Cum sa te feresti de samsarii care vor sa iti vanda o masina cosmetizata?

Tot mai multe masini second-hand intra in Romania, avand in vedere ca sunt atractive prin pretul cu mult mai redus fata de cele noi. Cumparatorii trebuie, insa, sa fie atenti la mai multe aspecte cand achizitioneaza o astfel de masina, multe dintre ele mascate de vanzatori. Care sunt cele mai frecvente modalitati de inselare a cumparatorilor?

Modificarea kilometrajului este folosita preponderent in cazul masinilor vechi, insa pe piata second-hand sunt si masini aproape noi, cu kilometrajul real, care, insa, au fost implicate in accidente grave.

Masini implicate in accidente grave, vandute ca aproape noi

"Samsarii insala cumparatorii de masini second-hand nu doar prin manipularea kilometrajului, ci si prin readucerea pe strada a unor autoturisme cu daune majore, unele declarate dauna totala, desi sunt aproape noi, au carte service si kilometri putini si reali. Din statisticile InspectorAuto.ro reiese ca 67% dintre masinile pentru care s-a verificat istoricul de daune anul acesta au avut cel putin un incident", releva studiul realizat de site-ul mentionat.


Din studiu mai reiese ca, din totalul masinilor cu daune, 36% au suferit reparatii in suma totala de pana la 2.200 de euro, ceea ce inseamna ca avariile nu au fost grave, 79% au avut reparatii de pana la 10.000 euro, ceea ce presupune avarii medii spre mari, si 12% au fost avariate grav, cu valori ale reparatiilor de pana in 15.000 de euro, chiar si daune totale.

"Pentru foarte multi cumparatori de masini rulate kilometrii sunt principalul criteriu in alegerea unui autoturism, de aceea sunt dese situatiile in care sunt cumparate masini cu kilometri reali, dar cu foste daune, unele chiar daune majore. Kilometrii conteaza la o masina rulata, dar nu sunt singurul element de luat in calcul atunci cand vrem sa ne asiguram ca facem o alegere buna", spune Mihai Cune, fondator si director general al InspectorAuto.ro.

Alte aspecte de care trebuie sa tii cont

In opinia sa, cumparatorul unei masini second-hand trebuie sa fie atent la linia caroseriei, distanta dintre elementele de caroserie, eventuale urme de impact frontal, sa verifice grosimea stratului de vopsea cu un aparat electronic sau mecanic, sa verifice portbagajul pe interior, dar si zonele in care se afla airbag-urile la interior, si sa faca proba de drum cu masina.

"O masina rulata de 5-6 ani fara nicio avarie este relativ greu de intalnit, mai ales daca masina a circulat in Romania. De aceea, este foarte important sa putem evalua gravitatea daunelor. Daca avem o aripa vopsita sau inlocuita, o bara revopsita, un parbriz schimbat, chestiuni acceptabile, atat timp cat lucrarile sunt facute de calitate putem merge mai departe cu achizitia la un pret corect. Insa, daca am observat avarii majore care au afectat caroseria serios, lonjeroanele, stalpii, pragurile, structura de rezistenta, airbag-urile etc. trecem mai departe si cautam alta masina", spun autorii studiului.

Portalul ofera cumparatorilor posibilitatea de a verifica istoricul de kilometri si daune al unei masini second-hand si are o baza de date de peste 6 milioane de inregistrari. In acest fel, cumparatorul poate afla daca este pe cale sa cumpere o masina fara accident, una care a avut doar avarii minore sau una care a fost dauna totala.

In 2017, in Romania s-au inregistrat aproape o jumatate de milion de tranzactii cu masini second-hand, ca urmare a eliminarii timbrului de mediu.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite auto & leasing


Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA
Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Dupa un an agitat, caracterizat de falimentul liderului City Insurance si scumpirea accelerata a tarifelor, pe piata RCA se fac primii pasi pentru cresterea concurentei prin aparitia Axeria Iard.

6 Ianuarie 2022 | Auto

Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica
Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Masinile electrice sau hibride au inceput sa ocupe o pozitie inalta in alegerile soferilor din Romania In ultimii ani, din ce in ce mai multi impatimiti de autoturisme si, mai ales, sustinatori ai mediului, achizitioneaza sau se documenteaza despre modelele verzi.

27 Decembrie 2021 | Articol sponsorizat

Protejarea impotriva inflatiei nu inseamna asumarea unor riscuri mari
Protejarea impotriva inflatiei nu inseamna asumarea unor riscuri mari

Inflatia s-a apropiat de 8% si sunt sanse mari sa avem o inflatie cu doua cifre la inceputul anului viitor, pe masura ce preturile mari la energie sunt transmise si in alte costuri de productie. Cum ne protejam economiile personale?

17 Noiembrie 2021 | Auto

Leasingul operational a intrat in vizorul Consiliului Concurentei
Leasingul operational a intrat in vizorul Consiliului Concurentei

Consiliul Concurentei a impus in august noi reguli privind modul in care companiile fac schimb de informatii legate de clienti, astfel incat sa fie ingreunate strategiile de impartire a pietei si fixarea anumitor preturi, care constituie practici anticoncurentiale.

2 Septembrie 2021 | Auto

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite auto

Suma maxima pe care o persoana o poate imprumuta este direct proportionala cu venitul lunar (la nivel individual sau familial). Cum se calculeaza suma maxima alocata pentru achizitia unui autoturism, dilema masina noua sau second hand, riscurile unui credit auto, costurile si perioada de rambursare in ghidul oferit de Conso.

Ghid leasing auto

Mod de functionare: masina in leasing nu este a ta, ci apartine finantatorului. Doar la finalul contractului devii propietar. Diferentele fata de credit tine de dreptul de propietate asupra automobilului. Raspunsul la toate intrebarile despre periaoda de finantare, avans, valoare reziduala, costuri, inmatriculare si renuntare la contract in capitol

Programul Rabla

Modul de functionare a programului consta in acordarea unei reduceri la achizitia unui autovehicul nou, in cazul in care cumparatorul face dovada ca a casat masina veche. Pentru a primi prima de casare, masina trebuie sa indeplineasca anumite conditii atat tehnice cat si de vechime. Ghidul Programul Rabla arata pas cu pas modul de functionare si ca

Inapoi sus