top banner

Leasingul operational a intrat in vizorul Consiliului Concurentei

02 Septembrie 2021 | Autor: Cristian Dogaru

Leasingul operational a intrat in vizorul Consiliului Concurentei

Consiliul Concurentei a impus in august noi reguli privind modul in care companiile fac schimb de informatii legate de clienti, astfel incat sa fie ingreunate strategiile de impartire a pietei si fixarea anumitor preturi, care constituie practici anticoncurentiale. 
In urma demersurilor demarate de Consiliul Concurentei, companiile grupate sub umbrela Asociatiei Societatilor de Leasing Operational (ASLO) si alte 14 companii s-au angajat sa adopte un set de masuri care sa impiedice cartelizarea si sa elimine ingrijorarile manifestate la nivelul institutiei de supraveghere. 

In cazul in care semnatarii nu isi indeplinesc angajamentele asumate, Consiliul Concurentei ar putea trece si la amenzi, acestea putand ajunge pana la 10% din cifra de afaceri.

Furnizarea datelor devine facultativa

In primul rand, pachetul de masuri vizeaza schimbul de informatii referitoare la volumele realizate de fiecare societate semnatara, informatie prin care se puteau realiza strategii de aliniere a preturilor si impartire a pietei.  

Din statutul ASLO vor fi eliminate prevederile care impun obligativitatea furnizarii datelor, informatiile urmand a fi puse la dispozitie de catre companii in mod voluntar. 

In plus, doar daca exista minimum cinci participanti, informatiile vor fi prelucrate si distribuite in forma agregata iar acest lucru se va realiza intr-un mod care sa nu permita identificarea companiilor de leasing respective. 

Politicile comerciale vor fi confidentiale

ASLO si un numar de 14 companii s-au angajat sa nu faca publice informatii privind strategiile si politicile comerciale, reducandu-se astfel riscurile unei posibile coordonari intre societatile de leasing operational.

In plus, ASLO va publica pe site-ul sau rezultatele agregate obtinute in urma colectarii si prelucrarii datelor de la companii, in acest fel, putand avea acces la informatii si companiile care nu sunt membre ale asociatiei. 

Informatiile de piata vor fi disponibile atat clientilor si altor societati active pe piata, cat si potentialilor concurenti, intr-o forma care sa reflecte conditiile de piata, reducandu-se riscul aparitiei practicilor anticoncurentiale (cand centralizarile contin elemente cu grad mare de individualizare, acest fapt poate facilita coordonarea companiilor in ceea ce priveste strategiile de ofertare, o practica anticoncurentiala).

Companiile care si-au asumat angajamente sunt ALD Automotive, Arval Service Lease Romania, Autotechnica Fleet Services, BCR Fleet Management, BT Operational Leasing, Business Lease Romania, Leaseplan Romania, New Kopel Romania, Porsche Mobility, Premium Leasing, RCI Finantare Romania, Unicredit Leasing Fleet Management, Alexandros Long Term Rental, Finmedia.

Diferenta intre leasingul financiar si cel operational

Leasingul operational reprezinta transferarea dreptului de utilizare al unei flote unei companii in conditiile achitarii unei rate lunare fixe, care acopera toate costurile de functionare ale unei masini cat si alte servicii suplimentare. 

Daca in cazul leasingului financiar clientul achita doar cheltuielile financiare (costuri de capital-dobanda, depreciere, taxa de leasing, taxa administrativa), in cazul leasingului operational in rata sunt incluse si taxele si impozitele, asigurari, service-ul complet, servicii de monitorizare si cheltuieli administrative. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite auto

Credite auto
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite auto & leasing

Alte Articole

Creditele auto au inceput sa tinteasca masinile electrice

Creditele auto au inceput sa tinteasca masinile electrice

Pentru achizitionarea unui autoturism, majoritatea bancilor ofera creditele de nevoi personale. Exista banci care au conturat produse distincte-creditele auto-iar in prezent avem si oferte dedicate strict pentru masinile electrice sau hybrid.

10 Apr 2023 | Credite auto & leasing
Plafonarea RCA, o veste buna pentru soferi

Plafonarea RCA, o veste buna pentru soferi

Guvernul a lansat in dezbatere publica un proiect de Hotarare prin care tarifele la RCA vor fi plafonate timp de 6 luni, pentru a se stopa cresterea exploziva a preturilor dupa falimentul City Insurance, fostul lider autoritar al pietei.

24 Feb 2022 | Credite auto & leasing
Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Dupa un an agitat, caracterizat de falimentul liderului City Insurance si scumpirea accelerata a tarifelor, pe piata RCA se fac primii pasi pentru cresterea concurentei prin aparitia Axeria Iard.

06 Ian 2022 | Credite auto & leasing
Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Masinile electrice sau hibride au inceput sa ocupe o pozitie inalta in alegerile soferilor din Romania In ultimii ani, din ce in ce mai multi impatimiti de autoturisme si, mai ales, sustinatori ai mediului, achizitioneaza sau se documenteaza despre modelele verzi.

27 Dec 2021 | Credite auto & leasing

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Leasing auto

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la un contract de leasing auto