In urma unei actiuni de control demarate de Protectia Consumatorului (ANPC) 14 banci au fost amendate deoarece nu au respectat drepturile propriilor clienti. Cu toate acestea, doar o parte dintre practicile incorecte au fost si suspendate. ANPC invoca lipsa unei legislatii care s-o ajute in domeniul protectiei consumatorului de servicii financiare.
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului a primit de la inceputul anului 693 de reclamatii privind serviciile financiar bancare. In consecinta, ANPC a demarat o ampla actiune de control la peste 20 de institutii bancare. Aceasta s-a finalizat cu aplicarea de amenzi la 14 dintre acestea, ca urmare a constatarii unor minusuri in relatia cu clientii.
Abaterile amendate de autoritate au constat in special in practica bancilor de a introduce comisioane noi pe parcursul derularii contractului, tarife disproportionate in raport cu serviciile oferite, modificarea costurilor fara notificare prealabila, inregistrarea eronata a clientilor in Biroul de Credit sau informarea precara a consumatorilor cu privire la conditiile de creditare.
ANPC: legea nu ne sustine
"Din pacate amenzile pe care le putem aplica, conform legii, sunt destul de scazute", a precizat Dan Vlaicu, presedintele ANPC. El a adaugat ca nici reglementarile existente nu ofera un suport destul de puternic pentru activitatea autoritatii.
In acest sens, ANPC lucreaza la un nou proiect de lege care urmeaza sa fie gata in aproximativ o luna. Scopul acestuia este de a proteja mai bine interesele clientilor bancari.
In afara de creditul ipotecar unde formula dobanzii este reglementata deja de legea nr 190/1999, in cazul celorlalte tipuri de credite se va putea lua in considerare o dobanda de baza a bancii la care sa se adauge o marja, fixa pe toata perioada. Singura conditie este ca aceasta dobanda sa fie transparenta, iar orice modificare sa fie notificata clientului.
Notificarea se poate face prin doua modalitati, in functie de alegerea clientului. Se poate transmite de fiecare data cand apar schimbari in dobanda un nou scadentar prin posta sau se poate opri acest scadentar la banca, de unde clientul sa il ridice atunci cand are drum la banca.
Astfel, pentru clientii pagubiti singura solutie ramane atacarea in instanta, in nume propriu, a bancii si obtinerea unei eventuale solutionari favorabile din partea justitiei. Verdictul dat nu se va aplica insa si celorlalti clienti aflati in situatii similare.
Din punct de vedere moral si al imaginii, insa, ar fi extrem de daunator pentru banci sa nu-si modifice practicile si prevederile contractuale, chiar si pentru alti clienti aflati in posturi similare.
Sunt insa si situatii in care bancile sunt obligate sa-si schimbe comportamentul. Una dintre acestea o reprezinta renuntarea la costul excesiv in cazul scrisorilor de refinantare. Asa cum Conso.ro a dezvaluit in premiera, aceste scrisori, in fapt simple hartii cu informatii legate de soldul contului, ajungeau sa fie eliberate de banca clientilor pentru sume ce atingeau chiar si 150 euro!!
ANPC considera ca aceasta reprezinta o practica comerciala incorecta, in conformitate cu legea 363/2007, si ea trebuie suspendata, chiar si in cazul in care banca alege sa conteste decizia ANPC in instanta.
"Intr-un interval de o saptamana, suspendarea practicii de a solicita sume foarte mari pentru scrisoarea de refinantare va intra in legalitate", a declarat Dan Vlaicu, presedintele ANPC.
Un proiect sustinut de
Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare
Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau
Sfaturi financiare pentru consumatori
Mai mult
Autoritatile au extins si in 2021 masura suspendarii ratelor la credite, dar cei care au solicitat-o deja anul trecut vor putea sa prelungeasca conditionat acest moratoriu.
6 Ianuarie 2021 | Credite de consum
Concilierile dintre IFN-uri si clientii acestora au rezultate slabe, chiar si dupa cinci ani de la infiintarea Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar. Desi cererile adresate IFN-urilor sunt cu aproape 60% mai multe decat anul trecut, acestea au acceptat spre negociere doar 22 de solicitari ale consumatorilor.
16 Noiembrie 2020 | Credite de consum
Apropierea reluarii platii ratelor pentru creditele a caror rambursare a fost suspendata readuce in discutie oportunitatea prelungirii masurii si riscurile aferente pentru debitori si banci.
19 Octombrie 2020 | Credite de consum
Poti face rapid o simulare pentru un credit de nevoi personale pe Conso. Verifici pe loc care este rata lunara, suma totala de rambursat si DAE pentru creditele de nevoi personale oferite de banci si IFN-uri.
7 Octombrie 2020 | Credite de consum
Finantatorii acorda mai multe tipuri de credit de consum, cele mai des intalnite fiind creditele pentru nevoi personale (cu si fara ipoteca). Perioada maxima pe care se acorda creditele de nevoi personale a fost reglementata de catre BNR la 5 ani. Informatii despre suma imprumutata, costul creditului, alegerea tipului de credit si garantia imprumut
Biroul de Credit s-a infiintat in anul 2003, avand 25 de banci ca principali actionari. Baza sa de date cuprinde, atat date furnizate de bancile actionare cat si de la banci si alte institutii care au calitatea de participanti. In acest fel, se verifica atat comportamentul de plata din trecut, cat si gradul de indatorare al clientului. Totul despre
Centrul Riscurilor de credit - CRC este un centru de colectare de date care functioneaza in cadrul Bancii Nationale. Aceasta functioneaza ca un birou de credit, unde sunt raportate informatii de risc bancar si informatii despre fraudele cu carduri. La CRC, raporteaza informatii si au acces la baza de date toate institutiile de credit din Romania. T
De fiecare data cand solicita informatii despre un credit, fie ca este vorba despre un credit cu ipoteca sau de un credit negarantat, clientii trebuie sa primeasca de la functionarul bancar o fisa standard cu detaliile principale ale produsului. Ce drepturi am cand ma informez? Ce drepturi am la analiza dosarului? In ce conditii pot renunta la cred
Inainte de a merge la banca sa intrebi ce suma maxima poti imprumuta, este vine sa iti faci de acasa temele. Nimeni nu stie mai bine decat tine situatia financiara si cat de mult iti poti permite sa platesti. Te ajutam sa iti faci calculele: cat de mult cheltuiesti, care este venitul disponibil si cat poti rambursa in Ghidul Cum sa te imprumuti pru