Polita RCA, obligatorie si daca nu folosesti masina!

Asigurarea auto RCA ar putea redeveni obligatorie, chiar daca nu folositi masina. Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a decis ca, daca aceasta este functionala si nu este radiata din circulatie, aveti nevoie de o polita de asigurare chiar daca masina este parcata pe un teren privat.
 
In prezent, legislatia din Romania permite suspendarea politei auto in perioada in care autovehiculul nu este utilizat. Insa Curtea Europeana a stabilit, intr-o cauza dintr-un stat european, ca asigurarea este obligatorie daca vehiculul nu este radiat din circulatie.

Care sunt cauzele care au stat la baza deciziei?

In speta judecata de Curtea Europeana, proprietarul unei masini a decis sa nu o mai foloseasca, a parcat-o in curtea casei sale si nu a mai incheiat o polita de asigurare. Insa fiul acestuia a sustras cheile vehiculului, a iesit cu el pe un drum public si a provocat un accident. El si doi pasageri au decedat in accident.

In acest caz, organismul national de despagubire competent (echivalentul Fondului pentru Victimele Strazii din Romania) a platit despagubirile, iar ulterior a incercat sa recupereze prejudiciul de la proprietarul masinii. Insa acesta a spus ca nu avea obligatia sa asigure vehiculul, deoarece, desi ii apartinea, il retrasese din circulatie si nu avea intentia sa il mai foloseasca. Pe de alta parte, institutia care a platit despagubirile a sustinut ca exista o obligatie de asigurare, intrucat vehiculul avea capacitatea de a circula pe drumurile publice.

Cazul a ajuns la CJUE, care a decis ca statele membre UE pot prevedea ca atunci cand o persoana nu detine o polita RCA pentru vehiculul detinut, dar acesta este implicat intr-un accident auto, organismul national de despagubiri poate formula o actiune impotriva acesteia, chiar daca nu este responsabila direct pentru accident.

Cand se permite in Romania absenta politei RCA?

In Romania, soferii au obligatia de a detine polite de raspundere civila auto valabile chiar daca folosesc sau nu vehiculele. Insa, potrivit noii Legii RCA, care a intrat in vigoare in iulie 2017, contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului, pe perioada in care autovehiculul nu este folosit. Insa acesta este obligat sa depuna placutele de inmatriculare/inregistrare la autoritatea care le-a eliberat.

"Contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului care a incheiat un contract RCA pe perioada suspendarii dreptului de circulatie al vehiculului conform prevederilor legale sau pe perioada imobilizarii vehiculului, cu obligatia depunerii placutelor de inmatriculare/inregistrare la autoritatea care le-a eliberat. (...) Asiguratul are obligatia ca, pe toata durata suspendarii contractului RCA, sa imobilizeze vehiculul intr-un spatiu privat, in afara domeniului public", se mentioneaza in Legea RCA (nr. 132/2017).

Insa, "nu sunt obligate sa incheie un contract RCA persoanele fizice si juridice care utilizeaza vehicule exclusiv in scopul antrenamentelor, curselor, intrecerilor sau raliurilor, organizate legal; pentru riscurile ce deriva din aceste activitati, proprietarii de vehicule sau organizatorii competitiei se pot asigura facultativ".


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite auto & leasing


Leasingul operational a intrat in vizorul Consiliului Concurentei
Leasingul operational a intrat in vizorul Consiliului Concurentei

Consiliul Concurentei a impus in august noi reguli privind modul in care companiile fac schimb de informatii legate de clienti, astfel incat sa fie ingreunate strategiile de impartire a pietei si fixarea anumitor preturi, care constituie practici anticoncurentiale.

2 Septembrie 2021 | Auto

Cum poti deveni actionar la cel mai mare transportator fluvial de marfuri pe Dunare
Cum poti deveni actionar la cel mai mare transportator fluvial de marfuri pe Dunare

Din 24 mai si pana pe 4 iunie investitorii pot subscrie actiuni aferente ofertei publice Transport Trade Services (TTS) la un pret cuprins intre 19 si 21 lei/actiune. Elemente cheie: PER de 13, indatorare redusa, stabilizare a cotatiilor post IPO, suma minima de participare 5.040 lei.

24 Mai 2021 | Auto

Programele Rabla din 2021 si-au majorat consistent bugetele
Programele Rabla din 2021 si-au majorat consistent bugetele

Autoritatile au majorat sumele alocate programelor Rabla pentru autoturisme si electrocasnice vechi si au crescut primele de casare.

25 Martie 2021 | Auto

O noua transa de titluri de stat, o noua reducere a dobanzilor
O noua transa de titluri de stat, o noua reducere a dobanzilor

Randamentele oferite populatiei in februarie sunt cu 0,2-0,25 puncte procentuale sub cele aferente titlurilor din ianuarie, pentru scadente comparabile, iar fata de februarie 2020 scaderea depaseste un punct procentual.

8 Februarie 2021 | Auto

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite auto

Suma maxima pe care o persoana o poate imprumuta este direct proportionala cu venitul lunar (la nivel individual sau familial). Cum se calculeaza suma maxima alocata pentru achizitia unui autoturism, dilema masina noua sau second hand, riscurile unui credit auto, costurile si perioada de rambursare in ghidul oferit de Conso.

Ghid leasing auto

Mod de functionare: masina in leasing nu este a ta, ci apartine finantatorului. Doar la finalul contractului devii propietar. Diferentele fata de credit tine de dreptul de propietate asupra automobilului. Raspunsul la toate intrebarile despre periaoda de finantare, avans, valoare reziduala, costuri, inmatriculare si renuntare la contract in capitol

Programul Rabla

Modul de functionare a programului consta in acordarea unei reduceri la achizitia unui autovehicul nou, in cazul in care cumparatorul face dovada ca a casat masina veche. Pentru a primi prima de casare, masina trebuie sa indeplineasca anumite conditii atat tehnice cat si de vechime. Ghidul Programul Rabla arata pas cu pas modul de functionare si ca

Inapoi sus