top banner

Polita RCA, obligatorie si daca nu folosesti masina!

07 Septembrie 2018 | Autor: Conso

Polita RCA, obligatorie si daca nu folosesti masina!

Asigurarea auto RCA ar putea redeveni obligatorie, chiar daca nu folositi masina. Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a decis ca, daca aceasta este functionala si nu este radiata din circulatie, aveti nevoie de o polita de asigurare chiar daca masina este parcata pe un teren privat.
 
In prezent, legislatia din Romania permite suspendarea politei auto in perioada in care autovehiculul nu este utilizat. Insa Curtea Europeana a stabilit, intr-o cauza dintr-un stat european, ca asigurarea este obligatorie daca vehiculul nu este radiat din circulatie.
Care sunt cauzele care au stat la baza deciziei?
In speta judecata de Curtea Europeana, proprietarul unei masini a decis sa nu o mai foloseasca, a parcat-o in curtea casei sale si nu a mai incheiat o polita de asigurare. Insa fiul acestuia a sustras cheile vehiculului, a iesit cu el pe un drum public si a provocat un accident. El si doi pasageri au decedat in accident.
In acest caz, organismul national de despagubire competent (echivalentul Fondului pentru Victimele Strazii din Romania) a platit despagubirile, iar ulterior a incercat sa recupereze prejudiciul de la proprietarul masinii. Insa acesta a spus ca nu avea obligatia sa asigure vehiculul, deoarece, desi ii apartinea, il retrasese din circulatie si nu avea intentia sa il mai foloseasca. Pe de alta parte, institutia care a platit despagubirile a sustinut ca exista o obligatie de asigurare, intrucat vehiculul avea capacitatea de a circula pe drumurile publice.
Cazul a ajuns la CJUE, care a decis ca statele membre UE pot prevedea ca atunci cand o persoana nu detine o polita RCA pentru vehiculul detinut, dar acesta este implicat intr-un accident auto, organismul national de despagubiri poate formula o actiune impotriva acesteia, chiar daca nu este responsabila direct pentru accident.
Cand se permite in Romania absenta politei RCA?
In Romania, soferii au obligatia de a detine polite de raspundere civila auto valabile chiar daca folosesc sau nu vehiculele. Insa, potrivit noii Legii RCA, care a intrat in vigoare in iulie 2017, contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului, pe perioada in care autovehiculul nu este folosit. Insa acesta este obligat sa depuna placutele de inmatriculare/inregistrare la autoritatea care le-a eliberat.
"Contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului care a incheiat un contract RCA pe perioada suspendarii dreptului de circulatie al vehiculului conform prevederilor legale sau pe perioada imobilizarii vehiculului, cu obligatia depunerii placutelor de inmatriculare/inregistrare la autoritatea care le-a eliberat. (...) Asiguratul are obligatia ca, pe toata durata suspendarii contractului RCA, sa imobilizeze vehiculul intr-un spatiu privat, in afara domeniului public", se mentioneaza in Legea RCA (nr. 132/2017).
Insa, "nu sunt obligate sa incheie un contract RCA persoanele fizice si juridice care utilizeaza vehicule exclusiv in scopul antrenamentelor, curselor, intrecerilor sau raliurilor, organizate legal; pentru riscurile ce deriva din aceste activitati, proprietarii de vehicule sau organizatorii competitiei se pot asigura facultativ".
Comparații

Credite auto

Credite auto
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite auto & leasing

Alte Articole

Plafonarea RCA, o veste buna pentru soferi

Plafonarea RCA, o veste buna pentru soferi

Guvernul a lansat in dezbatere publica un proiect de Hotarare prin care tarifele la RCA vor fi plafonate timp de 6 luni, pentru a se stopa cresterea exploziva a preturilor dupa falimentul City Insurance, fostul lider autoritar al pietei.

24 Feb 2022 | Credite auto & leasing
Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Dupa un an agitat, caracterizat de falimentul liderului City Insurance si scumpirea accelerata a tarifelor, pe piata RCA se fac primii pasi pentru cresterea concurentei prin aparitia Axeria Iard.

06 Ian 2022 | Credite auto & leasing
Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Masinile electrice sau hibride au inceput sa ocupe o pozitie inalta in alegerile soferilor din Romania In ultimii ani, din ce in ce mai multi impatimiti de autoturisme si, mai ales, sustinatori ai mediului, achizitioneaza sau se documenteaza despre modelele verzi.

27 Dec 2021 | Credite auto & leasing
Protejarea impotriva inflatiei nu inseamna asumarea unor riscuri mari

Protejarea impotriva inflatiei nu inseamna asumarea unor riscuri mari

Inflatia s-a apropiat de 8% si sunt sanse mari sa avem o inflatie cu doua cifre la inceputul anului viitor, pe masura ce preturile mari la energie sunt transmise si in alte costuri de productie. Cum ne protejam economiile personale?

17 Noi 2021 | Credite auto & leasing

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Leasing auto

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la un contract de leasing auto