top banner

Raiffeisen ajuta clientii sa evite fraudele bancare

20 Martie 2008 | Autor: Alina Branescu

Raiffeisen Bank si Politia Capitalei au demarat un program de prevenire a tentativelor de frauda de orice forma care pot exista in banci. In cele peste 80 unitati ale bancii din Bucuresti, clientii vor putea gasi materiale educationale, care ii invata cum sa se fereasca de infractori, in special, de cei care ii « ajuta » sa obtina credite.
 
“Odata cu dezvoltarea pietei bancare se inmultesc si fraudele bancare, iar specialistii nostri impreuna cu profesionistii din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti - Serviciul de Investigare a Fraudelor au incept sa colaboreze pentru prevenirea si combaterea acestor fenomene”, spune Mihai Rauta, director al Directiei Consumer Risk la Raiffeisen Bank.
 
Rauta crede ca in urma unor astfel de colaborari rezultatele nu se vor lasa mult asteptate. Raiffeisen Bank a pus la dispozitia clientilor materiale informative care expun metode de identificare, detectare si raportare a fraudelor bancare si un numar de telefon (0800.802.02.02) care poate fi apelat pentru aflarea de informatii suplimentare sau pentru denuntarea oricaror tentative de frauda.
 
“Colaborarea bancii cu Politia Municipiului Bucuresti va facilita identificarea, comunicarea, urmarirea si retinerea persoanelor care sunt implicate in tentative de frauda la Raiffeisen Bank”, a precizat Dan Calin, seful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti. Comisarul sef a afirmat ca obiectivul principal este prevenirea fraudelor legate de creditele bancare.
 
Datele personale nu se transmit la telefon
 
Pliantele cu titlul « Fi informat, nu victima ! » pot fi gasite in cele peste 80 de unitati Raiffeisen deschise in Capitala. Ele ofera cateva sfaturi despre ce trebuie facut pentru a nu deveni victima unei fraude.
 
Clientii sunt preveniti sa nu divulge prin telefon datele personale - codul numeric personal, PIN-ul cardului, parole de acces – sau informatii despre produsele bancare folosite.
 
In cazul pierderii sau furtului actelor de identitate sau a documentelor importante, persoanele trebuie sa anunte institutiile bancare si politia.
 
O alta recomandare este sa nu se solicite imprumuturi pentru alti beneficiari deoarece contractantul raspunde de o eventuala neplata a ratelor.
 
Nu in ultimul rand, clientii trebuie sa prezinte la banca numai documente in conformitate cu realitatea, deoarece aceasta este obligata sa verifice informatiile primite, iar o declaratie falsa atrage si raspunderea penala.
 
Atentie la intermediarii cu pile la banca!
 
Pliantele avertizeaza clientii sa fie atenti cand o persoana se ofera sa ajute la obtinerea creditului de la o banca, argumentand ca « stie pe cineva ». Aceste persoane pot procura documente false care sunt atasate apoi la dosarul de credit ca adeverinta de salariu, carte de munca sau contract de munca.
 
Clientul va avea de piedut in doua moduri : va trebui sa plateasca “comisionul” cerut de persoana care a mijlocit creditul si risca, totodata, sanctiuni penale.
 
De aceea, solicitantii trebuie sa verifice daca peroanele care mijlocesc obtinerea unui credit sunt autorizate si in plus, trebuie sa stie ca agentii de vanzare autorizati de catre banci nu percep comisioane, deoarece sunt remunerati de catre institutiile in cauza.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul