top banner

Proaspetii angajati nu au nevoie de fise fiscale la dosarul de credit

05 Decembrie 2008 | Autor: Marina Sterpan

Documentatia obligatorie pentru un credit include acum si fisa fiscala. Solicitantii care nu poseda un astfel de document nu vor mai putea obtine un imprumut de la banca. Singurele exceptii le reprezinta persoanele angajate de mai putin de un an sau cele care lucreaza in anumite institutii de stat.
 
Incepand cu octombrie 2008, bancile analizeaza capacitatea de rambursare a clientilor "pe baza unui nivel al veniturilor considerate eligibile de catre imprumutatori, care nu poate depasi cu mai mult de 20% pe cel aferent anului anterior", dupa cum se arata in Regulamentul BNR.

Totusi, in cazul in care angajatorii nu sunt obligati sa dea salariatilor fisa fiscala sau solicitantii de imprumut nu au obligatia sa depuna fisa fiscala la administratia financiara, bancile vor stabili venitul pe anul anterior "pe baza adeverintei de venit ori a altor documente justificative".

Bancile pot lua in calcul venituri mai mari ale clientilor decat cele din declaratiile fiscale, doar daca acestia pot demonstra continuitatea acestora.
 

Ce este fisa fiscala?

 
Fisa fiscala cuprinde informatii referitoare la calculul impozitului pe veniturile din salarii sau asimilate acestora.
 
Fisa fiscala privind impozitul pe veniturile din salarii se completeaza de catre angajatori pentru fiecare persoana care realizeaza venituri din salarii sau asimilate acestora. Fisele fiscale se depun pentru anul fiscal expirat.

Aceste documente trebuie sa cuprinda date referitoare la identificarea angajatorului si angajatului, la perioada angajarii si la calculul impozitului pe veniturile din salarii. Dupa depunerea acestora la organul fiscal, angajatorii trebuie sa transmita un exemplar si salariatilor.

Totodata, trebuie precizat si faptul ca angajatorul este obligat sa pastreze fisele fiscale pe intreaga durata a angajarii, potrivit Codului Fiscal.
 
Angajatorul care retine integral impozitul este obligat sa puna la dispozitia salariatului cate o copie a fisei fiscale cel tarziu in ultima zi a lunii februarie, pentru anul fiscal anterior.

Toti salariatii cu venituri din mai multe locuri (colaborari, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, din chirii etc.) sunt obligati, conform legii, sa isi depuna anual declaratia de venit global.
 
Singurii exceptati sunt cei care au un singur loc de munca si nici un alt venit.
 
Pentru toti salariatii insa, angajatorii achita lunar impozitele aferente, declaratia fiscala fiind, de cele mai multe ori, doar o centralizare a acestor venituri.
 
Daca oricare din acesti salariati decide sa nu isi depuna fisa fiscala, nu va mai putea accesa nici un credit bancar, deoarece veniturile lor vor fi ca si inexistente in ochii bancherilor. Acest lucru se intampla chiar si in cazul persoanelor care au toate taxele si impozitele platite la zi, insa nu au depus fisa la Administratia Financiara.
 

Salariati exceptati

                                                                       
In cazul veniturilor realizate in Romania de cetatenii romani si straini se solicita fisa fiscala cu stampila in original a angajatorului, atestand venitul aferent anului anterior.
 
Daca acest document nu este disponibil in prima parte a anului calendaristic, clientul poate aduce o adeverinta de venituri suplimentare in care se va mentiona distinct venitul net aferent fiecarei luni lucrate din anul anterior.
 
La BCR nu se solicita clientului fisa fiscala daca e vorba de salariati ai SRI sau ai MAN/ MI sau daca persoanele solicitante s-au angajat pentru prima data in anul in curs.
 
Volksbank si GE Money precizeaza in prezentarea produselor faptul ca, in cazul in care clientul este angajat in cursul anului in care aplica pentru un credit, analiza venitului net se va face in baza informatiilor furnizate de adeverinta de salariu.
 
