Polita RCA, obligatorie si daca nu folosesti masina!


Asigurarea auto RCA ar putea redeveni obligatorie, chiar daca nu folositi masina. Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a decis ca, daca aceasta este functionala si nu este radiata din circulatie, aveti nevoie de o polita de asigurare chiar daca masina este parcata pe un teren privat.
 
In prezent, legislatia din Romania permite suspendarea politei auto in perioada in care autovehiculul nu este utilizat. Insa Curtea Europeana a stabilit, intr-o cauza dintr-un stat european, ca asigurarea este obligatorie daca vehiculul nu este radiat din circulatie.


Care sunt cauzele care au stat la baza deciziei?

In speta judecata de Curtea Europeana, proprietarul unei masini a decis sa nu o mai foloseasca, a parcat-o in curtea casei sale si nu a mai incheiat o polita de asigurare. Insa fiul acestuia a sustras cheile vehiculului, a iesit cu el pe un drum public si a provocat un accident. El si doi pasageri au decedat in accident.

In acest caz, organismul national de despagubire competent (echivalentul Fondului pentru Victimele Strazii din Romania) a platit despagubirile, iar ulterior a incercat sa recupereze prejudiciul de la proprietarul masinii. Insa acesta a spus ca nu avea obligatia sa asigure vehiculul, deoarece, desi ii apartinea, il retrasese din circulatie si nu avea intentia sa il mai foloseasca. Pe de alta parte, institutia care a platit despagubirile a sustinut ca exista o obligatie de asigurare, intrucat vehiculul avea capacitatea de a circula pe drumurile publice.

Cazul a ajuns la CJUE, care a decis ca statele membre UE pot prevedea ca atunci cand o persoana nu detine o polita RCA pentru vehiculul detinut, dar acesta este implicat intr-un accident auto, organismul national de despagubiri poate formula o actiune impotriva acesteia, chiar daca nu este responsabila direct pentru accident.

Cand se permite in Romania absenta politei RCA?

In Romania, soferii au obligatia de a detine polite de raspundere civila auto valabile chiar daca folosesc sau nu vehiculele. Insa, potrivit noii Legii RCA, care a intrat in vigoare in iulie 2017, contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului, pe perioada in care autovehiculul nu este folosit. Insa acesta este obligat sa depuna placutele de inmatriculare/inregistrare la autoritatea care le-a eliberat.

"Contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului care a incheiat un contract RCA pe perioada suspendarii dreptului de circulatie al vehiculului conform prevederilor legale sau pe perioada imobilizarii vehiculului, cu obligatia depunerii placutelor de inmatriculare/inregistrare la autoritatea care le-a eliberat. (...) Asiguratul are obligatia ca, pe toata durata suspendarii contractului RCA, sa imobilizeze vehiculul intr-un spatiu privat, in afara domeniului public", se mentioneaza in Legea RCA (nr. 132/2017).

Insa, "nu sunt obligate sa incheie un contract RCA persoanele fizice si juridice care utilizeaza vehicule exclusiv in scopul antrenamentelor, curselor, intrecerilor sau raliurilor, organizate legal; pentru riscurile ce deriva din aceste activitati, proprietarii de vehicule sau organizatorii competitiei se pot asigura facultativ".


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite auto & leasing


Conso te ajuta sa obtii finantari auto prin OTP Leasing
Conso te ajuta sa obtii finantari auto prin OTP Leasing

Conso a extins sectiunea de Leasing auto, prin adaugarea unui nou partener, OTP Leasing. Compania ofera finantari in leasing auto pentru persoane juridice, clientii putand solicita finantare direct de pe Conso.

6 Noiembrie 2019 | Auto

Rabla Clasic: Programul a fost suplimentat cu 20.000 de prime de casare
Rabla Clasic: Programul a fost suplimentat cu 20.000 de prime de casare

Programul Rabla Clasic a primit fonduri suplimentare in valoare de 130 milioane lei, din care se vor putea acorda aproximativ 20.000 de noi prime de casare.

19 August 2019 | Auto

Dualtron X, cea mai puternica trotineta electrica
Dualtron X, cea mai puternica trotineta electrica

Dualtron X depaseste orice trotineta electrica existenta pana acum pe piata din Romania, atingand o viteza maxima de 100 km/h si avand o autonomie de pana la 150 km.

2 August 2019 | Articol sponsorizat

Rabla 2019 incepe pe 12 aprilie
Rabla 2019 incepe pe 12 aprilie

Programele Rabla Clasic si Rabla Plus vor putea fi accesate de catre populatie incepand cu data de vineri, 12 aprilie 2019. Aproape 35.000 de autoturisme noi pot fi achizitionate prin acest program.

11 Aprilie 2019 | Auto

Mai multe articole

Inapoi sus