top banner

BNR copiaza normele de creditare a populatiei din Polonia

14 Iulie 2008 | Autor: Marius Serban

Noul regulament pregatit de BNR pentru creditele acordate populatiei este inspirat dupa o norma emisa de Banca Nationala a Poloniei in iulie 2006. Masurile au fortat bancile poloneze sa extinda perioada de rambursare la creditele ipotecare pana la 50 de ani. In plus, propunerea BNR nu va salva clientii intotdeauna de riscul supraindatorarii. 

Spre deosebire de BNR, banca centrala a Poloniei a aplicat restrictiile doar la creditele imobiliare, nu si la finantarile pentru consum.
 
Regulamentul polonez obliga bancile sa tina cont in analizarea capacitatii de rambursare ca dobanda la creditele in valuta sa fie egala cu cea practicata la imprumuturile in zloti, iar valoarea creditului sa fie cu 20% mai mare decat suma solicitata. Ultima cerinta reprezenta, de fapt, o masura de precautie pentru o depreciere cu 20% a monedei nationale.
 
In plus, bancile poloneze au fost obligate sa prezinte clientilor grafice de rambursare in scenarii pesimiste. Finantatorii trebuiau sa ia in calcul o depreciere cu 20% a zlotului, o crestere a dobanzilor la valuta pana la nivelul celor la zloti sau o depreciere a zlotului egala cu diferenta din mininul si maximul pe ultimele 12 luni.
 
Si BNR vrea sa ceara bancilor ca sa prezinta clientilor un grafic de rambursare «pesimist», care sa fie calculat in ipoteza ca dobanzile, comisioanele si cursul de schimb ating nivelul cel mai mare din ultimele 18 luni.
 
Efecte limitate
 
La un an de la implementarea acestor masuri, banca centrala a Poloniei semnala ca ponderea creditelor imobiliare in valuta a scazut usor (de la 38% la 36%), dar o serie de banci incepusera deja sa identifice solutii de evitare a reglementarilor. Printre masuri luate se numara cresterea gradului de indatorare si extinderea perioadei de rambursare pana la 50 ani.
 
La noi, creditele ipotecare se acorda, in prezent, doar in cateva cazuri pe perioade de pana la 40 de ani, iar urmatorul pas ar putea fi extinderea acestei practici la tot mai multe banci. In plus, nu este exclus ca anumite institutii sa se indrepte spre plafonul de 50 de ani.
 
Avand in vedere ca BNR solicita bancilor sa tina cont de cea mai mare dobanda din ultimele 18 luni, o solutie ar putea fi prelungirea dobanzilor introductorii pe perioade de 2-3 ani, astfel incat acestea sa fie in continuare luate in calcul in evaluarea gradului maxim de indatorare.
 
BNR se uita in trecut, nu in viitor
 
Bresa ar putea fi contracarata de BNR daca noul regulament ar impune bancilor sa tina cont de nivelul maxim pe care dobanzile le-ar putea inregistra pe parcursul contractului de credit. Asa a procedat Federal Reserve in 2007, cand a emis o recomandare similara pentru bancile americane, dupa declansarea crizei sub-prime. 
 
Ca si la noi, dobanzile introductorii au fost folosite in Statele Unite pentru a acorda credite peste capacitatea de rambursare a solicitantilor. Atat timp cat dobanzile la dolari au fost scazute, nu au aparut probleme. Insa, dupa ce banca centrala a crescut rapid dobanzile la dolari, creditele neperformante s-au inmultit spectaculos.
 
In formula actuala, proiectul de regulament publicat de BNR nu va proteja insa populatia, deoarece masurile nu sunt proactive, ci prociclice. In limbaj obisnuit, acest lucru se traduce prin faptul ca BNR impune bancilor sa tina cont de dobanzile practicate in trecut si nu de evolutia lor viitoare.
 
Ce efecte va avea aceasta masura pe parcursul ciclului economic? Daca dobanzile in piata sunt scazute, bancile vor calcula gradul maxim de indatorare luand in calcul de cele mai mici costuri. De exemplu, in perioada 2003-2005, Banca Centrala Europeana a tinut timp de un an si jumatate dobanzile la euro la minime istorice.
 
Intr-o astfel de situatie, propunerea BNR nu ar fi avut niciun efect si nu ar putut proteja clientii impotriva cazurilor de supraindatorare, deoarece bancile nu ar fi fost obligate sa tina seama de cresterea ulterioara a dobanzilor atunci cand evaluau initial gradul maxim de indatorare.
 
In schimb, reglementarile din Statele Unite forteaza bancile sa ia in calcul tocmai aceste evolutii normale ale dobanzilor pe parcursul ciclului economic.
 
Acelasi rationament se poate aplica si pentru cursul de schimb. Daca perioada de apreciere a monedei nationale se intinde pe mai mult de 18 luni, proiectul de norme nu va proteja clientii impotriva cresterii ulterioare a cursului.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

ING Black Friday 2024: 30 de rate fără dobândă la eMag, reduceri la creditul de nevoi personale și cel ipotecar, un cadou la deschiderea cardului pentru copii, promoții la asigurări și în Bazar. Vezi toate ofertele

ING Black Friday 2024: 30 de rate fără dobândă la eMag, reduceri la creditul de nevoi personale și cel ipotecar, un cadou la deschiderea cardului pentru copii, promoții la asigurări și în Bazar. Vezi toate ofertele

ING Bank România anunță campania de Black Friday 2024, pentru al șaselea an consecutiv, ce se va desfășura în perioada 5-11 noiembrie. Dedicată persoanelor fizice, include oferte pentru creditul de nevoi personale, cardul de credit, cardul pentru copii de peste 10 ani, dar și pentru creditul ipotecar, asigurări și cashback la cumpărături. Ofertele sunt valabile atât pentru clienții existenți ai băncii, cât și pentru noii clienți.

06 Noi 2024 | Credite nevoi personale
Viva Credit: Află cum câștigi o iarnă fără grija facturilor!

Viva Credit: Află cum câștigi o iarnă fără grija facturilor!

Se întâmplă uneori ca două cheltuieli importante să apară în același timp, iar atunci te întrebi dacă mai ai forța necesară să găsești bani pentru amândouă. De exemplu, îți propui să-ți cumperi cauciucuri de iarnă, dar a doua zi te apucă o durere de măsea și trebuie neapărat să mergi la stomatolog. Pe care o rezolvi mai întâi? Cu Viva Credit, nu trebuie să alegi, pentru că le poți face față cu brio amândurora.

28 Oct 2024 | Credite nevoi personale
Vrei să te desparți responsabil de mobila veche sau de obiectele voluminoase?  ING și Viitor Plus îți arată cum să faci acest lucru

Vrei să te desparți responsabil de mobila veche sau de obiectele voluminoase? ING și Viitor Plus îți arată cum să faci acest lucru

Mobilier de grădină, uși, ferestre, saltele, electrocasnice nefuncționale, jucării imense și...multe alte obiecte așteaptă liniștite noua destinație după ce ai decis că nu îți mai sunt de folos. Te uiți la ele și nu știi ce să faci. Să le lași lângă pubela de gunoi nu este o opțiune, iar spațiu pentru depozitare suficient de mare nu ai. Dacă te regăsești în acest scenariu atât de comun, noua inițiativă a Viitor Plus și ING, prin programul Harta Reciclării, este ceea ce cauți.

26 Oct 2024 | Credite nevoi personale
Cu cat sunt mai ieftine refinantarile decat creditele standard de nevoi personale?

Cu cat sunt mai ieftine refinantarile decat creditele standard de nevoi personale?

Bancile sunt dispuse sa scada dobanzile daca imprumutul acordat reprezinta o refinantare a unui credit mai vechi obtinut de la alta banca.

22 Oct 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul