top banner

Fondurile de obligatiuni spera sa bata depozitele bancare

15 Ianuarie 2009 | Autor: Alina Branescu

Fondurile de obligatiuni si monetare considera ca pot sa ofere investitorilor randamente peste dobanzile depozitelor bancare in 2009, an in care se anunta o adancire a crizei financiare in Romania. In 2008, numai 7 dintre fonduri au reusit sa ofere castiguri mai mari decat depozitele, cel mai mare randament fiind de 14%.
 
In ultimul an, s-a putut observa o realocare a plasamentelor fondurilor mutuale, pe fondul crizei financiare. Pentru limitarea pierderilor, fondurile de actiuni incearca sa combata efectele negative ale crizei prin plasamente importante in depozitele bancare.
 
In schimb, fondurile de obligatiuni si monetare au inceput sa caute noi cai de a bate dobanzile la depozitele bancare.
 
Daca privim insa la randamentele inregistrate de fondurile de obligatiuni si monetare pe 2008, se observa ca doar 7 s-au ridicat deasupra dobanzii medii de 8,19% oferita de depozitele bancare. Dobanda a fost calculata tinand cont de datele publicate de BNR pentru depozitele la termen pe o luna.
 
Cel mai mare randament - de 14% - a fost obtinut de Aviva Investors Orizont, fiind urmat de BCR Obligatiuni cu 12,5% si de BCR Monetar cu 11,4%.
 

Plafonarea Robor a incurcat calculele administratorilor

 
“In prezent, investim in obligatiuni municipale, titluri de stat, obligatiuni corporatiste si chiar in obligatiunile de pe pietele externe”, a precizat directorul executiv de la Pioneer Investments, Florin Dolea.
 
Ele reprezentau aproximativ 76% din portofoliul fondului de obligatiuni Stabilo -administrat de Pioneer - la sfarsitul lui decembrie 2008. Ponderea lor a crescut treptat de la 31%, cat era in februarie 2008, in defavoarea depozitelor bancare.
 
Dolea spune ca cea mai mare parte dintre plasamente, este directionata catre titluri de stat, deoarece acestea au un risc mai scazut, o lichiditate destul de ridicata si se pot tranzactiona in prezent si pe piata interbancara si pe bursa de la Bucuresti.
 
Obligatiunile municipale nu mai sunt atat de atractive “din cauza recentei decizii a BNR de a plafona ratele dobanzilor interbancare Robid si Robor la un nivel de 17,8%, a completat managerul fondurilor Pioneer.
 
Aceeasi tactica a adoptat-o si BT Asset Management. In numai 3 luni ponderea depozitelor s-a redus de la 80% din active la 60%, in cazul fondului BT Obligatiuni. In schimb, societatea a pus accent mai mult pe obligatiuni, cumparand titluri emise de BCR si BRD.
 

Fondurile obtin dobanzi preferentiale de la banci

 
Aurel Bernat, relationship manager la BT Asset Management este de parere ca fondurile vor putea oferi cu usurinta dobanzi peste depozitele bancare anul acesta si chiar si numai prin faptul ca “dobanzile la depozitele in care fondurile efectueaza plasamente sunt negociate”.
 
In acest sens, el a precizat ca fondurile mutuale vor beneficia intotdeauna de dobanzi mult mai mari decat persoanele fizice, deoarece se lucreaza cu sume mult mai importante.
 
Dobanzile la depozitele bancare nu vor scadea in perioada urmatoare, chiar daca ar trebui, spun managerii fondurilor mutuale.
 
“Imi este greu sa ma pronunt, insa pana in a doua jumatate a anului nu cred ca vom asista la o astfel de miscare”, considera directorul general al EFG Eurobank Mutual Funds Management, Daniel Stifter.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Daca in 2024 bursa a atras atentia prin aprecierea cotatiilor, iar piata imobiliara s-a tinut foarte bine in ciuda dobanzilor mari, anul viitor inasprirea politicii fiscale ar putea sa anuleze relaxarea politicii monetare, iar castigatorii ar putea fi gasiti in zona instrumentelor cu venit fix.

19 Iul 2024 | Investitii
Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

O privire asupra celor mai de succes companii din SUA, locul unde se da ora exacta pe piata globala de capital, din perspectiva raportului pret/profit ar putea da dureri de cap investitorilor conservatori.

11 Iul 2024 | Investitii
Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Spre deosebire de depozitele la termen unde capitalizarea dobanzii este bifata automat, achizitia de noi actiuni din dividendele primite de investitorii de la BVB ar trebui sa tina cont de evolutia preturilor din ultima vreme.

27 Iun 2024 | Investitii
Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Povestea ultimelor doua IPO-uri de la bursa, ambele din zona energiei si cu discounturi oferite in primele zile de subscriere arata ca micii investitori nu pot fi tentati la fel de usor ca amatorii de reduceri de Black Friday.

11 Iun 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul