top banner

Preluare masina in leasing, fara contract cu finantatorul: Ce riscuri sunt?

13 Iunie 2012 | Autor: Marius Serban

Din informatiile prezentate, inteleg ca masina a fost preluata de la locatar (societatea care a cumparat masina in leasing), fara a se incheia un contract separat cu compania de leasing. Ratele urma sa le platiti catre locatar, care le vira apoi la firma de leasing.
In acest caz, nu putem vorbi de a preluare a contractului de leasing, ci doar un contract prin care ati preluat dreptul de utilizare al autoturismului (unde probabil se specifica faptul ca veti deveni proprietar la sfarsitul leasing-ului).
Obligatiile asumate prin contractul de leasing cadeau mai departe in sarcina societatii de la care ati preluat masina. Astfel, neplata la timp a ratelor de catre locatar, duce la aparitia penalitatilor, chiar daca v-ati indeplinit obligatiile asumate prin contractul incheiat la notar (banii s-au virat catre locatar, dar nu au fost utilizati pentru plata ratelor).
Din punct de vedere juridic, societatea de leasing nu isi poate recupera banii decat de la aceasta societate, cu care are contract, iar in caz de restante, poate impune procedura de reposedare a masinii.
Banii platiti si nevirati pentru plata ratelor, inclusiv penalitatile de intarziere, ar putea fi recuperati doar de la societatea de la care ati preluat masina.
O solutie ar fi sa incercati sa negociati cu societatea de leasing ca penalitatile sa fie anulate. Daca suma datorata (sold + penalitati) este mai mare decat valoarea de piata a masinii, firma de leasing s-ar putea sa fie dispusa sa face concesii, decat sa treaca la reposedarea masinii. Revanzarea masinii s-ar putea face la preturi mult mai mici decat suma datorata si astfel ar suferi pierderi mai mari decat penalitatile respective.
Pentru a evita aparitia unor astfel de probleme ar fi fost recomandat sa solicitati preluarea contractului de leasing, o data cu preluarea masinii.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite auto

Credite auto
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite auto & leasing

Alte Articole

Creditele auto au inceput sa tinteasca masinile electrice

Creditele auto au inceput sa tinteasca masinile electrice

Pentru achizitionarea unui autoturism, majoritatea bancilor ofera creditele de nevoi personale. Exista banci care au conturat produse distincte-creditele auto-iar in prezent avem si oferte dedicate strict pentru masinile electrice sau hybrid.

10 Apr 2023 | Credite auto & leasing
Plafonarea RCA, o veste buna pentru soferi

Plafonarea RCA, o veste buna pentru soferi

Guvernul a lansat in dezbatere publica un proiect de Hotarare prin care tarifele la RCA vor fi plafonate timp de 6 luni, pentru a se stopa cresterea exploziva a preturilor dupa falimentul City Insurance, fostul lider autoritar al pietei.

24 Feb 2022 | Credite auto & leasing
Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Dupa un an agitat, caracterizat de falimentul liderului City Insurance si scumpirea accelerata a tarifelor, pe piata RCA se fac primii pasi pentru cresterea concurentei prin aparitia Axeria Iard.

06 Ian 2022 | Credite auto & leasing
Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Masinile electrice sau hibride au inceput sa ocupe o pozitie inalta in alegerile soferilor din Romania In ultimii ani, din ce in ce mai multi impatimiti de autoturisme si, mai ales, sustinatori ai mediului, achizitioneaza sau se documenteaza despre modelele verzi.

27 Dec 2021 | Credite auto & leasing

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Leasing auto

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la un contract de leasing auto