Articol sponsorizat

Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Masinile electrice sau hibride au inceput sa ocupe o pozitie inalta in alegerile soferilor din Romania In ultimii ani, din ce in ce mai multi impatimiti de autoturisme si, mai ales, sustinatori ai mediului, achizitioneaza sau se documenteaza despre modelele verzi.  

Interesul crescut al romanilor pentru masinile mai prietenoase cu mediul este confirmat si de cel mai recent  studiu realizat de Mercury Research pentru ING Romania. Rezultatele au aratat ca 49% dintre romanii care planuiesc sa-si achizitioneze o masina in viitorul apropiat doresc ca aceasta sa fie noua, iar 20% iau in considerare masinile de tip hybrid plug-in si 12% pe cele full electric. Dintre avantajele prezentate de acest tip de masini, 49% au ales faptul ca acestea polueaza mai putin decat o masina normala, iar 28% au specificat si pretul mai mic al combustibilului. Persoanele intervievate nu au omis si dezavantajele, iar printre cele enumerate se afla pretul mai mare al masinii (33%) si numarul mic de statii de incarcare (23%). 

De obicei, romanii care intentioneaza sa cumpere o masina electrica intrevad cinci obstacole. Cu toate acestea, exista pentru fiecare argumente si solutii:   

1. Autonomie limitata a masinii 

O ingrijorare impartasita la nivel general este descarcarea bateriei la drum lung. Autonomia unei masini electrice este mai mica decat cea a uneia care functioneaza pe baza de combustibil. Totusi, in acest sens se fac reale progrese de la zi la zi. In prezent, o masina electrica poate parcurge aproximativ 500 de kilometri pana a fi nevoie de o noua incarcare.  

2. Infrastructura de incarcare subdezvoltata

Momentan, in Romania, exista aproximativ 300 de amplasamente unde poti sa iti incarci masina, fiecare cu aproximativ trei puncte de incarcare. Prin urmare, sunt 900 de locuri la nivel national unde poti sa faci plinul cu energie electrica. Poti utiliza usor aplicatiile dedicate care iti arata in timp real statiile disponibile, pentru a te asigura ca este un loc liber acolo unde iti doresti sa incarci. Si in acest sens se fac progrese, implementarea de mai multe statii de incarcare fiind propusa pentru viitorul apropiat.

In acelasi timp, poti opta pentru incarcarea masinii acasa sau sa folosesti statiile de incarcare unde pretul maxim ajunge la 100 de lei. Daca „pana de curent” te prinde departe de o statie, poti investi intr-un incarcator portabil care va facilita incarcarea din aproape orice locatie si la un pret mai scazut, investitia fiind una cu beneficii pe termen lung.

3. Pretul de achizitie este mai mare decat la cele cu combustibil

Preturile ridicate pot fi un obstacol pentru cei care doresc sa investeasca intr-o masina mai prietenoasa cu mediul. Pentru a-i incuraja pe clienti sa ia decizii mai responsabile, ING Bank a venit in intampinarea acestei nevoi si a lansat primul credit verde pentru persoane fizice din portofoliul bancii. Acesta ii recompenseaza pe cei care cumpara masini full electric sau plug-in hybrid cu o dobanda mai mica cu aproape doua procente fata de creditul de nevoi personale standard. 

4. Lipsa programelor de incurajare a achizitiilor de masini electrice

Optiunile verzi sunt tot mai variate si promovate atat de sectorul privat, cat si de cel public. Eforturile pentru de a incuraja soferii sa opteze pentru automobilele verzi, odata cu infrastructura de alimentare care a devenit mai accesibila, dau randamente vizibile. Vanzarile de masini electrice aproape s-au dublat fata de anul trecut. 

Afla ca exista optiunea de a accesa programe guvernamentale care sprijina achizitia de masini electrice. Programul Rabla Plus iti ofera un voucher de 45.000 de lei pentru achizitionarea unui vehicul 100% electric sau 20.000 de lei daca preferi o masina hybrid plug-in cu emisii de CO2 mai mici sau egale cu 50g/km. 

5. Costuri de mentenanta mai ridicate 

In urma evaluarii masinilor si a bateriilor in acest moment, producatorii estimeaza investitii cam dupa 10 de ani de folosire, in viitor fiind nevoie de reparatii la nivelul bateriei. In restul timpului, masinile electrice au nevoie de aceleasi consumabile precum unele normale, in pneuri, stergatoare, frane sau suspensii. 

Contributia pe care un parc auto mai verde o are in protectia mediului nu trebuie sa fie subestimata, iar alegerea unei masini electrice sau hibride pentru deplasare poate fi un pas important pentru un aer mai curat in orase. Obstacolele reprezinta mici praguri care isi gasesc o rezolvare daca ne informam si stim unde sa cerem ajutorul. 
Advertisement


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite auto & leasing


Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA
Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Dupa un an agitat, caracterizat de falimentul liderului City Insurance si scumpirea accelerata a tarifelor, pe piata RCA se fac primii pasi pentru cresterea concurentei prin aparitia Axeria Iard.

6 Ianuarie 2022 | Auto

Protejarea impotriva inflatiei nu inseamna asumarea unor riscuri mari
Protejarea impotriva inflatiei nu inseamna asumarea unor riscuri mari

Inflatia s-a apropiat de 8% si sunt sanse mari sa avem o inflatie cu doua cifre la inceputul anului viitor, pe masura ce preturile mari la energie sunt transmise si in alte costuri de productie. Cum ne protejam economiile personale?

17 Noiembrie 2021 | Auto

Leasingul operational a intrat in vizorul Consiliului Concurentei
Leasingul operational a intrat in vizorul Consiliului Concurentei

Consiliul Concurentei a impus in august noi reguli privind modul in care companiile fac schimb de informatii legate de clienti, astfel incat sa fie ingreunate strategiile de impartire a pietei si fixarea anumitor preturi, care constituie practici anticoncurentiale.

2 Septembrie 2021 | Auto

Cum poti deveni actionar la cel mai mare transportator fluvial de marfuri pe Dunare
Cum poti deveni actionar la cel mai mare transportator fluvial de marfuri pe Dunare

Din 24 mai si pana pe 4 iunie investitorii pot subscrie actiuni aferente ofertei publice Transport Trade Services (TTS) la un pret cuprins intre 19 si 21 lei/actiune. Elemente cheie: PER de 13, indatorare redusa, stabilizare a cotatiilor post IPO, suma minima de participare 5.040 lei.

24 Mai 2021 | Auto

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite auto

Suma maxima pe care o persoana o poate imprumuta este direct proportionala cu venitul lunar (la nivel individual sau familial). Cum se calculeaza suma maxima alocata pentru achizitia unui autoturism, dilema masina noua sau second hand, riscurile unui credit auto, costurile si perioada de rambursare in ghidul oferit de Conso.

Ghid leasing auto

Mod de functionare: masina in leasing nu este a ta, ci apartine finantatorului. Doar la finalul contractului devii propietar. Diferentele fata de credit tine de dreptul de propietate asupra automobilului. Raspunsul la toate intrebarile despre periaoda de finantare, avans, valoare reziduala, costuri, inmatriculare si renuntare la contract in capitol

Programul Rabla

Modul de functionare a programului consta in acordarea unei reduceri la achizitia unui autovehicul nou, in cazul in care cumparatorul face dovada ca a casat masina veche. Pentru a primi prima de casare, masina trebuie sa indeplineasca anumite conditii atat tehnice cat si de vechime. Ghidul Programul Rabla arata pas cu pas modul de functionare si ca

Inapoi sus