In situatia in care salariul mentionat in adeverinta inregistreaza o crestere mai mare de 20% fata de venitul lunar din anul precedent se solicita documente justificative (carte munca, act aditional, contract).
 
Majoritatea bancilor accepta, daca nu se poate furniza fisa fiscala aferenta ultimului an, furnizarea fisei aferenta anului anterior sau a unei adeverinte care sa contina veniturile anului anterior.
 
Fisa fiscala poate fi acceptata si pentru o perioada mai mica de 12 luni daca exista motive intemeiate in acest sens (de ex. primul loc de munca, concediu de maternitate, perioada de somaj etc). Aceste motive trebuie demonstrate prin documente corespunzatoare, atasate la dosarul de credit al aplicantului.
 
Marina Sterpan este director de comunicare la Credit Zone, companie specializata in intermedierea creditelor cu ipoteca.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Clientii IFN-urilor pot solicita scaderea dobanzilor

Clientii IFN-urilor pot solicita scaderea dobanzilor

Legea privind plafonarea dobanzilor in cazul creditelor acordate de IFN-uri si cesiunea de creante a intrat astazi in vigoare, iar o parte dintre debitori existenti pot solicita recalcularea costurilor totale.

11 Noi 2024 | Credite nevoi personale
ING Black Friday 2024: 30 de rate fără dobândă la eMag, reduceri la creditul de nevoi personale și cel ipotecar, un cadou la deschiderea cardului pentru copii, promoții la asigurări și în Bazar. Vezi toate ofertele

ING Black Friday 2024: 30 de rate fără dobândă la eMag, reduceri la creditul de nevoi personale și cel ipotecar, un cadou la deschiderea cardului pentru copii, promoții la asigurări și în Bazar. Vezi toate ofertele

ING Bank România anunță campania de Black Friday 2024, pentru al șaselea an consecutiv, ce se va desfășura în perioada 5-11 noiembrie. Dedicată persoanelor fizice, include oferte pentru creditul de nevoi personale, cardul de credit, cardul pentru copii de peste 10 ani, dar și pentru creditul ipotecar, asigurări și cashback la cumpărături. Ofertele sunt valabile atât pentru clienții existenți ai băncii, cât și pentru noii clienți.

06 Noi 2024 | Credite nevoi personale
Viva Credit: Află cum câștigi o iarnă fără grija facturilor!

Viva Credit: Află cum câștigi o iarnă fără grija facturilor!

Se întâmplă uneori ca două cheltuieli importante să apară în același timp, iar atunci te întrebi dacă mai ai forța necesară să găsești bani pentru amândouă. De exemplu, îți propui să-ți cumperi cauciucuri de iarnă, dar a doua zi te apucă o durere de măsea și trebuie neapărat să mergi la stomatolog. Pe care o rezolvi mai întâi? Cu Viva Credit, nu trebuie să alegi, pentru că le poți face față cu brio amândurora.

28 Oct 2024 | Credite nevoi personale
Vrei să te desparți responsabil de mobila veche sau de obiectele voluminoase?  ING și Viitor Plus îți arată cum să faci acest lucru

Vrei să te desparți responsabil de mobila veche sau de obiectele voluminoase? ING și Viitor Plus îți arată cum să faci acest lucru

Mobilier de grădină, uși, ferestre, saltele, electrocasnice nefuncționale, jucării imense și...multe alte obiecte așteaptă liniștite noua destinație după ce ai decis că nu îți mai sunt de folos. Te uiți la ele și nu știi ce să faci. Să le lași lângă pubela de gunoi nu este o opțiune, iar spațiu pentru depozitare suficient de mare nu ai. Dacă te regăsești în acest scenariu atât de comun, noua inițiativă a Viitor Plus și ING, prin programul Harta Reciclării, este ceea ce cauți.

26 Oct 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul