top banner

Masurile ANPC se pot intoarce impotriva consumatorului

11 Decembrie 2008 | Autor: Alexandra Popa

Modificarile aduse de ANPC reglementarilor privind creditarea populatiei sunt in continuare criticate de bancheri, care avertizeaza ca unele prevederi vor afecta negativ clientii. Acestia ar putea fi obligati sa achite intreaga suma anticipat, in cazul in care comisioanele se modifica pe parcurs.

Printre modificarile aduse de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor se numara obligatia bancilor de a oferi mai multa transparenta pentru costurile pe care un client le suporta atunci cand contracteaza un imprumut.

Noile prevederi fac referire nu numai la comisioanele creditului dar, spre exemplu, si la comisioanele aferente contului curent pe care clientul trebuie sa il deschida atunci cand obtine un imprumut. Acestea pot fi modificate numai in cazul in care clientul semneaza un act aditional, ca urmare a unei notificari din partea bancii.
 
In cazul in care clientul nu va semna acest act sau nici nu va raspunde notificarii, banca nu va putea aplica procedura acceptarii tacite.
 
“Daca clientul nu accepta noile prevederi si nu semneaza actul aditional, bancile au o singura solutie viabila: sa invoce clauza de lichidare anticipata a creditului si sa oblige clientul sa ramburseze toata suma odata”, a precizat un bancher pentru Conso.ro.
 
El a preciazat ca sunt situatii cand costurile initiale nu pot fi mentinute deoarece acest lucru poate insemna la un moment dat pierderi importante pentru banca.
 
“Banca nu poate sa mentina un comision de administrare de cont curent de 1 leu /luna timp de 30 ani, luand in calcul majorarea costurilor de functionare sistemului” a adaugat reprezentantul bancii.
 

Transparenta poate aduce birocratie

 
O alta prevedere importanta adusa in premiera pe piata de ANPC este oferirea solicitantului de credit, pe hartie sau alt suport durabil, a unui draft de contract.
 
Acesta nu este insa prevazut ca un drept pe care consumatorul il poate invoca ci este o obligatie a bancii. In medie, un contract de credit are in prezent 5-6 pagini
 
“Pentru fiecare client care intra in agentie si solicita informatii, noi trebuie sa ii tiparim si sa ii oferim un contract de credit pentru a-l studia. El poate intra in zece unitati ale unor banci diferite doar sa se intereseze si va pleca cu 10 contracte. Dintre acestea 9 sigur vor ajunge la gunoi”, a mai precizat bancherul.
 
Costul cu hartia, tonnerul pentru imprimanta sau CD-urile pe care clientul poate primi in format electronic contractul costa. Iar, in opinia acestuia, costurile vor fi in final transferate catre clientii bancii.
 
Mai mult, avand in vedere obligatia de a oferi contractul, bancile lucreaza acum la proceduri de lucru astfel incat, dupa ce a intrat in agentie pentru a solicita informatii legate de un credit, solicitantul sa si semneze ca a intrat in posesia unei copii a contractului aferent.
 
In cazul in care astfel de proceduri lipsesc, solicitantul poate oricand sa reclame la ANPC neprimirea contractului.
 

Prevederile comunitare sunt mai permisive

 
In cadrul UE, directivele date de Comisia Europeana in cazul creditelor ipotecare sau a creditelor de consum nu impun bancilor sa ofere clientilor contractul inainte de semnare.
 
Astfel, pentru creditele ipotecare, bancilor li s-a sugerat in 2001 sa adere la un cod de conduita voluntar si sa prezinte clientului, alaturi de oferta o fisa de produs ce contine anumite informatii standard privind costurile totale, si conditiile de acordare a imprumuturilor.
 
Deoarece aceasta procedura nu a fost adoptata decat la nivel restrans, Comisia a hotarat ca din 2008 sa puna la punct o noua versiune a fisei, care de data aceasta va fi obligatorie.
 
In ceea ce priveste creditele de consum, noua directiva ce va intra in vigoare in 2010, inclusiv in Romania, prevede ca solicitantul unui imprumut sa primeasca, inaintea incheierii contractului, “informatii adecvate pe care le poata lua cu el si reflecta asupra lor”. Aceste informatii trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu conditiile si costul creditului, in special dobanda anuala efectiva – DAE.
 
Implementarea prevederilor Uniunii Europene in statele membre nu inseama automat inclocuirea propriilor regelementari, ci doar armonizarea lor. Astfel, daca intr-un stat membru legislatia in domeniu este mai restrictiva decat directivele Comisiei preleveaza legislatia statului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

ING Black Friday 2024: 30 de rate fără dobândă la eMag, reduceri la creditul de nevoi personale și cel ipotecar, un cadou la deschiderea cardului pentru copii, promoții la asigurări și în Bazar. Vezi toate ofertele

ING Black Friday 2024: 30 de rate fără dobândă la eMag, reduceri la creditul de nevoi personale și cel ipotecar, un cadou la deschiderea cardului pentru copii, promoții la asigurări și în Bazar. Vezi toate ofertele

ING Bank România anunță campania de Black Friday 2024, pentru al șaselea an consecutiv, ce se va desfășura în perioada 5-11 noiembrie. Dedicată persoanelor fizice, include oferte pentru creditul de nevoi personale, cardul de credit, cardul pentru copii de peste 10 ani, dar și pentru creditul ipotecar, asigurări și cashback la cumpărături. Ofertele sunt valabile atât pentru clienții existenți ai băncii, cât și pentru noii clienți.

06 Noi 2024 | Credite nevoi personale
Viva Credit: Află cum câștigi o iarnă fără grija facturilor!

Viva Credit: Află cum câștigi o iarnă fără grija facturilor!

Se întâmplă uneori ca două cheltuieli importante să apară în același timp, iar atunci te întrebi dacă mai ai forța necesară să găsești bani pentru amândouă. De exemplu, îți propui să-ți cumperi cauciucuri de iarnă, dar a doua zi te apucă o durere de măsea și trebuie neapărat să mergi la stomatolog. Pe care o rezolvi mai întâi? Cu Viva Credit, nu trebuie să alegi, pentru că le poți face față cu brio amândurora.

28 Oct 2024 | Credite nevoi personale
Vrei să te desparți responsabil de mobila veche sau de obiectele voluminoase?  ING și Viitor Plus îți arată cum să faci acest lucru

Vrei să te desparți responsabil de mobila veche sau de obiectele voluminoase? ING și Viitor Plus îți arată cum să faci acest lucru

Mobilier de grădină, uși, ferestre, saltele, electrocasnice nefuncționale, jucării imense și...multe alte obiecte așteaptă liniștite noua destinație după ce ai decis că nu îți mai sunt de folos. Te uiți la ele și nu știi ce să faci. Să le lași lângă pubela de gunoi nu este o opțiune, iar spațiu pentru depozitare suficient de mare nu ai. Dacă te regăsești în acest scenariu atât de comun, noua inițiativă a Viitor Plus și ING, prin programul Harta Reciclării, este ceea ce cauți.

26 Oct 2024 | Credite nevoi personale
Cu cat sunt mai ieftine refinantarile decat creditele standard de nevoi personale?

Cu cat sunt mai ieftine refinantarile decat creditele standard de nevoi personale?

Bancile sunt dispuse sa scada dobanzile daca imprumutul acordat reprezinta o refinantare a unui credit mai vechi obtinut de la alta banca.

22 Oct 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul