Polita Casco: Ce risti daca nu ai cauciucuri de iarna?

Soferii sunt obligati sa isi echipeze masinile cu anvelope de iarna cand drumurile sunt acoperite cu zapada, gheata sau polei. Majoritatea stiu ca, in caz contrar, pot primi o amenda consistenta si sa ramana fara certificat de inmatriculare. Insa multi nu fac legatura intre aceasta obligativitate si asigurarea Casco. Ce risti in caz de accident?
 
Legea care obliga soferii sa isi schimbe cauciucurile la venirea iernii este in vigoare de la 1 noiembrie 2011, insa unele efecte ale acestei reglementari raman necunoscute.
 
O incertitudine care inca da nastere la intrebari este legata de momentul din care trebuie sa respectam aceasta regula, pentru ca Legea nu prevede expres acest aspect. Initial, s-a inteles ca obligativitatea este valabila de la 1 noiembrie, in fiecare an, dar ulterior s-a stabilit ca regula trebuie respectata atunci cand se circula in conditii de iarna, indiferent de data din calendar. Totusi, mai ales daca pleci la drum lung in apropierea iernii, chiar daca e frumos afara, ar fi bine sa iti schimbi cauciucurile inainte de plecare, pentru ca vremea se poate schimba si de la o zi la alta si risti sa fii surprins de intemperii departe de casa.
 
Cat e amenda daca nu ai anvelope de iarna?

Daca nu iti dotezi la timp masina cu anvelopele de iarna, esti pasibil de o amenda consistenta si de ridicarea certificatului de inmatriculare pana la remedierea problemei. Asta inseamna ca nu mai poti circula cu masina din momentul in care te surprinde Politia, astfel ca va trebui sa apelezi la o platforma de transport (cu costuri semnificative). Amenda pentru aceasta contraventie este cuprinsa intre 1.305 lei si 2.900 de lei, dar poti scapa cu jumatate daca o platesti in 15 zile lucratoare.

#banner_x1#Insa nu aceasta este principala problema care poate sa apara daca nu iti schimbi la timp cauciucurile. Un accident pe vreme rea (cu zapada si gheata pe sosea) poate avea consecinte grave (umane, pentru ca impactul poate fi mult mai puternic in lipsa unor anvelope mai adecvate conditiilor de trafic, dar si materiale, pentru ca risti sa pierzi despagubirea in cazul in care ai asigurare Casco).

Unele dintre societatile de asigurari din Romania au precizat concret in documentatie cum este afectata despagubirea in cazul in care in momentul accidentului masina nu este dotata cu anvelope de iarna, desi ar trebui. Insa altele au exprimari destul de vagi legate de aceasta problema.

Care sunt conditiile de asigurare?

Din prima categorie fac parte societatile care au mentionat in conditiile de asigurare pentru polita Casco faptul ca se aplica o fransiza procentuala din cuantumul daunelor, daca autovehiculul asigurat era condus pe drumuri publice, acoperite cu zapada , gheata sau polei, fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna. Fransiza poate ajunge la 30% din cuantumul daunei, daca in contract nu este prevazuta o fransiza mai mare.

In cele mai multe cazuri, insa, companiile de asigurari fac trimiteri la respectarea prevederilor legale in vigoare, la capitolul obligatii ale asiguratului.

“Asiguratul este obligat sa ia toate masurile prevazute prin acte normative si orice alte decizii, dispozitii sau proceduri adoptate de catre autoritatile publice centrale si locale, precum si toate celelalte masuri ce ajuta la prevenirea cazurilor de dauna si nu va permite unor terte persoane sa incalce aceste masuri. In cazul in care contractantul/asiguratul nu respecta cu intentie sau din culpa oricare dintre obligatii, asiguratorul este scutit de obligatia de plata a despagubirii”, este una din formularile utilizate de asiguratorii din Romania. Asadar, in acest caz, asiguratul pierde intreaga despagubire aferenta politei Casco, nu doar un procent din aceasta (fransiza).
 
