top banner

Biroul de Credit intarzie implementarea scoringului

05 August 2008 | Autor: Alexandra Popa

Desi termenul stabilit de Biroul de Credit pentru inceperea procedurilor de generare a scoringului a fost luna iunie, inca nu s-a semnat un contract pentru furnizorul solutiei software.
 
Pentru 2008, Biroul de Credit a anuntat implementarea scoringului. Aceasta este nota acordata fiecarui client inscris in baza de date, dupa o metodologie stabilita de comun acord cu bancile.
 
Primul pas este alegerea furnizorului aplicatiei software pentru calcul scoringului. "Inca nu a fost semnat contractul de furnizare a solutiei de scoring", a declarat Serban Epure, directorul Biroului de Credit, fara a mentiona insa un nou termen limita pentru acest proiect.
 
Implementarea scoringului ar permite ca istoricul de plata al clientului sa fie interpretat in mod obiectiv. Bancile vor tine seama atat de restantele inregistrate, dar si de faptul ca solicitantul a fost bun platnic in trecut. In prezent, un client cu o restanta este respins din start, fara a se tine cont ca in trecut a rambursat fara probleme alte credite.
 
94% din piata raporteaza si informatii pozitive
 
O conditie pentru implementarea scoringului este ca Biroul de Credit atraga tot mai multe institutii care raporteaza informatie pozitiva – date despre clientii fara restante.
 
In prezent, informatia pozitiva este transmisa de 24 banci (94% - cota de piata), 4 societati de credit si 2 societati de leasing.
 
In schimb, informatiile negative sunt transmise de 28 banci (98,4% - cota de piata), 8 societati de credit de consum si 2 societati de leasing.
 
Conform datelor raportate de Biroul de Credit si de Banca Nationala, valoarea restantelor se situa la 707 milioane lei in mai 2008, fata de 409,6 milioane in aceeasi perioada din anul trecut. Ponderea lor in soldul creditelor a ramas insa in linii mari aceiasi – in jurul pragului de 0,8-0,9%. Cifrele trebuie insa interpretate cu prudenta deoarece activitatea de creditare s-a accelerat, astfel ca rata de neperformanta poate fi cosmetizata.
 
Merita semnalat ca numarul restantierilor a avansat intr-un ritm mai lent decat valoarea totala a restantelor inregistrate. Acest lucru a condus la cresterea restantei medii. Daca in mai 2007, suma medie neachitata catre banci era de 1.430 lei, in mai 2008, restanta medie a urcat la 1.780 lei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Nu doar creditele ipotecare pot avea dobanzi fixe care rivalizeaza cu ROBOR sau IRCC, ci si creditele de nevoi personale, in anumite conditii.

17 Sep 2024 | Credite nevoi personale
Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

Intr-o perioada in care marea majoritate a dobanzilor la creditele de consum sunt fixe si nu foarte mici, exista o campanie pentru un card de debit cu overdraft si dobanda IRCC+3,5%.

04 Sep 2024 | Credite nevoi personale
30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

Vrei să îți modernizezi o cameră din casă sau să îți schimbi electrocasnicele cu unele clasa A, însă nu ai reușit încă să pui suficienți bani deoparte? Sau poate ai în plan o altă achiziție importană, care trece granițele țării? Până pe 30 septembrie, cu ING Credit Card, poți face orice cumpărături în 30 de rate egale, fără dobândă, oriunde în lume (excepția țărilor Iran, Siria, Sudan, Coreea de Nord și Cuba). Singurele condiții sunt ca tranzacția să fie peste 1.500 de lei și să o efectuezi până pe 30 septembrie. În cazul în care cumparăturile sunt sub valoarea de 1500 de lei, primești 3 rate (sau mai multe în funcție de partenerii selectați ING).

30 Aug 2024 | Credite nevoi personale
Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Soldul creditelor de consum a crescut de la 66,2 miliarde lei in iunie 2023 la 74,3 miliarde lei in iunie 2024 si pe fondul unei reduceri a dobanzilor medii la creditele noi cu putin peste 2 procente.

21 Aug 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul