Seful Directiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza este neincrezator cu privire la corectitudinea cu care bancile isi calculeaza provizioanele. Acestea sunt rezervele pe care institutiile de credit trebuie sa le puna deoparte atunci cand imprumuturile se ramburseaza cu intarziere. Rolul lor este de a acoperi pierderea in cazul in care creditul nu se mai recupereaza.
Totodata, provizioanele diminueaza profitul bancii, deoarece ele sunt recunoscute in contabilitate ca si cheltuieli.
“In dorinta de a nu creste provizioanele, au gasit metode de a se abate de la lege. Cel mai usor este sa reclasifice clientii cu serviciu al datoriei prost, dar al carui credit a fost restructurat”, a precizat Cinteza. Regulamentul BNR impune bancilor sa mentina un credit in categoria pierdere si in cazul in care imprumutul restant a fost reesalonat sau rescadentat, pentru a usura plata ratelor de catre client.
Jocul bancilor cu provizioanele se pare ca a inceput spre sfarsitul anului trecut, cand din datele BNR s-a observat o scadere nejustificata a raportului dintre provizioane si credite neperformante. “La finele lui 2008 s-a observat o reducere la minim a provizioanelor pentru a inchide 2008 cu rezultate financiare pozitive”, spune Nicolae Cinteza.
El arata ca in ianuarie si februarie 2009 nivelul provizioanelor a explodat, motiv pentru care sistemul bancar a intrat pe pierdere. Abia in martie s-a revenit pe profit, dar s-a recuperat doar o parte din pierderile din primele 2 luni.
In cazul creditelor pentru populatie, cele mai multe restante s-au acumulat la imprumuturile in valuta, care au fost afectate de deprecierea rapida a leului. Cele mai problematice sunt insa creditele de valori mici.
Din total restantelor la creditele in valuta pentru populatie, 70% apar la imprumuturile mai mici de 20.000 lei, desi ele reprezinta numai 30% din total. Rata de neperformanta a crescut in acest caz de la 6,8% la 13,3%. Acest indicator este calculat ca raport intre creditele cu restante de cel putin 1 zi si totalul imprumuturilor.
Un proiect sustinut de
Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare
Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau
Sfaturi financiare pentru consumatori
Mai mult
Bancile au sesizat avantajele combinarii platilor in crestere cu cardul cu obstacolele dotarii cu POS-uri in spatiile comerciale improvizate si propun aplicatii ce transforma telefonul in terminal de acceptare a platilor cu cardul.
17 Februarie 2021 | Info banci
Sistemul bancar autohton a implementat din ianuarie noile protocoale la nivel european pentru securizarea tranzactiilor electronice, ceea ce pentru utilizatorul obisnuit se traduce in pasi suplimentari pentru validarea unor operatiuni.
12 Ianuarie 2021 | Info banci
Dobanzile la creditele populatiei si companiilor dar si dobanzile la care se imprumuta statul au inceput anul in scadere. Vestea proasta este ca le vor urma si dobanzile la depozite.
11 Ianuarie 2021 | Info banci
Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) considera ca una dintre deciziile Curtii de Justitie a Uniunii Europene ar putea determina instantele de judecata sa recomande bancilor si consumatorilor sa negocieze inainte de inceperea unui proces.
21 Decembrie 2020 | Info banci