top banner

Codul de etica al bancilor tinde sa uite de client

07 Octombrie 2009 | Autor: Alexandra Popa

Dupa o dezbatere de cativa ani, codul de etica bancara a fost finalizat si dat publicitatii de catre ARB. Relatia dintre banci si clienti este insa tratata superficial, comparativ cu codurile de etica ale asociatiilor bancare din UE, unde procedurile de lucru sunt extrem de detaliate pentru aproape fiecare tip de produs bancar.
 
Codul de etica bancara a fost finalizat pe 21 mai si adoptat de toate bancile membre ale Asociatiei 90 de zile mai tarziu si, cel putin teoretic, toti membri Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) trebuie sa il respecte.
 
Cele mai multe prevederi tin insa de relatia cu autoritatile sau de schimbul de informatii intre jucatorii din piata. Fara a exalta in recomandari sau limitari in ceea ce priveste practicile bancare, Codul pune totusi accentul pe cateva aspecte in ceea ce priveste si relatia dintre banca si client.
 
In primul rand, angajatii bancilor nu trebuie sa actioneze decat in interesul institutiei sau grupului pentru care lucreaza si nu trebuie sa accepte cadouri sau beneficii de la clienti pentru facilitarea anumitor servicii.
 
De asemenea, toti clientii vor fi tratati egal, indiferent de sex, varsta, rasa sau alte aspecte ce ar putea fi considerate discriminatorii.
 
Codul puncteaza si obligativitatea angajatilor de a prezenta toate caracteristicile, conditiile si costurile produselor si serviciilor oferite, in momentul in care un clientii le solicita.
 

Modificarea contractului fara acceptul clientului nu este etica

 
De asemenea, codul prevede ca "orice modificare a clauzelor contractuale pentru produsele si serviciile de care beneficiaza clientii se va face cu informarea si acceptul acestora".
 
In linii mari, Codul de etica nu face decat sa puncteze ceea ce deja prevede legislatia in vigoare privind protectia consumatorilor.
 
Ar fi fost benefic insa daca acest cod ar fi identificat o serie de bune practici in relatia cu clientul, cum ar modul de fluctuatie al dobanzilor, pe care sa le prezinte in detaliu, asa cum se intampla in cazul codurilor bancare din tari mai avansate.
 
De exemplu, in Marea Britanie, codul de etica refacut in 2008, prevede capitole speciale care propune practici privind dobanzile si comisioanele percepute de banci, termenii si conditiile unui contract, modul in care se poate promova un anumit produs, cum se poate face o plangere si multe altele.
 
In sectiunea dedicata creditarii, bancile isi iau angajamentul fata de clienti de a-i instiinta asupra implicatiilor materiale si legale pe care contractul le implica, de a le motiva chiar in scris decizia de refuz a acordarii creditului solicitat, precum si de a nu solicita garantii nelimitate.
 

Sanctiunile lipsesc cu desavarsire

 
Codul de Etica al ARB a dedicat un capitol intreg monitorizarii modului in care bancile respecta Codul de Etica si masurilor care pot fi luate in momentul in care o banca nu respecta prevederile.
 
In acest sens, va exista un Juriu de Onoare care va solutiona cazurile de incalcare a prevederilor. Juriul va fi format din cinci persoane cu prestigiu si experienta in domeniul financiar bancar, desemnate de ARB. Presedintele Juriului poate fi chiar presedintele Asociatiei.
 
In momentul in care exista sesizari sau autosesizari privind incalcarea Codului de Etica Bancara, juriul are la dispozitie 30 zile de a trage o concluzie.
 
In situatia in care se constata ca o banca a incalcat prevederile Codului, primul pas este de a notifica institutia in cauza si de a solicita indreptarea situatiei.
 
Daca acest lucru nu se intampla, Juriul trebuie ia "o decizie asupra modului de solutionare a situatiei respective" fara a exista insa prevederi clare asupra sanctiunilor de pot fi aplicate.
 
In Marea Britanie, in schimb, este un consiliul special care monitorizeaza respectarea prevederilor codului de catre membrii asociatiei. Iar, in caz de incalcare a prevederilor, consiliul are prerogative extinse, mergand pana la alertarea presei despre sanctiunile si incalcarile produse, informarea publicului cu privire la reclamele inselatoare si chiar excluderea bancii din asociatie.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Revolut isi promoveaza pachetele exclusiviste oferind dobanzi in crestere la conturile de economii recent lansate, practica bancara anterioara presupunand dobanzi fixe sau stimularea economisirii in functie de sold.

28 Feb 2024 | Info banci
Promotii bancare in prag de toamna

Promotii bancare in prag de toamna

Mai multe oferte bancare aparute in ultima perioada propun bonusuri la achizitiile de la parteneri, reduceri de dobanda, costuri zero pe viata pe anumite pachete.

29 Aug 2023 | Info banci
Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Am analizat site-urile principalelor banci din Romania pentru fotografia canalelor de vanzari ale momentului-economisire, carduri de credit si debit, aplicatii mobile, oferte de creditare si, vedeta saptamanii, Black Friday.

08 Noi 2022 | Info banci
Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Vista Bank a preluat Credit Agricole Romania iar produsele si serviciile sale au fost incluse in oferta Vista. Conso va ofera cateva detalii privind integrarea acestora si pasii concreti pe care trebuie sa ii faca clientii Credit Agricole.

06 Oct 2022 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul