Populatia a economisit mai mult si s-a indatorat mai putin
Autor: Marius Serban | 27 Ianuarie 2010
Dupa cativa ani consecutivi ani in care populatia s-a imprumutat tot mai mult, in 2009, persoanele fizice au luat o pauza. Recesiunea a facut ca romanii sa devina mai prudenti, iar clientii bancilor s-au gandit sa puna bani deoparte pentru situatii neprevazute. Depozitele la termen a fost produsele bancare cu cea mai mare cerere anul trecut.
Ratele inalte de dobanda practicate de banci la credite au taiat pofta de imprumut a populatiei in cursul anului trecut. In plus, nici restul conditiilor de creditare nu au incurajat prea mult clientii: dosarele au devenit mult mai stufoase, durata de analiza s-a prelungit de cateva ori, iar avansul minim la imprumuturile ipotecare a urcat spectaculos.
Doar programul Prima Casa a reusit sa scoata pe final de an piata din amorteala, motiv pentru care creditele pentru locuinte au inregistrat o crestere de peste 15% in 2009.
O tendinta importanta a fost preferinta sporita a populatiei pentru imprumuturile in valuta, care urmare a decalajului foarte mare intre dobanzile in euro si cele in lei. In aceste conditii, ponderea imprumuturilor in lei a coborat la mai putin de 40% in total credite acordate populatiei la sfarsitul lui 2009.
Depozitele la termen au luat locul conturilor de economii
Clientii s-au aratat mult mai interesati de produsele de economisire, ca urmare a dobanzilor mari practicate de banci. In plus, cresterea somajul in economiei si perspectivele sumbre de pe piata muncii au determinat persoanele fizice sa economiseasca mai mult pentru a-si constitui rezerve in cazul aparitiei unor situatii neprevazute.
Valoarea depozitelor constituite de populatie la banci s-a majorat in 2009 cu peste 15%, metoda de economisire preferata fiind depozitul la termen. Spre deosebire de anii anteriori, sumele depuse in conturile de economii s-a redus semnificativ (cu aproape 30%), deoarece acesta au inceput sa fie remunerate mai slab decat depozitele.
In ceea ce priveste moneda de economisire, populatia a preferat atat depozitele in lei, cat si pe cele in euro. Desi economiile in lei au beneficiat de dobanzi mult mai mari, deprecierea cursului de schimb a facut ca multe persoane sa aleaga depozitele in euro. La finele anului trecut, economiile in lei ale populatiei reprezentau 60% din total, iar cele in valuta – 40%.
sursa: BNR
Aboneaza-te la newsletter
Primesti gratuit cele mai noi articole, sfaturi financiare si promotii
Un proiect sustinut de
Banchereza, pe intelesul tuturor
Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare
Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau
Sfaturi financiare pentru consumatori
Mai mult