Leasingul operational a intrat in vizorul Consiliului Concurentei

Consiliul Concurentei a impus in august noi reguli privind modul in care companiile fac schimb de informatii legate de clienti, astfel incat sa fie ingreunate strategiile de impartire a pietei si fixarea anumitor preturi, care constituie practici anticoncurentiale. 

In urma demersurilor demarate de Consiliul Concurentei, companiile grupate sub umbrela Asociatiei Societatilor de Leasing Operational (ASLO) si alte 14 companii s-au angajat sa adopte un set de masuri care sa impiedice cartelizarea si sa elimine ingrijorarile manifestate la nivelul institutiei de supraveghere. 

In cazul in care semnatarii nu isi indeplinesc angajamentele asumate, Consiliul Concurentei ar putea trece si la amenzi, acestea putand ajunge pana la 10% din cifra de afaceri.

Furnizarea datelor devine facultativa

In primul rand, pachetul de masuri vizeaza schimbul de informatii referitoare la volumele realizate de fiecare societate semnatara, informatie prin care se puteau realiza strategii de aliniere a preturilor si impartire a pietei.  

Din statutul ASLO vor fi eliminate prevederile care impun obligativitatea furnizarii datelor, informatiile urmand a fi puse la dispozitie de catre companii in mod voluntar. 

In plus, doar daca exista minimum cinci participanti, informatiile vor fi prelucrate si distribuite in forma agregata iar acest lucru se va realiza intr-un mod care sa nu permita identificarea companiilor de leasing respective. 

Politicile comerciale vor fi confidentiale

ASLO si un numar de 14 companii s-au angajat sa nu faca publice informatii privind strategiile si politicile comerciale, reducandu-se astfel riscurile unei posibile coordonari intre societatile de leasing operational.

In plus, ASLO va publica pe site-ul sau rezultatele agregate obtinute in urma colectarii si prelucrarii datelor de la companii, in acest fel, putand avea acces la informatii si companiile care nu sunt membre ale asociatiei. 

Informatiile de piata vor fi disponibile atat clientilor si altor societati active pe piata, cat si potentialilor concurenti, intr-o forma care sa reflecte conditiile de piata, reducandu-se riscul aparitiei practicilor anticoncurentiale (cand centralizarile contin elemente cu grad mare de individualizare, acest fapt poate facilita coordonarea companiilor in ceea ce priveste strategiile de ofertare, o practica anticoncurentiala).

Companiile care si-au asumat angajamente sunt ALD Automotive, Arval Service Lease Romania, Autotechnica Fleet Services, BCR Fleet Management, BT Operational Leasing, Business Lease Romania, Leaseplan Romania, New Kopel Romania, Porsche Mobility, Premium Leasing, RCI Finantare Romania, Unicredit Leasing Fleet Management, Alexandros Long Term Rental, Finmedia.

Diferenta intre leasingul financiar si cel operational

Leasingul operational reprezinta transferarea dreptului de utilizare al unei flote unei companii in conditiile achitarii unei rate lunare fixe, care acopera toate costurile de functionare ale unei masini cat si alte servicii suplimentare. 

Daca in cazul leasingului financiar clientul achita doar cheltuielile financiare (costuri de capital-dobanda, depreciere, taxa de leasing, taxa administrativa), in cazul leasingului operational in rata sunt incluse si taxele si impozitele, asigurari, service-ul complet, servicii de monitorizare si cheltuieli administrative. 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite auto & leasing


Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA
Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Dupa un an agitat, caracterizat de falimentul liderului City Insurance si scumpirea accelerata a tarifelor, pe piata RCA se fac primii pasi pentru cresterea concurentei prin aparitia Axeria Iard.

6 Ianuarie 2022 | Auto

Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica
Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Masinile electrice sau hibride au inceput sa ocupe o pozitie inalta in alegerile soferilor din Romania In ultimii ani, din ce in ce mai multi impatimiti de autoturisme si, mai ales, sustinatori ai mediului, achizitioneaza sau se documenteaza despre modelele verzi.

27 Decembrie 2021 | Articol sponsorizat

Protejarea impotriva inflatiei nu inseamna asumarea unor riscuri mari
Protejarea impotriva inflatiei nu inseamna asumarea unor riscuri mari

Inflatia s-a apropiat de 8% si sunt sanse mari sa avem o inflatie cu doua cifre la inceputul anului viitor, pe masura ce preturile mari la energie sunt transmise si in alte costuri de productie. Cum ne protejam economiile personale?

17 Noiembrie 2021 | Auto

Cum poti deveni actionar la cel mai mare transportator fluvial de marfuri pe Dunare
Cum poti deveni actionar la cel mai mare transportator fluvial de marfuri pe Dunare

Din 24 mai si pana pe 4 iunie investitorii pot subscrie actiuni aferente ofertei publice Transport Trade Services (TTS) la un pret cuprins intre 19 si 21 lei/actiune. Elemente cheie: PER de 13, indatorare redusa, stabilizare a cotatiilor post IPO, suma minima de participare 5.040 lei.

24 Mai 2021 | Auto

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite auto

Suma maxima pe care o persoana o poate imprumuta este direct proportionala cu venitul lunar (la nivel individual sau familial). Cum se calculeaza suma maxima alocata pentru achizitia unui autoturism, dilema masina noua sau second hand, riscurile unui credit auto, costurile si perioada de rambursare in ghidul oferit de Conso.

Ghid leasing auto

Mod de functionare: masina in leasing nu este a ta, ci apartine finantatorului. Doar la finalul contractului devii propietar. Diferentele fata de credit tine de dreptul de propietate asupra automobilului. Raspunsul la toate intrebarile despre periaoda de finantare, avans, valoare reziduala, costuri, inmatriculare si renuntare la contract in capitol

Programul Rabla

Modul de functionare a programului consta in acordarea unei reduceri la achizitia unui autovehicul nou, in cazul in care cumparatorul face dovada ca a casat masina veche. Pentru a primi prima de casare, masina trebuie sa indeplineasca anumite conditii atat tehnice cat si de vechime. Ghidul Programul Rabla arata pas cu pas modul de functionare si ca

Inapoi sus