top banner

Pretul carburantilor, in crestere

12 Decembrie 2016 | Autor: Conso

Pretul carburantilor ar putea creste in perioada urmatoare in Romania, alimentand scumpiri in lant, asa cum se intampla de fiecare data cand astfel de fenomene se manifesta. Exista cel putin doua motive de ingrijorare in acest sens: decizia producatorilor de titei de a limita productia si aprecierea dolarului.
Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) si o serie de state producatoare din afara cartelului au ajuns, la finalul saptamanii trecute, la primul lor acord de dupa 2001 de reducere a productiei de titei cu circa 2% pe plan global, care sa duca la o majorare a pretului hidrocarburilor.
Aceasta decizia a inceput, deja, sa se manifeste, avand in vedere ca pretul futures a barilului de titei Brent, un indicator de referinta pentru industria petroliera, a ajuns aproape de 57 de dolari/baril, cel mai ridicat nivel din iulie 2015, in urma incheierii unui acord de reducere a productiei pe plan global cu 2%.
Producatorii anunta noi limitari ale productiei
Potrivit agentiilor internationale de presa, la bursa ICE Futures, cotatia barilului de petrol Brent cu livrare in luna februarie a crescut cu aproximativ 5%, ajungand la 56,94 dolari. In acelasi timp, la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotatia petrolului light sweet crude a urcat cu 4,8%, la 53,98 dolari/baril.
 
Mai mult, Arabia Saudita, liderul OPEC si cel mai mare producator global, a anuntat ca ar putea reduce si mai mult productia de titei.
Daca si aceasta reducere va fi realizata, cotatia barilului de titei ar putea depasi 65 de dolari pani in luna mai 2017, cand e programata viitoarea reuniune OPEC, sustin observatorii pietei mondiale a petrolului.
Decizia producatorilor de petrol a venit in conditiile in care cotatia barilului de titei s-a injumatatit, fata de cea de la mijlocul anului 2014, din cauza supraproductiei.
Cresterea pretului petrolului pe plan momdial se simte aproape imediat si pe piata romaneasca, avand in vedere ca distribuitorii locali de carburant o incorporeaza in pret.
Cotatia dolarului apasa preturile in Romania
Tarifele din Romania sunt sub presiune si din cauza aprecierii constante a dolarului constatata in ultima perioada, avand in vedere ca importurile romanesti de petrol sunt realizate preponderent in dolari.
Cotatia dolarului la Banca Nationala a Romaniei a oscilat, in ultima vreme, in jurul valorii de 4,2 lei/dolar, iar analistii se asteapta la noi aprecieri, daca banca centrala americana (Fed) va majora dobanda de referinta in cadrul sedintei de politica monetara programata in aceasta saptamana.
Pe plan international, de asemenea, dolarul se mentine la cotatii ridicate fata de euro, in prezent tranzactiile fiind realizate la o paritate de aproximativ 1,06 dolari pentru un euro.
Avem si motive de optimism
Totusi, pretul carburantilor in Romania ar putea fi temperat, dupa data de 1 ianuarie 2017, odata cu eliminarea supraaccizei la carburanti si reducerii cotei generale de TVA cu un punct procentual, de la 20% la 19%, masuri cuprinse in Codul Fiscal, cu aplicare de la inceputul anului viitor.
Supraacciza la carburanti, de 7 eurocenti/litru, a fost introdusa la 1 aprilie 2014.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite auto

Credite auto
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite auto & leasing

Alte Articole

Creditele auto au inceput sa tinteasca masinile electrice

Creditele auto au inceput sa tinteasca masinile electrice

Pentru achizitionarea unui autoturism, majoritatea bancilor ofera creditele de nevoi personale. Exista banci care au conturat produse distincte-creditele auto-iar in prezent avem si oferte dedicate strict pentru masinile electrice sau hybrid.

10 Apr 2023 | Credite auto & leasing
Plafonarea RCA, o veste buna pentru soferi

Plafonarea RCA, o veste buna pentru soferi

Guvernul a lansat in dezbatere publica un proiect de Hotarare prin care tarifele la RCA vor fi plafonate timp de 6 luni, pentru a se stopa cresterea exploziva a preturilor dupa falimentul City Insurance, fostul lider autoritar al pietei.

24 Feb 2022 | Credite auto & leasing
Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Dupa un an agitat, caracterizat de falimentul liderului City Insurance si scumpirea accelerata a tarifelor, pe piata RCA se fac primii pasi pentru cresterea concurentei prin aparitia Axeria Iard.

06 Ian 2022 | Credite auto & leasing
Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Masinile electrice sau hibride au inceput sa ocupe o pozitie inalta in alegerile soferilor din Romania In ultimii ani, din ce in ce mai multi impatimiti de autoturisme si, mai ales, sustinatori ai mediului, achizitioneaza sau se documenteaza despre modelele verzi.

27 Dec 2021 | Credite auto & leasing

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Leasing auto

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la un contract de leasing auto