Mai mult sau mai putin afectate de criza financiara, bancile din Romania au inceput sa restrictioneaze accesul la creditare. Pe langa criterii suplimentare de eligibilitate, dobanzile si comisioanele au inregistrat o majorare semnificativa. In piata, la nivel global, costurile totale ale creditelor au crescut cu peste 1,5 puncte procentuale.
In ultima luna, o parte din bancile romanesti au anuntat in cascada majorari de dobanzi si comisioane. Cea mai mare modificare s-a inregistrat la creditele ipotecare in lei. In medie, acestea sunt, in luna octombrie, cu 1,3 procentuale mai scumpe decat in septembrie, potrivit datelor disponibile pe
www.conso.ro.
La creditele ipotecare in euro, majorarea costurilor nu a fost atat de puternica. Acestea s-au scumpit, in ultima luna doar cu 0,6 puncte procentuale.
Cel mai putin afectate au fost creditele auto. Bancile nu au pus accentul pe restrictionarea acestora iar majorarea medie a costurilor nu a trecut de 0,5 puncte procentuale.
Schimbarile nu au fost insa omogene la nivelul pietei. Daca unele institutii s-au limitat la cresteri de pana la 1 - 2 puncte procentuale sau nu au modificat oferta deloc, au existat situatii in care bancile au crescut costurile de finantare cu 7 puncte procentuale.
Printre institutiile care au decis ingreunarea accesului populatiei la imprumuturi s-au numarat: Raiffeisen Bank, Royal Bank of Scotland (fosta ABN Amro), Piraeus Bank, ATE Bank, GE Money, Garanti Bank sau Bancpost.
Lichiditatea scazuta si restantele sunt principalele motive
Pe de o parte, aceste modificari au fost motivate de resimtirea efectelor crizei internationale la nivelul Romaniei. Un efect important l-a avut insa si alinierea la noile prevederi ale BNR .
"Cu totii suntem conectati la provocarile mediului bancar in conditiile financiare curente, in particular, cresterea costului banilor si noile reglementari cu privire la normele de creditare", au motivat reprezentantii unei institutii financiare modificarea produselor.
O alta motivatie data de banci pentru majorarea costurilor si pentru introducerea unor conditii de eligibilitate mai stricte, a fost cresterea ingrijoratoare a delicventei (nr. numarul de credite restante raportat la intreg portofoliu).
Bancile renunta usor, usor la franci si dolari
Printre modificarile din oferta realizate de institutiile de credit se numara si eliminarea totala a anumitor produse. Cele mai vizate au fost creditele in franci elvetieni, considerate de analisti, inca de la intrarea acestora pe piata, extrem de riscante.
Credit Europe Bank a fost prima institutie din aceasta toamna care a anuntat eliminarea din oferta a tuturor creditelor in franci elvetieni destinate populatiei.
Banca Romaneasca a urmat exemplul si din 16 octombrie nu mai acorda credite in moneda elvetiana.
In ceea ce priveste imprumuturile in dolari, nici acestea nu mai sunt privite cu ochi buni de banci. Alpha Bank a eliminat din oferta la inceputul acestei luni creditele ipotecare in dolari.
Modificarile au fost efectuate ca urmare a "lipsei cererii clientilor bancii pentru aceste tipuri de produse. Un alt motiv este necesitatea alinierii ofertei de creditare la noile norme", au afirmat reprezentantii Alpha Bank.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News