astfel incat cumparatorii de masini cu sisteme de verificare a emisiilor poluante trucate din Europa sa beneficieze de aceleasi despagubiri ca si cetatenii americani aflati intr-o situatie similara.

Comisarul european pentru Justitie, Vera Jourova, a declarant ca, la intalnirea autoritatilor din cele 28 de state membre UE, care a avut loc la Bruxelles, oficialii danezi au sustinut un demers comun impotriva producatorului german de masini.

De ce nu acorda VW despagubiri si in Europa?

VW a recunoscut in fata autoritatilor din Statele Unite ca a instalat un software ilegal, pentru trucarea testelor de emisii, pe 11 milioane de masini diesel vandute in toata lumea, in special in Europa.


Insa, in timp ce in SUA producatorul ofera compensatii financiare proprietarilor de masini implicate in scandal, in Europa sustine ca nu a incalcat nicio lege si nu considera necesar sa compenseze consumatorii din regiune.

Pentru europeni, producatorul s-a angajat doar sa repare toate masinile afectate pana in toamna.

Potrivit Reuters, in Europa, concernul german profita de o serie de reglementari care slabesc sansele cumparatorilor de a obtine o compensatie.

Este vorba in special de faptul ca puterea de decizie in UE ramane in seama autoritatilor nationale, astfel incat reglementatorii de la Bruxelles, care sustin ca statele membre par a avea o intelegere tacita cu producatorii de masini in detrimentul consumatorilor, au putine parghii la dispozitie in acest caz. 

Ce trebuie sa faca autoritatile nationale pentru a ajuta consumatorii?

Cu toate acestea, Comisia Europeana spera ca autoritatile nationale sunt de acord ca VW a incalcat doua seturi de reguli care se aplica in cele 28 de state si vor fi de accord sa fie aplicate diverse masuri, inclusiv compensatie financiara daca masinile afectate si-au pierdut din valoare.

Forul comunitar mai subliniaza faptul ca cele 28 de state nici macar nu au nevoie de unanimitate pentru a efectua un demers comun. Pentru cele care doresc sa se implice, urmatorul pas ar fi redactarea unei scrisori catre VW, care ar putea influenta cazurile consumatorilor impotriva producatorului german aflate deja pe rolul instantelor de judecata. .

„Este un instrument care pune presiune pe companii pentru a se supune regulilor”, a declarat un oficial al Uniunii Europene, citat de Reuters.

Scandalul Dieselgate, in care grupul Volkswagen este implicat, a izbucnit dupa ce, in toamna anului 2015, concernul a recunoscut ca, in perioada 2005 - 2015, a echipat 11 milioane de vehicule vandute la nivel mondial cu un soft care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Din cele aproximativ 11 milioane de vehicule afectate la nivel global, aproximativ 8,5 milioane sunt in Europa. Anterior, Volkswagen a estimat ca majoritatea celor  8,5 milioane autovehicule cu probleme din Europa pot fi reparate in 2016, dar altele trebuie sa astepte pana in 2017. Compania nu a precizat, insa, numarul masinilor care trebuie sa astepte reparatia.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite auto & leasing


Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA
Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Dupa un an agitat, caracterizat de falimentul liderului City Insurance si scumpirea accelerata a tarifelor, pe piata RCA se fac primii pasi pentru cresterea concurentei prin aparitia Axeria Iard.

6 Ianuarie 2022 | Auto

Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica
Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Masinile electrice sau hibride au inceput sa ocupe o pozitie inalta in alegerile soferilor din Romania In ultimii ani, din ce in ce mai multi impatimiti de autoturisme si, mai ales, sustinatori ai mediului, achizitioneaza sau se documenteaza despre modelele verzi.

27 Decembrie 2021 | Articol sponsorizat

Protejarea impotriva inflatiei nu inseamna asumarea unor riscuri mari
Protejarea impotriva inflatiei nu inseamna asumarea unor riscuri mari

Inflatia s-a apropiat de 8% si sunt sanse mari sa avem o inflatie cu doua cifre la inceputul anului viitor, pe masura ce preturile mari la energie sunt transmise si in alte costuri de productie. Cum ne protejam economiile personale?

17 Noiembrie 2021 | Auto

Leasingul operational a intrat in vizorul Consiliului Concurentei
Leasingul operational a intrat in vizorul Consiliului Concurentei

Consiliul Concurentei a impus in august noi reguli privind modul in care companiile fac schimb de informatii legate de clienti, astfel incat sa fie ingreunate strategiile de impartire a pietei si fixarea anumitor preturi, care constituie practici anticoncurentiale.

2 Septembrie 2021 | Auto

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite auto

Suma maxima pe care o persoana o poate imprumuta este direct proportionala cu venitul lunar (la nivel individual sau familial). Cum se calculeaza suma maxima alocata pentru achizitia unui autoturism, dilema masina noua sau second hand, riscurile unui credit auto, costurile si perioada de rambursare in ghidul oferit de Conso.

Ghid leasing auto

Mod de functionare: masina in leasing nu este a ta, ci apartine finantatorului. Doar la finalul contractului devii propietar. Diferentele fata de credit tine de dreptul de propietate asupra automobilului. Raspunsul la toate intrebarile despre periaoda de finantare, avans, valoare reziduala, costuri, inmatriculare si renuntare la contract in capitol

Programul Rabla

Modul de functionare a programului consta in acordarea unei reduceri la achizitia unui autovehicul nou, in cazul in care cumparatorul face dovada ca a casat masina veche. Pentru a primi prima de casare, masina trebuie sa indeplineasca anumite conditii atat tehnice cat si de vechime. Ghidul Programul Rabla arata pas cu pas modul de functionare si ca

Inapoi sus