O noua transa de titluri de stat, o noua reducere a dobanzilor

Randamentele oferite populatiei in februarie sunt cu 0,2-0,25 puncte procentuale sub cele aferente titlurilor din ianuarie, pentru scadente comparabile, iar fata de februarie 2020 scaderea depaseste un punct procentual.

Din 8 februarie si pana pe 23 februarie se pot achizitiona titluri de stat cu scadenta la 1,3 si 5 ani prin Trezorerii si sediile Postei, iar dobanzile sunt de aceasta data de 3% pentru maturitatea de un an, 3,3% pentru cea de 3 ani si 3,45% la 5 ani. Este o reducere destul de semnificativa a randamentului fata de emisiunile scoase la vanzare in ianuarie, cand dobanzile erau de 3,25%, 3,5% si 3,75%.

Mai interesant de urmarit este evolutia de-a lungul unui an, in februarie 2020 fiind scoase de pilda la vanzare titluri de stat pentru populatie cu scadenta la 2,3 si 5 ani. Ei bine, dobanzile erau atunci de 4%, 4,5% si 5%. Dupa cum se vede, daca vom compara scadentele mai lungi, de 3 si 5 ani, reducerea dobanzii a fost cuprinsa intre 1,2 puncte procentuale (pentru titlurile cu scadenta la 3 ani) si 1,25 puncte procentuale pentru cele cu maturitatea la 5 ani. 

In februarie 2020, rata anuala a inflatiei era de 3,6% dar in decembrie 2020 aceasta scazuse deja la 2%. Prin urmare, scaderea inflatiei o depaseste pe cea a randamentelor titlurilor de stat, iar in conditiile unei inflatii apropiate de 2% exista castig in termeni reali pe toate scadentele emisiunilor lansate recent. 

Sa nu uitam ca in aceste cazuri e vorba de un randament net, dobanzile nu se impoziteaza in cazul tilurilor de stat cum se intampla in cazul dobanzilor bancare la termen si nici nu se practica vreun tip de comision. 

Si fata de cursul euro-leu pariul pe titlurile de stat a fost unul castigator anul trecut, avand in vedere ca in ianuarie 2020 cursul mediu fusese de 4,77 lei/euro iar in ianuarie 2021 am avut un curs mediu de 4,87 lei/euro, deci o depreciere putin peste 2%, sub cea mai mica dobanda pentru titlurile de stat, chiar si in prezent. 

Pentru cei care isi calculeaza insa castigul adus de titlurile de stat prin raportare la cursul de schimb va conta momentul in care trag linia la final. Pe o scadenta mai lunga, de 5 ani de pilda, exista sansele unor fluctuatii mai ample.  

Sa mai spunem ca investitorii au posibilitatea anul?rii subscrierilor deja efectuate pentru titlurile de stat prin depunerea unei cereri doar in perioada de subscriere, iar in cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transfer? mostenitorilor, care prezinta documentele legale ce le atesta calitatea.

Cum se vor comporta bancile?

Dintre bancile mari doar CEC Bank si, intr-o masura mai mica, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania au ales sa se plaseze in apropierea dobanzilor practicate de stat la certificatele de trezorerie pentru populatie.

De exemplu, la scadenta de un an CEC Bank ofera 3,1% la depozitele constituite online si 3% la cele standard, in vreme ce Banca Transilvania plateste o dobanda de 1,75%, similar cu Raiffeisen Bank. La scadenta de 3 ani, se poate lua o dobanda de 3,5% la CEC Bank (depozit online) sau de 3,4% pentru depozitele standard, in vreme ce Raiffeisen Bank plateste 2,25% (depozit online), iar Banca Transilvania 2%.

Exista insa si banci mai mici unde dobanzile pot fi superioare, in functie de tipul depozitului. La un an de pilda, peste CEC Bank se plaseaza TBI Bank (3,8%-depozit online) si BRCI (3,6%) iar la 3 ani, dobanzi mai bune decat CEC Bank are doar TBI Bank, la depozitul online (4,2%). 

Sunt sanse destul de mari ca dobanzile oferite de o parte dintre banci sa se reduca in perioada urmatoare, in ton cu scaderile de randamente operate de Trezorerie in februarie. Din pacate, pentru o  parte dintre produsele de economisire oferite de unele dintre acestea, randamentele sunt deja real-negative si asta fara a mai lua in calcul impozitul pe dobanda si comisioanele bancare.  
Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite auto & leasing


Leasingul operational a intrat in vizorul Consiliului Concurentei
Leasingul operational a intrat in vizorul Consiliului Concurentei

Consiliul Concurentei a impus in august noi reguli privind modul in care companiile fac schimb de informatii legate de clienti, astfel incat sa fie ingreunate strategiile de impartire a pietei si fixarea anumitor preturi, care constituie practici anticoncurentiale.

2 Septembrie 2021 | Auto

Cum poti deveni actionar la cel mai mare transportator fluvial de marfuri pe Dunare
Cum poti deveni actionar la cel mai mare transportator fluvial de marfuri pe Dunare

Din 24 mai si pana pe 4 iunie investitorii pot subscrie actiuni aferente ofertei publice Transport Trade Services (TTS) la un pret cuprins intre 19 si 21 lei/actiune. Elemente cheie: PER de 13, indatorare redusa, stabilizare a cotatiilor post IPO, suma minima de participare 5.040 lei.

24 Mai 2021 | Auto

Programele Rabla din 2021 si-au majorat consistent bugetele
Programele Rabla din 2021 si-au majorat consistent bugetele

Autoritatile au majorat sumele alocate programelor Rabla pentru autoturisme si electrocasnice vechi si au crescut primele de casare.

25 Martie 2021 | Auto

Ce-ar fi sa luam credite direct de la BNR?
Ce-ar fi sa luam credite direct de la BNR?

Bancile Centrale din regiune lupta cu pandemia cu arme neconventionale, iar masurile luate ar putea merge de la achizitia de titluri de stat pana la credite acordate direct populatiei, achizitia de obligatiuni corporative sau dobanzi negative.

23 Noiembrie 2020 | Auto

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite auto

Suma maxima pe care o persoana o poate imprumuta este direct proportionala cu venitul lunar (la nivel individual sau familial). Cum se calculeaza suma maxima alocata pentru achizitia unui autoturism, dilema masina noua sau second hand, riscurile unui credit auto, costurile si perioada de rambursare in ghidul oferit de Conso.

Ghid leasing auto

Mod de functionare: masina in leasing nu este a ta, ci apartine finantatorului. Doar la finalul contractului devii propietar. Diferentele fata de credit tine de dreptul de propietate asupra automobilului. Raspunsul la toate intrebarile despre periaoda de finantare, avans, valoare reziduala, costuri, inmatriculare si renuntare la contract in capitol

Programul Rabla

Modul de functionare a programului consta in acordarea unei reduceri la achizitia unui autovehicul nou, in cazul in care cumparatorul face dovada ca a casat masina veche. Pentru a primi prima de casare, masina trebuie sa indeplineasca anumite conditii atat tehnice cat si de vechime. Ghidul Programul Rabla arata pas cu pas modul de functionare si ca

Inapoi sus