top banner

Drumul banilor in sistemul de plati SENT

04 Aprilie 2007 | Autor: Ruxandra Dumitrescu

V-ati intrebat vreodata ce se intampla cu banii dupa ce completati ordine de plata si/sau cecuri, faceti transferuri bancare de la bancomante, de acasa sau de pe internet? Sunt doar bancile implicate in transferul scriptic dintr-un cont in altul? Sau mai exista o veriga care asigura functionarea sigura si rapida a acestui mecanism care nu se vede?
 
In sistemul de compensare din Romania platile se impart in doua categorii: cele cu o valoare mai mica de 50.000 lei si cele peste aceasta valoare.
 
Instructiunile de plata de mica valoare – sub 50.000 lei – au reprezentat in 2006 peste 97% din platile efectuate intr-o zi intre bancile din Romania. Acestea sunt procesate de la 13 mai 2005 prin sistemul SENT - casa automata de compensare a sistemului bancar romanesc - administrat integral de TransFonD.
 
Compensarea inseamna adunarea instructiunilor de plata de la toate bancile, fiecare institutie avand sume de incasat pentru proprii clientii si sume pe care trebuie sa le plateasca in contul acestora. Casa de compensare compara aceste sume la nivelul fiecarei participant astfel incat intre banci sa se miste doar banii insumand rezultatul net al compensarii.
 
Astazi, in SENT, gradul de compensare este de 29%. Aceasta inseamna ca in valoarea totala a platilor dintr-o zi sistemul genereaza miscarea efectiva a doar 29% dintre banii transferati. In termeni comparativi cu alte case de compensatie din strainatate, acesta este un indicator care demonstreaza performanta.
 
Si din punct de vedere tehnic, in cei doi ani de existenta, performantele de functionare obtinute in operarea SENT vorbesc de la sine: disponibilitatea medie calculata din punct de vedere al perceptiei clientului asupra serviciilor SENT s-a cifrat la 99,83%.
 
Care sunt tendintele in domeniul platilor?
 
In ultimii 2 ani, TransFonD a continuat imbunatatirile aplicatiilor care servesc sistemul electronic de plati, a crescut nivelul de securitate si a actualizat platforma SWIFT, avand ca tinta atragerea in circuitul bancar a platilor cu numerar. Ultimii 2 ani au marcat o crestere de 10% a numarului mediu de tranzactii interbancare de mica valoare, marindu-se de la 198.000 de instructiuni/zi in 2005, la 215.000 de instructiuni/zi in 2006. Maxima atinsa in 2005 - 347.000 de instructiuni intr-o zi de procesare - a crescut cu 15% pana la 402.000 instructiuni, inregistrate anul trecut.
 
Desi numarul de instructiuni de mica valoare a crescut, varful de sarcina proiectat - de 500.000 instructiuni intr-o ora de procesare -  este inca departe de a fi atins. Din punct de vedere al volumului platilor electronice, Romania inca mai are de recuperat, in sensul ca in alte tari europene platile electronice sunt modalitatea principala de plata, fie ca imbraca forma ordinului de plata, a debitului direct, e-bankingului sau a cecurilor. Asfel, in Germania sunt procesate zilnic 10 milioane de instructiuni de plata, in timp ce in Polonia acelasi indicator se cifreaza la 3 milioane.
 
Tehnologia pusa la dispozitie de TransFonD permite tranzactionarea unor volume de plati electronice semnificativ mai mari decat cele curente. Iar ceea ce este si mai important, comisionele percepute sunt in continua descrestere si se fac eforturi sustinute pentru integrarea in realitatile bancare din Europa.
 
Ruxandra Dumitrescu, Marketing Specialist TransFonD
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Plati

Alte Articole

Platile instant se pot face si in euro

Platile instant se pot face si in euro

Vorbim de un nou serviciu pentru companii si persoane fizice, lansat in premiera de Banca Transilvania care a aderat la initiativa europeana privind platile instant, iar banii vor ajunge la beneficiari in 10 secunde.

16 Oct 2023 | Plati
Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Tendinta de crestere a comisioanelor bancare si-a facut tot mai mult simtita prezenta in ultima vreme, fapt resimtit in special pentru operatiunile la ghiseu, pentru a forta migrarea clientilor spre serviciile de internet/mobile banking.

27 Apr 2023 | Plati
Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Posibilitatea de a cumpara orice, oricand si oriunde ne ofera multe optiuni dar, in acelasi timp, vine cu multe riscuri la pachet. Mediul online este impanzit cu promotii si oferte care mai de care. Din pacate, nu toate sunt reale.

04 Ian 2022 | Plati
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

06 Aug 2020 | Plati

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul