top banner

O noua transa de titluri de stat, o noua reducere a dobanzilor

08 Februarie 2021 | Autor: Cristian Dogaru

O noua transa de titluri de stat, o noua reducere a dobanzilor
Randamentele oferite populatiei in februarie sunt cu 0,2-0,25 puncte procentuale sub cele aferente titlurilor din ianuarie, pentru scadente comparabile, iar fata de februarie 2020 scaderea depaseste un punct procentual.
Din 8 februarie si pana pe 23 februarie se pot achizitiona titluri de stat cu scadenta la 1,3 si 5 ani prin Trezorerii si sediile Postei, iar dobanzile sunt de aceasta data de 3% pentru maturitatea de un an, 3,3% pentru cea de 3 ani si 3,45% la 5 ani. Este o reducere destul de semnificativa a randamentului fata de emisiunile scoase la vanzare in ianuarie, cand dobanzile erau de 3,25%, 3,5% si 3,75%.

Mai interesant de urmarit este evolutia de-a lungul unui an, in februarie 2020 fiind scoase de pilda la vanzare titluri de stat pentru populatie cu scadenta la 2,3 si 5 ani. Ei bine, dobanzile erau atunci de 4%, 4,5% si 5%. Dupa cum se vede, daca vom compara scadentele mai lungi, de 3 si 5 ani, reducerea dobanzii a fost cuprinsa intre 1,2 puncte procentuale (pentru titlurile cu scadenta la 3 ani) si 1,25 puncte procentuale pentru cele cu maturitatea la 5 ani. 

In februarie 2020, rata anuala a inflatiei era de 3,6% dar in decembrie 2020 aceasta scazuse deja la 2%. Prin urmare, scaderea inflatiei o depaseste pe cea a randamentelor titlurilor de stat, iar in conditiile unei inflatii apropiate de 2% exista castig in termeni reali pe toate scadentele emisiunilor lansate recent. 

Sa nu uitam ca in aceste cazuri e vorba de un randament net, dobanzile nu se impoziteaza in cazul tilurilor de stat cum se intampla in cazul dobanzilor bancare la termen si nici nu se practica vreun tip de comision. 

Si fata de cursul euro-leu pariul pe titlurile de stat a fost unul castigator anul trecut, avand in vedere ca in ianuarie 2020 cursul mediu fusese de 4,77 lei/euro iar in ianuarie 2021 am avut un curs mediu de 4,87 lei/euro, deci o depreciere putin peste 2%, sub cea mai mica dobanda pentru titlurile de stat, chiar si in prezent. 

Pentru cei care isi calculeaza insa castigul adus de titlurile de stat prin raportare la cursul de schimb va conta momentul in care trag linia la final. Pe o scadenta mai lunga, de 5 ani de pilda, exista sansele unor fluctuatii mai ample.  

Sa mai spunem ca investitorii au posibilitatea anul?rii subscrierilor deja efectuate pentru titlurile de stat prin depunerea unei cereri doar in perioada de subscriere, iar in cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transfer? mostenitorilor, care prezinta documentele legale ce le atesta calitatea.

Cum se vor comporta bancile?

Dintre bancile mari doar CEC Bank si, intr-o masura mai mica, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania au ales sa se plaseze in apropierea dobanzilor practicate de stat la certificatele de trezorerie pentru populatie.

De exemplu, la scadenta de un an CEC Bank ofera 3,1% la depozitele constituite online si 3% la cele standard, in vreme ce Banca Transilvania plateste o dobanda de 1,75%, similar cu Raiffeisen Bank. La scadenta de 3 ani, se poate lua o dobanda de 3,5% la CEC Bank (depozit online) sau de 3,4% pentru depozitele standard, in vreme ce Raiffeisen Bank plateste 2,25% (depozit online), iar Banca Transilvania 2%.

Exista insa si banci mai mici unde dobanzile pot fi superioare, in functie de tipul depozitului. La un an de pilda, peste CEC Bank se plaseaza TBI Bank (3,8%-depozit online) si BRCI (3,6%) iar la 3 ani, dobanzi mai bune decat CEC Bank are doar TBI Bank, la depozitul online (4,2%). 

Sunt sanse destul de mari ca dobanzile oferite de o parte dintre banci sa se reduca in perioada urmatoare, in ton cu scaderile de randamente operate de Trezorerie in februarie. Din pacate, pentru o  parte dintre produsele de economisire oferite de unele dintre acestea, randamentele sunt deja real-negative si asta fara a mai lua in calcul impozitul pe dobanda si comisioanele bancare.  Comparații

Credite auto

Credite auto
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite auto & leasing

Alte Articole

Plafonarea RCA, o veste buna pentru soferi

Plafonarea RCA, o veste buna pentru soferi

Guvernul a lansat in dezbatere publica un proiect de Hotarare prin care tarifele la RCA vor fi plafonate timp de 6 luni, pentru a se stopa cresterea exploziva a preturilor dupa falimentul City Insurance, fostul lider autoritar al pietei.

24 Feb 2022 | Credite auto & leasing
Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Dupa un an agitat, caracterizat de falimentul liderului City Insurance si scumpirea accelerata a tarifelor, pe piata RCA se fac primii pasi pentru cresterea concurentei prin aparitia Axeria Iard.

06 Ian 2022 | Credite auto & leasing
Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Masinile electrice sau hibride au inceput sa ocupe o pozitie inalta in alegerile soferilor din Romania In ultimii ani, din ce in ce mai multi impatimiti de autoturisme si, mai ales, sustinatori ai mediului, achizitioneaza sau se documenteaza despre modelele verzi.

27 Dec 2021 | Credite auto & leasing
Protejarea impotriva inflatiei nu inseamna asumarea unor riscuri mari

Protejarea impotriva inflatiei nu inseamna asumarea unor riscuri mari

Inflatia s-a apropiat de 8% si sunt sanse mari sa avem o inflatie cu doua cifre la inceputul anului viitor, pe masura ce preturile mari la energie sunt transmise si in alte costuri de productie. Cum ne protejam economiile personale?

17 Noi 2021 | Credite auto & leasing

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Leasing auto

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la un contract de leasing auto