Ce-ar fi sa luam credite direct de la BNR?

Bancile Centrale din regiune lupta cu pandemia cu arme neconventionale, iar masurile luate ar putea merge de la achizitia de titluri de stat pana la credite acordate direct populatiei, achizitia de obligatiuni corporative sau dobanzi negative. 

Propunerea de acordare de credite ipotecare direct populatiei apartine guvernatorului Bancii Centrale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, potrivit Bloomberg. 

Ce masuri au luat alte Banci Centrale din regiune

Deja Banca Centrala din Ungaria s-a implicat in cumpararea de obligatiuni corporative, peste 40 de companii beneficiind in acest fel de bani la costuri avantajoase (e vorba, printre altii, de compania petroliera Mol, detinatorul francizei McDonalds, un dezvoltator imobiliar-Cordia International, etc). 

Polonia la randul sau are un program urias de achizitii de datorie guvernamentala prin intermediul Bancii Centrale (5% din PIB). Parghia “quantitative easing”-ului e folosita pentru evitarea adancirii recesiunii (doar 3,5% e prognoza de scadere a PIB anul acesta, o performanta raportata la regiune), Polonia avand deja o buna traditie in evitarea corectiilor mai ample, criza financiara din 2008-2009 trecand fara prea multe urme in economia poloneza. 

Mai mult, in Polonia se discuta de posibilitatea trecerii temporare dobanzilor de politica monetara in teritoriu negativ, o premiera pentru aceasta zona (doar Suedia le-a mai experimentat in Europa). 

Cehia in schimb a ales alta cale pentru banii “aruncati din elicopter”. Banca Centrala nu cumpara obligatiuni de stat pentru a nu afecta cursul de schimb, dar Guvernul a decis sa  taie impozitul pe venit pentru a sustine cererea intr-o perioada dificila. 

Cum a actionat BNR

BNR a decis in premiera in aceasta criza sa cumpere direct titluri de stat. Cursul leu-euro nu a suferit prea mult din acesta cauza, dovada ca e nevoie de impulsuri suplimentare pentru pariurile impotriva leului in conditiile in care mare parte dintre bancile centrale au pus umarul la ajutorarea economiilor nationale in acelasi mod. O scadere a ratingului de tara sau o adancire a deficitelor externe ar contribui probabil la acest pas. 

Dobanda de politica monetara a inceput sa fie modificata din primavara (in martie 2020 dobanda a fost scazuta la 2% de la 2,5%) iar in toamna am mai avut doua taieri mai mici, de 0,25%, astfel incat acum nivelul acesteia este de 1,5%.

Bancile au primit niste bani suplimentari si din reducerea rezervelor minime in valuta (de la o rata de 8% s-a trecut la 6% in februarie 2020 iar in noiembrie aceasta a mai fost taiata o data, la 5%). 

Spre deosebire de criza trecuta, cand dobanzile la lei au sarit pentru a proteja cursul de schimb afectand insa afacerile, acum dobanzile au putut fi reduse creditarea fiind mutata pe lei. 

Ce surprize ne mai asteapta?

Desi e greu de crezut ca BNR va intra curand in dezbateri privind oportunitatea acordarii directe de imprumuturi catre firme si populatie (ca in Ungaria) chiar daca bancile nu s-ar dovedi suficient de proactive in ceea ce priveste dinamica creditarii, institutia autohtona avand un profil mai conservator, am putea avea totusi noi reguli de raportare pentu banci in ceea ce priveste creditele cu probleme sau cele a caror rambursare va fi din nou amanata, in sensul reducerii sau eliminarii provizioanelor necesare. 

Raportarea la criptomonede ar putea reprezenta inca o zona in care Banca Centrala ar putea sa renunte la abordarea conservatoare , chiar daca vom mai avea de asteptat pana la primul leu virtual. 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite auto & leasing


Leasingul operational a intrat in vizorul Consiliului Concurentei
Leasingul operational a intrat in vizorul Consiliului Concurentei

Consiliul Concurentei a impus in august noi reguli privind modul in care companiile fac schimb de informatii legate de clienti, astfel incat sa fie ingreunate strategiile de impartire a pietei si fixarea anumitor preturi, care constituie practici anticoncurentiale.

2 Septembrie 2021 | Auto

Cum poti deveni actionar la cel mai mare transportator fluvial de marfuri pe Dunare
Cum poti deveni actionar la cel mai mare transportator fluvial de marfuri pe Dunare

Din 24 mai si pana pe 4 iunie investitorii pot subscrie actiuni aferente ofertei publice Transport Trade Services (TTS) la un pret cuprins intre 19 si 21 lei/actiune. Elemente cheie: PER de 13, indatorare redusa, stabilizare a cotatiilor post IPO, suma minima de participare 5.040 lei.

24 Mai 2021 | Auto

Programele Rabla din 2021 si-au majorat consistent bugetele
Programele Rabla din 2021 si-au majorat consistent bugetele

Autoritatile au majorat sumele alocate programelor Rabla pentru autoturisme si electrocasnice vechi si au crescut primele de casare.

25 Martie 2021 | Auto

O noua transa de titluri de stat, o noua reducere a dobanzilor
O noua transa de titluri de stat, o noua reducere a dobanzilor

Randamentele oferite populatiei in februarie sunt cu 0,2-0,25 puncte procentuale sub cele aferente titlurilor din ianuarie, pentru scadente comparabile, iar fata de februarie 2020 scaderea depaseste un punct procentual.

8 Februarie 2021 | Auto

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite auto

Suma maxima pe care o persoana o poate imprumuta este direct proportionala cu venitul lunar (la nivel individual sau familial). Cum se calculeaza suma maxima alocata pentru achizitia unui autoturism, dilema masina noua sau second hand, riscurile unui credit auto, costurile si perioada de rambursare in ghidul oferit de Conso.

Ghid leasing auto

Mod de functionare: masina in leasing nu este a ta, ci apartine finantatorului. Doar la finalul contractului devii propietar. Diferentele fata de credit tine de dreptul de propietate asupra automobilului. Raspunsul la toate intrebarile despre periaoda de finantare, avans, valoare reziduala, costuri, inmatriculare si renuntare la contract in capitol

Programul Rabla

Modul de functionare a programului consta in acordarea unei reduceri la achizitia unui autovehicul nou, in cazul in care cumparatorul face dovada ca a casat masina veche. Pentru a primi prima de casare, masina trebuie sa indeplineasca anumite conditii atat tehnice cat si de vechime. Ghidul Programul Rabla arata pas cu pas modul de functionare si ca

Inapoi sus