top banner

Creditele se scumpesc in cascada

20 Octombrie 2008 | Autor: Alexandra Popa

Mai mult sau mai putin afectate de criza financiara, bancile din Romania au inceput sa restrictioneaze accesul la creditare. Pe langa criterii suplimentare de eligibilitate, dobanzile si comisioanele au inregistrat o majorare semnificativa. In piata, la nivel global, costurile totale ale creditelor au crescut cu peste 1,5 puncte procentuale.
 
In ultima luna, o parte din bancile romanesti au anuntat in cascada majorari de dobanzi si comisioane. Cea mai mare modificare s-a inregistrat la creditele ipotecare in lei. In medie, acestea sunt, in luna octombrie, cu 1,3 procentuale mai scumpe decat in septembrie, potrivit datelor disponibile pe www.conso.ro.
 
La creditele ipotecare in euro, majorarea costurilor nu a fost atat de puternica. Acestea s-au scumpit, in ultima luna doar cu 0,6 puncte procentuale.
 
Cel mai putin afectate au fost creditele auto. Bancile nu au pus accentul pe restrictionarea acestora iar majorarea medie a costurilor nu a trecut de 0,5 puncte procentuale.
 
Schimbarile nu au fost insa omogene la nivelul pietei. Daca unele institutii s-au limitat la cresteri de pana la 1 - 2 puncte procentuale sau nu au modificat oferta deloc, au existat situatii in care bancile au crescut costurile de finantare cu 7 puncte procentuale.
 
Printre institutiile care au decis ingreunarea accesului populatiei la imprumuturi s-au numarat: Raiffeisen Bank, Royal Bank of Scotland (fosta ABN Amro), Piraeus Bank, ATE Bank, GE Money, Garanti Bank sau Bancpost.
 

Lichiditatea scazuta si restantele sunt principalele motive

 
Pe de o parte, aceste modificari au fost motivate de resimtirea efectelor crizei internationale la nivelul Romaniei. Un efect important l-a avut insa si alinierea la noile prevederi ale BNR .
 
"Cu totii suntem conectati la provocarile mediului bancar in conditiile financiare curente, in particular, cresterea costului banilor si noile reglementari cu privire la normele de creditare", au motivat reprezentantii unei institutii financiare modificarea produselor.
 
O alta motivatie data de banci pentru majorarea costurilor si pentru introducerea unor conditii de eligibilitate mai stricte, a fost cresterea ingrijoratoare a delicventei (nr. numarul de credite restante raportat la intreg portofoliu).
 

Bancile renunta usor, usor la franci si dolari

 
Printre modificarile din oferta realizate de institutiile de credit se numara si eliminarea totala a anumitor produse. Cele mai vizate au fost creditele in franci elvetieni, considerate de analisti, inca de la intrarea acestora pe piata, extrem de riscante.
 
Credit Europe Bank a fost prima institutie din aceasta toamna care a anuntat eliminarea din oferta a tuturor creditelor in franci elvetieni destinate populatiei.
 
Banca Romaneasca a urmat exemplul si din 16 octombrie nu mai acorda credite in moneda elvetiana.
 
In ceea ce priveste imprumuturile in dolari, nici acestea nu mai sunt privite cu ochi buni de banci. Alpha Bank a eliminat din oferta la inceputul acestei luni creditele ipotecare in dolari.
 
Modificarile au fost efectuate ca urmare a "lipsei cererii clientilor bancii pentru aceste tipuri de produse. Un alt motiv este necesitatea alinierii ofertei de creditare la noile norme", au afirmat reprezentantii Alpha Bank.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Nu doar creditele ipotecare pot avea dobanzi fixe care rivalizeaza cu ROBOR sau IRCC, ci si creditele de nevoi personale, in anumite conditii.

17 Sep 2024 | Credite nevoi personale
Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

Intr-o perioada in care marea majoritate a dobanzilor la creditele de consum sunt fixe si nu foarte mici, exista o campanie pentru un card de debit cu overdraft si dobanda IRCC+3,5%.

04 Sep 2024 | Credite nevoi personale
30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

Vrei să îți modernizezi o cameră din casă sau să îți schimbi electrocasnicele cu unele clasa A, însă nu ai reușit încă să pui suficienți bani deoparte? Sau poate ai în plan o altă achiziție importană, care trece granițele țării? Până pe 30 septembrie, cu ING Credit Card, poți face orice cumpărături în 30 de rate egale, fără dobândă, oriunde în lume (excepția țărilor Iran, Siria, Sudan, Coreea de Nord și Cuba). Singurele condiții sunt ca tranzacția să fie peste 1.500 de lei și să o efectuezi până pe 30 septembrie. În cazul în care cumparăturile sunt sub valoarea de 1500 de lei, primești 3 rate (sau mai multe în funcție de partenerii selectați ING).

30 Aug 2024 | Credite nevoi personale
Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Soldul creditelor de consum a crescut de la 66,2 miliarde lei in iunie 2023 la 74,3 miliarde lei in iunie 2024 si pe fondul unei reduceri a dobanzilor medii la creditele noi cu putin peste 2 procente.

21 Aug 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul