top banner

Avantajele fondurilor pe indici

06 Iulie 2009 | Autor: Marius Serban

Exista cateva lucruri care sunt foarte important de inteles de catre micii investitori in legatura cu fondurile pe indici. Tentatia investitiei in astfel de fonduri ar fi apreciabila daca s-ar explica corect publicului la ce sunt bune aceste fonduri si care sunt avantajele lor.
 
Un indice nu poate fi achizitionat precum un simplu pachet de actiuni decat in conditiile existentei unui instrument special creat in acest sens; in Romania cea mai simpla modalitate tehnica este reprezentata de un fond pe indice ce ar simula exact structura cosului respectivului indice.
 

Fondurile de actiuni nu bat piata prea des

 
Putini cunosc faptul ca statisticile de pe pietele dezvoltate (in special Statele Unite) au dovedit ca pe termen lung in putine cazuri fondurile pe actiuni administrate de societati specializate reusesc sa obtina randamente peste cresterile consemnate de indicii bursieri relevanti. Cu cat investitorii isi propun sa investeasca pe orizonturi mai lungi de timp, cu atat sunt sanse ca performanta medie a pietei - masurata de diferiti indici - sa rivalizeze sau chiar sa o depaseasca pe aceea a multor fonduri pe actiuni administrate activ de specialisti bine platiti.
 
Tot statisticile de pe pietele dezvoltate au aratat ca fondurile care obtin cele mai bune performante intr-o perioada de 5 sau 10 ani nu reusesc sa se pastreze in top in urmatorii cinci sau zece ani.
 
Si la noi este suficient sa analizam topurile fondurilor pe actiuni pe diferite perioade si vom vedea cat de schimbatoare sunt acestea. Spre exemplu, incercati sa vedeti cum se plaseaza fondurile Transilvania si Napoca administrate de Globinvest, in raport cu celelalte fonduri diversificate si pe actiuni pe orizonturi de timp de 1, 3 sau 5 ani.
 
Cu alte cuvinte nimeni nu este profet in ale investitiilor la nesfarsit. Nici un profesionist nu va avea abilitatea de a alege sistematic numai actiuni catigatoare. Sa nu uitam ca si la societatile de administrare a investitiilor sunt angajati specialisti care isi mai si schimba slujbele sau care chiar daca admitem ca sunt genii, mai au si zile sau perioade mai proaste.
 
In concluzie, ceea ce vreau sa spun este ca daca tot este foarte greu de nimerit un fond pe actiuni care sa ramana cel mai bun in orice perioada de timp, atunci este cu atat mai indicat sa avem in vedere un fond pe indice pentru ca probabilitatea obtinerii unor randamente cel putin la fel de bune cu un fond administrat “activ” este considerabila. 
 

Structura portofoliului este mai clara

 
Fondurile pe indici au avantajul ca asigura o claritate totala a destinatiei banilor investitorilor. Portofoliul fondului trebuie sa fie identic cu cel al cosului indicelui respectandu-se intocmai ponderile diferitelor titluri care sunt selectate in componenta indicelui bursier. Aceasta asigura pe termen lung un confort al investitorilor, care in cazul fondurilor pe actiuni nu este valabil pentru ca administratorul poate sa-si schimbe strategia de selectie a actiunilor din portofoliu de-a lungul timpului
 
Tot conform studiilor realizate pe piata americana, alocarea intre instrumente cu venit fix (adica instrumente care sunt purtatoare de dobanda precum depozite bancare, obligatiuni, titluri de stat) si actiuni in portofoliu este mai importanta pe termen lung decat selectia actiunilor in portofoliul fondului ca atare. Astfel peste 80% din randamentul unui fond de investitii este explicat de ponderea startegica actiuni/instrumente cu venit fix si abia apoi conteaza ce actiuni selecteaza administratorul de fond.
 
Utilizand fondurile pe indici investitorii pot sa isi modeleze mai usor strategia de gestiune a averii personale. Cu alte cuvinte, pot decide in functie de profilul lor de risc sa investeasca 50% sau 70% in depozite la banci sau fonduri mutuale monetare/obligatiuni, iar restul banilor sa ii orienteze spre un fond pe indice bursier. In felul acesta vor stii sigur ca alocarea strategica a activelor lor (proportie instrumente cu venit fix/proportie actiuni in averea personala) este spre exemplu 70%/30% si nu alta.
 
In cazul fondurilor administrate activ, investitorii trebuie sa mearga pe mana administratorilor in alegerea titlurilor din portofolii dar in plus procentul de actiuni in portofoliu poate sa varieze foarte mult de la o perioada la alta. Ceea ce nu este de dorit pe termen lung.
 

Costuri mai mici de administrare

 
Un alt avantaj al fondurilor pe indici este reprezentat de costurile mult mai scazute decat fondurile pe actiuni obisnuite. Administratorul fondului nu trebuie decat sa aiba grija ca portofoliul fondului sa fie tot timpul cat mai apropiat de cel al indicelui bursier pe care il reprezinta pentru ca altfel nici nu ar mai avea sens un astfel de produs.
 
Administratorul nu are de luat nici macar o decizie de investitie, de aceea aceste fonduri pe indici se mai numesc si fonduri administrate pasiv. In consecinta si comisioanele pe care le percep administratorii de fond sunt mult mai mici decat in cazul fondurilor “active” unde trebuie sa fie platite specialisti in investitii, economie si management de portofoliu care sa faca selectia actiunilor in portofoliu de-a lungul timpului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii
Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul