top banner

Restantierii sunt tot mai greu de convins sa isi plateasca datoriile

13 Iulie 2009 | Autor: Alexandra Popa

Numarul celor care intarzie la plata ratelor la credite a crescut de aproape 6 ori in prima jumatate a anului fata de aceeasi perioada din 2008. Intre timp, randamentul de care recuperatorii dau dovada a scazut, in conditiile in care valoarea medie a datoriilor inregistrate de un restantier bancar a crescut cu peste 60%.
 
"Intarzierile la plata au crescut cu pana la 500% fata de aceeasi perioada a lui 2008", a precizat pentru Conso.ro, Cristian Ionescu, director general al Coface Romania. Acesta nu vede o revenire a situatiei pana la finalul anului, ci apreciaza o mentinere a tendintei de inrautatire.
 
Conform ultimului buletin statistic al BNR, creditele restante inregistrate de populatie au ajuns la 1,57 miliarde lei la finalul lui aprilie, iar numarul restantierilor a crescut cu 40.000 in numai o luna, pana la 552.000.
 

Datoriile cresc, sumele recuperate scad

 
In aprilie 2008, valoarea creditelor restante era de 0,69 miliarde lei, iar numarul restantierilor nu trecea de 390.000 de persoane. Aceste date reflecta tendinta de supraindatorare a celor care au in derulare imprumuturi si inrautatirea dramatica a situatiei acestora.
 
Daca in aprilie 2008, fiecare restantier avea in medie o datorie de 1.770 lei, in prezent, un restantier are de plata 2.850 lei. Pe fondul cresterii somajului si a scaderii veniturilor, si recuperatorii de creante colecteaza in ultimul timp sume tot mai mici.
 
"Rata de recuperare a scazut simtitor fata de 2008, cu 30-35% in medie mai putin decat anul trecut", apreciaza directorul general al Coface.
 
Daca in 2008, rata de succes la colectarea de la persoane fizice era de 35-40%, iar la persoane juridice de 55-70%, ea a scazut la o medie de 20 - 25% in cazul populatiei, iar pe partea de companii la 30-35%.
 
In ultimii ani, tendinta in piata recuperarii restantelor la credite a fost de externalizare a volumelor catre companii specializate. In prezent insa bancile au in plan dezvoltarea acestei afaceri pe cont propriu.
 
"Unele banci se gandesc foarte serios sa isi infiinteze companii de colectare pentru a le satisface nevoile in crestere si sa isi asigure o discretie maxima in ceea ce priveste creditele neperformante", mai mentioneaza Cristian Ionescu.
 

Ce se intampla cand restanta nu este platita?

 
In situatia in care restanta este aferenta unui credit garantat cu ipoteca sau gaj auto, daca intarzierea depaseste 90 zile, banca este indreptatita sa inceapa executarea silita.
 
Deoarece contractele de credit au titlu executoriu, nu mai este nevoie de o decizie judecatoreasca. Bunul cu care se garanteaza creditul este scos la licitatie, in conditiile impuse de Codul de Procedura Civila, iar sumele obtinute trebuie sa acopere atat soldul creditului cat si penalitatile inregistrate si cheltuielile generate de onorariul executorului.
 
Daca imprumutul nu este garantat, atunci banca se va indrepta intai asupra veniturilor clientului sau conturilor detinute de acesta, pe care le va popri.
 
In cazul in clientul nu are nici bunuri si nici alte venituri, executatea nu se poate face pe moment, insa banca initiaza acte de executare silita periodic, de obicei din 6 in 6 luni, si monitorizeaza daca respectiva persoana obtine sau nu venituri. Practic, aceasta va fi sub observare pana cand banca va avea ce sa execute.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Revolut isi promoveaza pachetele exclusiviste oferind dobanzi in crestere la conturile de economii recent lansate, practica bancara anterioara presupunand dobanzi fixe sau stimularea economisirii in functie de sold.

28 Feb 2024 | Info banci
Promotii bancare in prag de toamna

Promotii bancare in prag de toamna

Mai multe oferte bancare aparute in ultima perioada propun bonusuri la achizitiile de la parteneri, reduceri de dobanda, costuri zero pe viata pe anumite pachete.

29 Aug 2023 | Info banci
Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Am analizat site-urile principalelor banci din Romania pentru fotografia canalelor de vanzari ale momentului-economisire, carduri de credit si debit, aplicatii mobile, oferte de creditare si, vedeta saptamanii, Black Friday.

08 Noi 2022 | Info banci
Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Vista Bank a preluat Credit Agricole Romania iar produsele si serviciile sale au fost incluse in oferta Vista. Conso va ofera cateva detalii privind integrarea acestora si pasii concreti pe care trebuie sa ii faca clientii Credit Agricole.

06 Oct 2022 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul