top banner

Cand se poate renunta fara motiv la un produs?

31 Martie 2008 | Autor: Marius Serban

In cazul contractelor la distanta, legea permite consumatorilor sa le denunte unilateral, fara penalitati si fara invocarea vreunui motiv. Termenul standard este de 10 zile lucratoare. El se poate prelungi la 90 zile, daca procedura de vanzare nu a respectat cerintele legale.
 
Potrivit Ordonantei nr. 130 din 2000, cu modificarile si completarile ulterioare, contractul la distanta este cel de furnizare de produse si servicii, in care « comerciantul utilizeaza in mod exclusiv, inainte si la incheierea acestui contract, una sau mai multe tehnici de comunicare la distanta ».
 
Aceste tehnici sunt cele care nu presupun prezenta fizica simultana a celor doua parti. In aceasta categorie se incadreaza, de exemplu, vanzarile prin internet, e-mail, posta prin telefon sau vanzarile de tip teleshopping. Exceptie fac serviciile financiare, care sunt reglementate separat.
 
Termenul de 10 zile incepe sa curga de la data primirii produselor sau din ziua incheierii contractelor, in cazul serviciilor.
 
Termenul de returnare se poate extinde la 3 luni
 
In plus, daca comerciantul nu a respectat prevederile legale privind procedura de vanzare a produselor la distanta, termenul se prelungeste la 90 zile.
 
Inainte de incheierea contractului, comerciantul trebuie sa informeze in timp util, corect si complet asupra urmatoarelor elemente: identitatea comerciantului, caracteristicile esentiale ale produsului, pretul de vanzare cu toate taxele aplicabile, cheltuielile de livrare modalitatile de livrare sau prestare a serviciilor, dreptul de denuntare unilaterala, durata minima a contractului, termenele limita de executare a obligatiilor din contract. Daca nu au fost comunicate inainte, aceste informatii trebuie transmise in timp util in scris pe perioada contractului, pentru a permite exercitatrea dreptului de refuz.
 
Potrivit legii, comerciantul trebuie sa furnizeze in scris sau pe un alt support durabil conditiile de denunatare unilaterala, sub forma urmatoarei clauze : « Consumatorul are dreptul sa notifice in scris comerciantul ca renunta la cumparare, fara penalitati si fara invocarea vreunui motiv, in termen de 10 zile lucratoare de la primirea produsului, sau in cazul prestarii serviciilor, de la incheierea contractului ». Textul trebuie sa fie scris cu caractere ingrosate. Omiterea acestei clauze face ca produsul sau serviciul sa fie considerat livrat fara cerere de comanda.
 
In plus, comerciantul trebuie sa ofere informatii despre sediul sau, numarul de telefon, fax, adresa de e-mail unde se pot face reclamatii, precum si informatii privind service-ul postvanzare si conditiile de garantare.
 
In cazul exercitarii dreptului de denuntare unilaterala, singurele costuri care cad in sarcina clientului sunt cele cu returnarea produsului. Comerciantul este obligat sa ramburseze banii in cel mult 30 zile de la data denuntarii contactului, iar cheltuielile bancare cu transferul sumelor vor fi suportate de catre retailer.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Carduri de credit

Carduri de credit
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Carduri

Alte Articole

Cum economisesti cel mai eficient pentru vacanta?

Cum economisesti cel mai eficient pentru vacanta?

Milele aeriene acumulate prin achizitiile cu cardurile de credit Banca Transilvania sau cele de debit de la Revolut pot fi utilizate doar dupa acumularea unui sold considerabil, astfel incat economiile prin acumularea cash-back-ului reprezinta o cale mai sigura.

04 Iul 2024 | Carduri
Cat de atractiv mai este in prezent overdraftul?

Cat de atractiv mai este in prezent overdraftul?

Descoperitul de cont atasat cardurilor de debit si echivalent cu cateva salarii nete si-a pierdut din atractivitate odata cu introducerea ratelor fara dobanda pe cardul de credit, fiind preferat mai mult ca solutie pentru situatii exceptionale.

08 Mai 2024 | Carduri
Ce criterii folosim la alegerea unui card de credit?

Ce criterii folosim la alegerea unui card de credit?

Nivelul dobanzilor, inclusiv a celor penalizatoare, numarul de rate fara dobanda, perioada de gratie, sunt cateva detalii esentiale de avut in vedere la alegerea unui astfel de produs.

16 Apr 2024 | Carduri
Ce beneficii ofera un card de debit Gold?

Ce beneficii ofera un card de debit Gold?

Mai multe banci au in oferta carduri exclusiviste care propun utilizatorilor acces in business lounge-uri, asigurari de calatorie si de sanatate, reduceri la parteneri iar costurile pot fi relativ accesibile pentru cei care au nevoie de respectivele servicii.

23 Ian 2024 | Carduri

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Rambursare card de credit

Calculează suma lunară pe care trebuie să o rambursezi și care este costul dacă platești doar suma minimă