top banner

Leasing auto: Ce costuri suporta clientul la o executare silita?

25 Aprilie 2011 | Autor: Bogdan Speteanu

Pentru a minimiza costurile pentru client este esential ca in momentul in care are dificultati in plata ratelor de leasing sa contacteze firma de leasing. Doar prin dialog se poate gasi solutia optima pentru ambele parti implicate. In general finantatorii sunt deschisi la orice solutii viabile, iar de multe ori, in practica, se gasesc solutii de restructurare a contractului de leasing fara a ajunge la predarea bunului finantat.
In general, contractele de leasing prevad anumite daune compensatorii in cazul rezilierii unilaterale de catre client a contractului, daune menite sa acopere eventualele pierderi ale firmei de leasing la revanzarea bunului finantat.
In urma analizei comparative intre valoarea de piata a bunului (constatata printr-un raport de evaluare) si valoarea debitului ramas de plata, finantatorul poate decide renuntarea partiala sau totala la daunele compensatorii, situatie in care clientul trebuie sa transmita acordul sau pentru evaluare, costurile implicate de aceasta operatiune urmand a fi suportate de el (intre 40 si 130 euro plus TVA, in functie de obiectul finantat).
In acelasi timp, finantatorul poate acorda sprijin in gasirea unui client care sa preia contractul de leasing, caz care nu implica nici un cost suplimentar pentru clientul cesionar.
In cazuri exceptionale, daca situatia reala a clientului (dovedeste in baza unor acte – carte de munca/adeverinta de venit - diminuarea veniturilor sale ) este de incapacitate de plata, se poate agrea incetarea contractului de leasing prin acordul partilor fara perceperea de daune compensatorii de catre compania de leasing, in baza unei adrese formulate de catre client in care prezinta sintetic situatia veniturilor sale si formuleaza solicitarea de predare a autoturismului.
In cazul in care clientul nu mai plateste facturile de leasing si alege sa nu returneze de bunavoie bunul, pe langa costurile deja mentionate, intervin si costurile aferente firmelor de recuperare, care nu sunt deloc de neglijat (in general intre 300 euro si 1.000 euro, in functie de natura bunului, precum si a costurilor implicate in recuperarea lui). Aceste costuri vor fi refacturate clientului de catre firma de leasing.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite auto

Credite auto
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite auto & leasing

Alte Articole

Creditele auto au inceput sa tinteasca masinile electrice

Creditele auto au inceput sa tinteasca masinile electrice

Pentru achizitionarea unui autoturism, majoritatea bancilor ofera creditele de nevoi personale. Exista banci care au conturat produse distincte-creditele auto-iar in prezent avem si oferte dedicate strict pentru masinile electrice sau hybrid.

10 Apr 2023 | Credite auto & leasing
Plafonarea RCA, o veste buna pentru soferi

Plafonarea RCA, o veste buna pentru soferi

Guvernul a lansat in dezbatere publica un proiect de Hotarare prin care tarifele la RCA vor fi plafonate timp de 6 luni, pentru a se stopa cresterea exploziva a preturilor dupa falimentul City Insurance, fostul lider autoritar al pietei.

24 Feb 2022 | Credite auto & leasing
Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Dupa un an agitat, caracterizat de falimentul liderului City Insurance si scumpirea accelerata a tarifelor, pe piata RCA se fac primii pasi pentru cresterea concurentei prin aparitia Axeria Iard.

06 Ian 2022 | Credite auto & leasing
Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Masinile electrice sau hibride au inceput sa ocupe o pozitie inalta in alegerile soferilor din Romania In ultimii ani, din ce in ce mai multi impatimiti de autoturisme si, mai ales, sustinatori ai mediului, achizitioneaza sau se documenteaza despre modelele verzi.

27 Dec 2021 | Credite auto & leasing

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Leasing auto

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la un contract de leasing auto