Pretul carburantilor, in crestere


Pretul carburantilor ar putea creste in perioada urmatoare in Romania, alimentand scumpiri in lant, asa cum se intampla de fiecare data cand astfel de fenomene se manifesta. Exista cel putin doua motive de ingrijorare in acest sens: decizia producatorilor de titei de a limita productia si aprecierea dolarului.

Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) si o serie de state producatoare din afara cartelului au ajuns, la finalul saptamanii trecute, la primul lor acord de dupa 2001 de reducere a productiei de titei cu circa 2% pe plan global, care sa duca la o majorare a pretului hidrocarburilor.

Aceasta decizia a inceput, deja, sa se manifeste, avand in vedere ca pretul futures a barilului de titei Brent, un indicator de referinta pentru industria petroliera, a ajuns aproape de 57 de dolari/baril, cel mai ridicat nivel din iulie 2015, in urma incheierii unui acord de reducere a productiei pe plan global cu 2%.

Producatorii anunta noi limitari ale productiei

Potrivit agentiilor internationale de presa, la bursa ICE Futures, cotatia barilului de petrol Brent cu livrare in luna februarie a crescut cu aproximativ 5%, ajungand la 56,94 dolari. In acelasi timp, la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotatia petrolului light sweet crude a urcat cu 4,8%, la 53,98 dolari/baril.
 

Mai mult, Arabia Saudita, liderul OPEC si cel mai mare producator global, a anuntat ca ar putea reduce si mai mult productia de titei.

Daca si aceasta reducere va fi realizata, cotatia barilului de titei ar putea depasi 65 de dolari pani in luna mai 2017, cand e programata viitoarea reuniune OPEC, sustin observatorii pietei mondiale a petrolului.

Decizia producatorilor de petrol a venit in conditiile in care cotatia barilului de titei s-a injumatatit, fata de cea de la mijlocul anului 2014, din cauza supraproductiei.

Cresterea pretului petrolului pe plan momdial se simte aproape imediat si pe piata romaneasca, avand in vedere ca distribuitorii locali de carburant o incorporeaza in pret.

Cotatia dolarului apasa preturile in Romania

Tarifele din Romania sunt sub presiune si din cauza aprecierii constante a dolarului constatata in ultima perioada, avand in vedere ca importurile romanesti de petrol sunt realizate preponderent in dolari.

Cotatia dolarului la Banca Nationala a Romaniei a oscilat, in ultima vreme, in jurul valorii de 4,2 lei/dolar, iar analistii se asteapta la noi aprecieri, daca banca centrala americana (Fed) va majora dobanda de referinta in cadrul sedintei de politica monetara programata in aceasta saptamana.

Pe plan international, de asemenea, dolarul se mentine la cotatii ridicate fata de euro, in prezent tranzactiile fiind realizate la o paritate de aproximativ 1,06 dolari pentru un euro.

Avem si motive de optimism

Totusi, pretul carburantilor in Romania ar putea fi temperat, dupa data de 1 ianuarie 2017, odata cu eliminarea supraaccizei la carburanti si reducerii cotei generale de TVA cu un punct procentual, de la 20% la 19%, masuri cuprinse in Codul Fiscal, cu aplicare de la inceputul anului viitor.

Supraacciza la carburanti, de 7 eurocenti/litru, a fost introdusa la 1 aprilie 2014.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite auto & leasing


Rabla Clasic: Programul a fost suplimentat cu 20.000 de prime de casare
Rabla Clasic: Programul a fost suplimentat cu 20.000 de prime de casare

Programul Rabla Clasic a primit fonduri suplimentare in valoare de 130 milioane lei, din care se vor putea acorda aproximativ 20.000 de noi prime de casare.

19 August 2019 | Auto

Dualtron X, cea mai puternica trotineta electrica
Dualtron X, cea mai puternica trotineta electrica

Dualtron X depaseste orice trotineta electrica existenta pana acum pe piata din Romania, atingand o viteza maxima de 100 km/h si avand o autonomie de pana la 150 km.

2 August 2019 | Articol sponsorizat

Rabla 2019 incepe pe 12 aprilie
Rabla 2019 incepe pe 12 aprilie

Programele Rabla Clasic si Rabla Plus vor putea fi accesate de catre populatie incepand cu data de vineri, 12 aprilie 2019. Aproape 35.000 de autoturisme noi pot fi achizitionate prin acest program.

11 Aprilie 2019 | Auto

Care sunt marcile de masini pentru care piesele sunt tot mai scumpe?
Care sunt marcile de masini pentru care piesele sunt tot mai scumpe?

Reparatia masinii te costa din ce in ce mai mult, iar asigurarea este tot mai scumpa si nu stii de ce? Pentru ca preturile pieselor de schimb au crescut foarte mult in ultimii trei ani. Afla ce piese s-au scumpit cel mai mult, in functie de masina pe care o conduci!

22 Martie 2019 | Auto

Mai multe articole

Inapoi sus