Alte companii introduc aceasta atentionare la capitolul “sfaturi si sugestii”. “Verifica din timp starea cauciucurilor de iarna, pentru ca in momentul in care va trebui sa le montezi sa fii pregatit cu unele adecvate conditiilor meteo ce vor urma”, suna atentionarea altei societati. Aici nu este foarte clar daca asiguratul este sau nu penalizat de asigurator in cazul in care nu urmeaza recomandarile.

Cert este ca si companiile care fac mentiuni cu privire la excluderea de la despagubire in cazul unui accident produs in momentul in care masina nu era dotata cu anvelope de iarna sunt destul de vagi in exprimare, iar precizarile nu sunt suficient de vizibile. In aceste conditii, in momentul in care inchei o asigurare Casco ar fi bine sa intrebi si eventual sa soliciti un raspuns in scris din partea companiei cu privire la modul in care ar putea influenta lipsa anvelopelor de iarna despagubirea Casco in caz de accident.  


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite auto & leasing


Leasingul operational a intrat in vizorul Consiliului Concurentei
Leasingul operational a intrat in vizorul Consiliului Concurentei

Consiliul Concurentei a impus in august noi reguli privind modul in care companiile fac schimb de informatii legate de clienti, astfel incat sa fie ingreunate strategiile de impartire a pietei si fixarea anumitor preturi, care constituie practici anticoncurentiale.

2 Septembrie 2021 | Auto

Cum poti deveni actionar la cel mai mare transportator fluvial de marfuri pe Dunare
Cum poti deveni actionar la cel mai mare transportator fluvial de marfuri pe Dunare

Din 24 mai si pana pe 4 iunie investitorii pot subscrie actiuni aferente ofertei publice Transport Trade Services (TTS) la un pret cuprins intre 19 si 21 lei/actiune. Elemente cheie: PER de 13, indatorare redusa, stabilizare a cotatiilor post IPO, suma minima de participare 5.040 lei.

24 Mai 2021 | Auto

Programele Rabla din 2021 si-au majorat consistent bugetele
Programele Rabla din 2021 si-au majorat consistent bugetele

Autoritatile au majorat sumele alocate programelor Rabla pentru autoturisme si electrocasnice vechi si au crescut primele de casare.

25 Martie 2021 | Auto

O noua transa de titluri de stat, o noua reducere a dobanzilor
O noua transa de titluri de stat, o noua reducere a dobanzilor

Randamentele oferite populatiei in februarie sunt cu 0,2-0,25 puncte procentuale sub cele aferente titlurilor din ianuarie, pentru scadente comparabile, iar fata de februarie 2020 scaderea depaseste un punct procentual.

8 Februarie 2021 | Auto

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite auto

Suma maxima pe care o persoana o poate imprumuta este direct proportionala cu venitul lunar (la nivel individual sau familial). Cum se calculeaza suma maxima alocata pentru achizitia unui autoturism, dilema masina noua sau second hand, riscurile unui credit auto, costurile si perioada de rambursare in ghidul oferit de Conso.

Ghid leasing auto

Mod de functionare: masina in leasing nu este a ta, ci apartine finantatorului. Doar la finalul contractului devii propietar. Diferentele fata de credit tine de dreptul de propietate asupra automobilului. Raspunsul la toate intrebarile despre periaoda de finantare, avans, valoare reziduala, costuri, inmatriculare si renuntare la contract in capitol

Programul Rabla

Modul de functionare a programului consta in acordarea unei reduceri la achizitia unui autovehicul nou, in cazul in care cumparatorul face dovada ca a casat masina veche. Pentru a primi prima de casare, masina trebuie sa indeplineasca anumite conditii atat tehnice cat si de vechime. Ghidul Programul Rabla arata pas cu pas modul de functionare si ca

Inapoi sus