top banner

Programele Rabla din 2021 si-au majorat consistent bugetele

25 Martie 2021 | Autor: Cristian Dogaru

Programele Rabla din 2021 si-au majorat consistent bugetele
Autoritatile au majorat sumele alocate programelor Rabla pentru autoturisme si electrocasnice vechi si au crescut primele de casare.
In ciuda crizei generate de coronavirus, bugetele programelor Rabla din 2021 au fost majorate semnificativ, statul incercand sa ofere o mana de ajutor producatorilor pe fondul cererii mai mici. 

Astfel, bugetul programului Rabla Clasic a fost majorat cu 35 de milioane de lei fata de 2020, pana la 440 milioane de lei pentru acest an, fapt ce duce numarul potentialilor beneficiari la 50.000. 

La randul sau, programul Rabla Plus, dedicat masinilor hibride plug-in si masinilor electrice s-a dublat fata de 2020, ajungand la 400 milioane lei, in linie cu intentiile anuntate la nivelul UE, de focalizare pe energia verde. Programele vor debuta in ultima saptamana din luna aprilie. 

Primele de casare si ecobonusurile cresc consistent

In ultima perioada, prima de casare aferenta programului Rabla era de 6.500 lei, dar in 2021 aceasta va fi majorata cu 1.000 lei, la 7.500 lei. 
Aceasta poate fi cumulata cu ecobonusul pentru cei care cumpara o masina hibrid fara sistem plug-in, bonus care in acest an este majorat de la 2.500 lei la 3.000 de lei. 

Iar in cazul achizitiei unui automobil echipat cu sistem GPL sau GNC (Gaz Natural Comprimat) se va primi un ecobonus de 1.500 de lei, majorat cu 500 de lei fata de valoarea din 2020. 

Mai exista si un al treilea ecobonus, de 1.000 lei, in cazul in care este cumparat un autoturism care emite maxim 124 de grame CO2/km in regim WLTP (105 grame CO2/km in regim NEDC-BT). Si in acest caz majorarea este de 500 lei fata de 2020.

In ceea ce priveste programul Rabla Plus, de incurajare a schimbarii masinilor clasice cu unele “la priza”, primele de casare raman pe loc. Pentru achizitionarea unei masini electrice se ofera o prima de casare de pana la 45.000 lei, dar nu mai mult de jumatate din pretul autovehiculului. 

Si pentru masinile hibride plug-in (cu emisii de CO2 mai mici sau egale cu 50 g/km in regim NEDC-BT, respectiv 83 g CO2/km in regim WLTP) prima de casare ramane la valoarea din 2020, de 20.000 lei. 

Per total, cine caseaza o masina veche si cumpara una prin programul Rabla Clasic primeste minim 7.500 lei si maxim 10.500 lei pentru un autoturism hibrid, iar prin cumularea primelor de casare (sistemul de bonificatie nu interzice cumularea primelor de casare) se poate ajunge la o bonificatie de 52.500 lei in cazul achizitiei unei masini electrice (40.000 lei +12.500 lei). 

Bugetul Rabla pentru electrocasnice creste cu 87%

Tot in ultima saptamana din aprilie va incepe si programul Rabla pentru electrocasnice, iar bugetul programului a fost majorat in 2021 de la 40 milioane lei la 75 milioane lei. 

Programul fusese amanat la finalul anului trecut, cu cateva minute inainte de debutul sau, din cauza suspiciunilor privind fraudele informatice. Cei interesati se vor putea inscrie in program din aplicatia informatica pusa la dispozitie de autoritati (se promite ca nu vor mai exista problemele din 2020), care va genera un cod de voucher cu care se poate merge la magazinele participante in maxim 15 zile de la emitere pentru a se achizitiona noile echipamente, in schimbul celor vechi.

Voucherele din acest an au urmatorile valori: 500 de lei pentru laptopuri, 400 de lei pentru masinile de spalat vase, aparate de aer conditionat, frigidere sau combine frigorifice, televizoare, uscatoare de rufe, 300 de lei pentru masini de spalat rufe (majorare de la 200 lei anterior) si tablete, 200 de lei pentru aspiratoare.

Cum experienta anilor trecuti arata ca unele magazine incep sa scumpeasca produsele compatibile cu programul Rabla pentru electrocasnice inaintea demararii acestuia, se recomanda celor care sunt intesati de o noua achizitie pe baza vouchetului de reduceri sa compare foarte atent preturile vechi cu cele noi pentru a evalua oportunitatea investitiei (daca nu e neaparat nevoie de  un dispozitiv nou,  acesta n-ar trebui cumparat doar pentru ca se ofera un voucher).
Comparații

Credite auto

Credite auto
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite auto & leasing

Alte Articole

Plafonarea RCA, o veste buna pentru soferi

Plafonarea RCA, o veste buna pentru soferi

Guvernul a lansat in dezbatere publica un proiect de Hotarare prin care tarifele la RCA vor fi plafonate timp de 6 luni, pentru a se stopa cresterea exploziva a preturilor dupa falimentul City Insurance, fostul lider autoritar al pietei.

24 Feb 2022 | Credite auto & leasing
Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Dupa un an agitat, caracterizat de falimentul liderului City Insurance si scumpirea accelerata a tarifelor, pe piata RCA se fac primii pasi pentru cresterea concurentei prin aparitia Axeria Iard.

06 Ian 2022 | Credite auto & leasing
Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Masinile electrice sau hibride au inceput sa ocupe o pozitie inalta in alegerile soferilor din Romania In ultimii ani, din ce in ce mai multi impatimiti de autoturisme si, mai ales, sustinatori ai mediului, achizitioneaza sau se documenteaza despre modelele verzi.

27 Dec 2021 | Credite auto & leasing
Protejarea impotriva inflatiei nu inseamna asumarea unor riscuri mari

Protejarea impotriva inflatiei nu inseamna asumarea unor riscuri mari

Inflatia s-a apropiat de 8% si sunt sanse mari sa avem o inflatie cu doua cifre la inceputul anului viitor, pe masura ce preturile mari la energie sunt transmise si in alte costuri de productie. Cum ne protejam economiile personale?

17 Noi 2021 | Credite auto & leasing

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Leasing auto

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la un contract de leasing auto