top banner

Bancilor listate le-ar sta bine cu profiturile din 2007

01 Noiembrie 2009 | Autor: Ionut Dumitriu

Obtinerea in 2011 de catre banci a unui profit comparabil cu cel din 2007 nu este neaparat un scenariu optimist, dar cu siguranta nici unul care arata rau. Daca va fi asa, atunci putem socoti ca actualele cotatii la bursa ale Bancii Transilvania si BRD sunt indeajuns de atractive pentru o investitie pe termen lung.
 
Profitabilitatea bancilor romanesti in urmatorul an va continua sa fie afectata de deteriorarea mediului economic. Cresterea nivelului somajului de la o luna la alta se va reflecta cu o intarziere de cateva luni in cresterea cheltuielilor cu provizioanele suportate de bancile comerciale.

Cum toate estimarile arata ca somajul nu-si va opri cresterea in 2010, ba chiar dimpotriva, inseamna ca bancile vor mai avea cel putin trei trimestre destul de grele. Astfel, profiturile bancilor se vor normaliza (adica nu vor mai fi afectate de costurile generate de falimentul clientilor lor) abia in 2011.

 
Principala necunoscuta este legata de nivelul de profitabilitate la care bancile se vor intoarce in 2011, cand criza ar trebui sa-si fi consumat deja cea mai mare parte a efectelor negative. Din acest punct de vedere este clar ca pierzand o parte din clienti in prima faza si cea mai dura a recesiunii, profiturile din 2008 nu vor mai fi atinse prea curand.

In aceste conditii, consideram ca profitul net al bancilor din 2007 trebuie privit ca fiind unul de referinta pentru investitori. Intrebarea care se pune este daca atingerea in 2011 de catre BRD si Banca Transilvania a profiturilor nete din 2007 ar face ca preturile actuale ale actiunilor sa fie atractive din perspectiva unei investitii pentru un orizont de timp de cel putin 2 ani.

 

O ipoteza de lucru rezonabila

 
Pentru a oferi un raspuns la aceasta intrebare am utilizat indicatorul PER (Pret actiune/Profitul net pe actiune), care este cel mai folosit de investitori in luarea deciziilor de investitii. Intr-un mod mai sugestiv, PER masoara valoarea de piata a unei companii raportata la profiturile obtinute. Spre exemplu cand un titlu are indicatorul PER de 5, calculat cu profitul pe 2008, este la fel cu a spune ca valoarea actiunii la bursa reprezinta de cinci ori profitul net obtinut de compania respectiva in 2008.
 
In cazul celor doua banci, am considerat o valoare de referinta a PER de 15 in 2011, care reprezenta o evaluare rezonabila pentru momentul respectiv.
 
In ipoteza in care am asista in 2011 la o stabilizare profiturilor nete la nivelul din 2007, si am lua in calcul un PER de 15, ar rezulta o valoare de piata pentru BRD de 13,8 mld lei. Aceasta inseamna ca actiunile BRD ar avea un potential de crestere de peste 50% pana la sfarsitul lui 2011, tinand seama ca valoarea curenta a BRD se plaseaza la aproximativ 9 miliarde lei.  
 
Banca Transilvania a inregistrat un profit operational in 2007 de peste 230 milioane lei, daca scadem castigul de 173,5 mil lei obtinut ca urmare a vanzarii BT Asigurari. Considerand un nivel similar de profitabilitate pentru 2011 si un PER tinta de 15 in 2011, valoarea de piata a Bancii Transilvania ar putea ajunge la aproape 3,5 miliarde lei. Ceea ce ar fi cu peste 80% mai mare decat cea actuala, de 1,9 mld lei.
 

Investitia pe termen lung pare potrivita

 
In concluzie, daca bancile nu vor fi afectate prea puternic de situatia economica si vor reusi sa-si pastreze o baza de clienti indeajuns de solida, care sa genereze in 2011 venituri din dobanzi si comisioane cel putin la nivelul din anul 2007, atunci se poate spune ca exista argumente pentru ca BRD si Banca Transilvania sa reprezinte investitii rezonabile la bursa in urmatorii doi ani.
 
Ca atare, in ciuda faptului ca BRD si TLV au crescut cu peste 90% si respectiv peste 50% in ultimele sase luni ale anului, se intrezareste in continuare un potential de crestere mai mult decat rezonabil al actiunilor pentru investitorii care nu sunt atrasi de speculatii, ci iau decizii pe termen lung.
 
Acest articol prezinta o evolutie ipotetica si nu reprezinta o recomandare de investitii.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii
Dobândă de până la 5.5% la economii, pe termen determinat cu Freedom24

Dobândă de până la 5.5% la economii, pe termen determinat cu Freedom24

La ultima sa întâlnire din septembrie, Banca Centrală Europeană (BCE) a luat decizia importantă de a stabili ratele dobânzilor la 3.50%, cu scopul de a reactiva creșterea economică și de a menține inflația sub control. Această măsură a afectat direct atât băncile, cât și investitorii din întreaga Europă.

14 Oct 2024 | Investitii
Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

Desi corectiile ample intalnite pe pietele de capital la inceputul saptamanii au fost puse pe seama slabiciunii economiilor, adevaratul vinovat trebuie cautat in zona “carry trade”.

07 Aug 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul