top banner

FMI vede inca riscuri mari in sectorul financiar de la noi

30 Septembrie 2009 | Autor: Marius Serban

FMI considera ca Romania este una din tarile UE cele mai expuse la riscuri in acest moment, cu toate ca pietele financiare s-au mai calmat fata de inceputul anului. Bancile autohtone sunt percepute ca vulnerabile, portofoliile lor urmand sa resimta ani buni de-acum inainte efectele crizei actuale.

Sistemul financiar din Romania iese inca o data sifonat dupa ultima analiza la rece efectuata de FMI in raportul privind stabilitatea sectorului financiar global.

“Vulnerabilitatile raman mari in multe tari din Europa emergenta. Desi situatia contului curent s-a imbunatatit in general, reducand necesarul extern de finantare, aceasta s-a produs cu costul unui colaps al importurilor si al unei recesiuni severe in multe tari”, se arata in raportul FMI.

Portretul realizat de FMI se potriveste perfect situatiei de la noi, unde scaderea economica a ajuns la peste 8% in trimestrul II.

Creditele neperformante cresc rapid

Pe masura ce conditiile economice s-au inrautatit, bancile s-au trezit cu tot mai multe credite neperformante. La noi, ponderea lor ajunsese la 15% in 2008, conform estimarilor FMI. Pentru 2009, raportul FMI nu prezinta nicio cifra.

Dar, daca ne uitam la ce s-a intamplat prin tarile din jur, observam o singura tendinta: creditele neperformante au crescut peste tot in regiune, uneori chiar foarte rapid. Bancile din Ucraina se afla in cea mai dificila postura, creditele neperformante ajungand la 25%.

“Creditele pentru companii s-au deteriorat mai rapid decat cele pentru populatie, ca urmare a gradului mare de indatorare si a inrautatirii climatului de afaceri”, spun specialistii FMI. Ei cred ca bancile vor avea probleme cu creditele acordate si in urmatoarele 12-18 luni.

Conform prognozelor facute de diverse banci centrale, creditele neperfomante se asteapta sa creasca intre 50-100%. Greul nu a trecut inca pentru institutiile financiare.

Si in timp ce provizioanele actuale sunt suficiente pentru a acoperi pierderile de pana acum, provizioanele suplimentare necesare in perioada urmatoare vor reduce capitalizarea bancilor si capacitatea lor de a acorda noi imprumuturi, se mentioneaza in raportul FMI.

In viziunea FMI, cele mai riscante tari din UE sunt Letonia, Lituania, Romania, alaturi de Bulgaria, care ocupa primul loc. Principalii factori de risc sunt necesarul mare de refinantat al datoriei externe in 2010, dependenta ridicata a bancilor locale de bancile-mama, cresterea rapida a creditului in ultimii ani si raportul scazut dintre depozitele atrase si creditele acordate.

Pe scurt, sectorul financiar s-a dezvoltat prea rapid si pe bani imprumutati din afara. Iar acum ca robinetul care alimenta aceasta crestere s-a oprit, bancile trebuie sa fie atente ca aterizarea sa fie cat mai lina si fara miscari bruste, care sa le puna in pericol.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Fondatorii Salt Bank care nu și-au activat conturile pot pierde beneficii importante

Fondatorii Salt Bank care nu și-au activat conturile pot pierde beneficii importante

Conversia în bani a punctelor oferite la deschiderea contului s-a realizat deja pe 3 aprilie pentru fondatorii care și-au activat conturile și le-au menținut active până în prezent.

08 Apr 2025 | Info banci
Ce poți învăța despre fraudele informatice dintr-un concurs cu premii?

Ce poți învăța despre fraudele informatice dintr-un concurs cu premii?

Banca Transilvania derulează un concurs cu premii, care reunește cazuistica întâlnită în cazul fraudelor din ultima vreme, iar din conținutul întrebărilor putem afla și care sunt principalele strategii folosite.

04 Mar 2025 | Info banci
De câți bani ai nevoie pentru a beneficia de un banker dedicat?

De câți bani ai nevoie pentru a beneficia de un banker dedicat?

Fie că vorbim de clienții premium banking, de posesorii de beneficii sau de pur și simplu de clienți-fondatori, oferta include un bancher personal la dispoziție pentru operațiuni și investiții.

26 Feb 2025 | Info banci
Un singur cont, mai multi utilizatori. Ce solutii au bancile?

Un singur cont, mai multi utilizatori. Ce solutii au bancile?

Acoperirea cheltuielilor comune sau sustinerea unui partener, bani de buzunar pentru copii ori constituirea unui fond pentru vacante pot fi pretextele impartirii unui cont bancar in familie.

09 Ian 2025 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul