Pretul carburantilor, in crestere

Pretul carburantilor ar putea creste in perioada urmatoare in Romania, alimentand scumpiri in lant, asa cum se intampla de fiecare data cand astfel de fenomene se manifesta. Exista cel putin doua motive de ingrijorare in acest sens: decizia producatorilor de titei de a limita productia si aprecierea dolarului.

Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) si o serie de state producatoare din afara cartelului au ajuns, la finalul saptamanii trecute, la primul lor acord de dupa 2001 de reducere a productiei de titei cu circa 2% pe plan global, care sa duca la o majorare a pretului hidrocarburilor.

Aceasta decizia a inceput, deja, sa se manifeste, avand in vedere ca pretul futures a barilului de titei Brent, un indicator de referinta pentru industria petroliera, a ajuns aproape de 57 de dolari/baril, cel mai ridicat nivel din iulie 2015, in urma incheierii unui acord de reducere a productiei pe plan global cu 2%.

Producatorii anunta noi limitari ale productiei

Potrivit agentiilor internationale de presa, la bursa ICE Futures, cotatia barilului de petrol Brent cu livrare in luna februarie a crescut cu aproximativ 5%, ajungand la 56,94 dolari. In acelasi timp, la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotatia petrolului light sweet crude a urcat cu 4,8%, la 53,98 dolari/baril.
 

Mai mult, Arabia Saudita, liderul OPEC si cel mai mare producator global, a anuntat ca ar putea reduce si mai mult productia de titei.

Daca si aceasta reducere va fi realizata, cotatia barilului de titei ar putea depasi 65 de dolari pani in luna mai 2017, cand e programata viitoarea reuniune OPEC, sustin observatorii pietei mondiale a petrolului.

Decizia producatorilor de petrol a venit in conditiile in care cotatia barilului de titei s-a injumatatit, fata de cea de la mijlocul anului 2014, din cauza supraproductiei.

Cresterea pretului petrolului pe plan momdial se simte aproape imediat si pe piata romaneasca, avand in vedere ca distribuitorii locali de carburant o incorporeaza in pret.

Cotatia dolarului apasa preturile in Romania

Tarifele din Romania sunt sub presiune si din cauza aprecierii constante a dolarului constatata in ultima perioada, avand in vedere ca importurile romanesti de petrol sunt realizate preponderent in dolari.

Cotatia dolarului la Banca Nationala a Romaniei a oscilat, in ultima vreme, in jurul valorii de 4,2 lei/dolar, iar analistii se asteapta la noi aprecieri, daca banca centrala americana (Fed) va majora dobanda de referinta in cadrul sedintei de politica monetara programata in aceasta saptamana.

Pe plan international, de asemenea, dolarul se mentine la cotatii ridicate fata de euro, in prezent tranzactiile fiind realizate la o paritate de aproximativ 1,06 dolari pentru un euro.

Avem si motive de optimism

Totusi, pretul carburantilor in Romania ar putea fi temperat, dupa data de 1 ianuarie 2017, odata cu eliminarea supraaccizei la carburanti si reducerii cotei generale de TVA cu un punct procentual, de la 20% la 19%, masuri cuprinse in Codul Fiscal, cu aplicare de la inceputul anului viitor.

Supraacciza la carburanti, de 7 eurocenti/litru, a fost introdusa la 1 aprilie 2014.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite auto & leasing


Protejarea impotriva inflatiei nu inseamna asumarea unor riscuri mari
Protejarea impotriva inflatiei nu inseamna asumarea unor riscuri mari

Inflatia s-a apropiat de 8% si sunt sanse mari sa avem o inflatie cu doua cifre la inceputul anului viitor, pe masura ce preturile mari la energie sunt transmise si in alte costuri de productie. Cum ne protejam economiile personale?

17 Noiembrie 2021 | Auto

Leasingul operational a intrat in vizorul Consiliului Concurentei
Leasingul operational a intrat in vizorul Consiliului Concurentei

Consiliul Concurentei a impus in august noi reguli privind modul in care companiile fac schimb de informatii legate de clienti, astfel incat sa fie ingreunate strategiile de impartire a pietei si fixarea anumitor preturi, care constituie practici anticoncurentiale.

2 Septembrie 2021 | Auto

Cum poti deveni actionar la cel mai mare transportator fluvial de marfuri pe Dunare
Cum poti deveni actionar la cel mai mare transportator fluvial de marfuri pe Dunare

Din 24 mai si pana pe 4 iunie investitorii pot subscrie actiuni aferente ofertei publice Transport Trade Services (TTS) la un pret cuprins intre 19 si 21 lei/actiune. Elemente cheie: PER de 13, indatorare redusa, stabilizare a cotatiilor post IPO, suma minima de participare 5.040 lei.

24 Mai 2021 | Auto

Programele Rabla din 2021 si-au majorat consistent bugetele
Programele Rabla din 2021 si-au majorat consistent bugetele

Autoritatile au majorat sumele alocate programelor Rabla pentru autoturisme si electrocasnice vechi si au crescut primele de casare.

25 Martie 2021 | Auto

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite auto

Suma maxima pe care o persoana o poate imprumuta este direct proportionala cu venitul lunar (la nivel individual sau familial). Cum se calculeaza suma maxima alocata pentru achizitia unui autoturism, dilema masina noua sau second hand, riscurile unui credit auto, costurile si perioada de rambursare in ghidul oferit de Conso.

Ghid leasing auto

Mod de functionare: masina in leasing nu este a ta, ci apartine finantatorului. Doar la finalul contractului devii propietar. Diferentele fata de credit tine de dreptul de propietate asupra automobilului. Raspunsul la toate intrebarile despre periaoda de finantare, avans, valoare reziduala, costuri, inmatriculare si renuntare la contract in capitol

Programul Rabla

Modul de functionare a programului consta in acordarea unei reduceri la achizitia unui autovehicul nou, in cazul in care cumparatorul face dovada ca a casat masina veche. Pentru a primi prima de casare, masina trebuie sa indeplineasca anumite conditii atat tehnice cat si de vechime. Ghidul Programul Rabla arata pas cu pas modul de functionare si ca

Inapoi sus