Soferii indisciplinati vor plati prime duble la politele RCA

Cei care provoaca accidente in trafic de la 1 ianuarie 2010, vor plati incepand cu anul urmator accidentului o prima de pana la 2 ori mai mare la polita RCA. Pe de alta parte, cei care doresc sa beneficieze de o reducere la jumatate a primei RCA trebuie sa conduca cu grija 7 ani consecutivi, fara sa provoace niciun incident.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a emis o noua norma care reglementeaza modul de calcul a primelor aferente politelor obligatorii RCA. Noutatea consta in introducerea sistemului de bonus – malus care tine cont de daunele produse in anul anterior.

Sistemul nu se va aplica pe sofer ci pe autoturism, astfel ca in cazul in care imprumutati masina proprie unui alt sofer, iar acesta provoaca un accident, anul urmator tot proprietarul va avea de suportat o prima mai mare.

Autovehiculul nu va fi penalizat chiar si daca este ulterior vandut unei alte persoane. Norma CSA impune ca la dobandirea unui nou autotursim, stabilirea clasei de bonus-malus sa se faca tinand cont de ultima inregistrare disponibila in sistem cu privire la noul proprietar.

Cum se stabilesc penalizarile si reducerile?

In total, exista 14 trepte de reducere (bonus), de la B1 la B14 si 8 trepte de penalizari (malus) de la M1 la M8, pentru soferii care produc accidente. Soferii fara istoric sunt inscrisi in categoria B0.

Cea mai inalta treapta de bonus - B14 - aduce o reducere a tarifului RCA standard cu 50%, in timp ce clasa cea mai aspra de penalizare - M8 - presupune dublarea tarifului practicat de asigurator.

Pentru a beneficia de doua trepte de reducere, un sofer nu trebuie sa inregistreze nicio dauna timp de 1 an. Iar, pentru a beneficia de maximum de reducere posibil, soferii trebuie sa incheie 7 ani consecutivi fara niciun accident.

Reducerile castigate cu greu se pierd insa aproape imediat. Pentru o dauna in decursul unui an, soferul este dat inapoi 4 trepte, pentru 2 daune in decursul unui an se pierd 7 trepte, iar cei care provoaca trei accidente in decursul aceluiasi an sunt “retrogradati” 10 trepte pe scara impusa de norma.

Pentru aplicarea unui malus (o retrogradare) sunt luate in calcul accidentele pentru care in anul anterior a fost platita cel putin o dauna, iar proprietarului automobilului i-a fost retinuta responsabilitatea totala sau partiala.

Asigurarorii vor raporta accidentele catre o baza de date comuna

Conform normei CSA, informatiile privind politele RCA incheiate de asiguratori sunt transmise catre o baza de date unica, CEDAM, infiintata in baza unei ordonante emise in 2005. Pe viitor, asiguratorii trebuie sa actualizeze in permanenta aceasta baza de date cu informatii privind daunele inregistrate in baza politelor RCA.

Societatile de asigurari nu vor avea doar obligatia de a transmite aceste date, dar vor trebui sa si consulte informatiile cuprinse in baza de date, in momentul in care incheie o polita de asigurare RCA.

In acest fel, se va putea stabili cu exactitate valoarea reducerii sau penalizarii aplicate unui solicitant, chiar daca acesta este un client nou.

In situatia in care din motive tehnice, CEDAM nu poate fi interogata, asiguratorul poate stabili clasa de risc pe baza unei declaratii pe proprie raspundere a solicitantului.

Dezvoltarea si intretinerea bazei de date presupune plata din partea societatilor de asigurare a unui cuantum de 1% din volumul primelor de asigurare brute incasate incepand din iulie 2009, ca urmare a emiterii de polite RCA.

RCA se va emite in sistem electronic

Incepand cu data de 1 ianuarie 2010, politele de asigurare RCA se vor emite in sistem electronic. Acest lucru presupune subscrierea politei RCA simultan cu inregistrarea si stocarea instantanee in sistemul informatic al asiguratorului a datelor cuprinse in polita.

In momentul in care un broker va emite o polita RCA, toate datele vor fi transmise automat catre societatea de asigurari aferenta.

Pana acum, brokerii de asigurare primeau un numar de polite in alb, pe care pe masura ce le vindeau, le trimiteau catre societatea de asigurare, fara insa o regula clar stabilita. Societatea de asigurare nu avea control asupra numarului de polite efectiv vandute de brokeri intr-un anumit interval si nici asupra sumelor incasate.

“De acum, societatea de asigurare va stii in orice moment cate polite a vandut un intermediar, ce sume a incasat si poate sa ii taie posibilitatea de a emite polite noi daca va constata o neregula”, a precizat Alexandru Pintilie, partener al Pintilie Broker de Asigurare.

El spune ca obligativitatea de a transmite datele in timp real va duce la limitarea fraudei pe care anumiti intermediari o practica.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet
Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet

Companiile de asigurari au inteles ca in aceasta perioada gasirea unui profesionist pentru lucrari urgente in locuinta nu e tocmai usoara si asigura asistenta tehnica la domiciliu, in limitele unei anumite sume, in cazul producerii evenimentelor asigurate.

19 Mai 2021 | Asigurari

Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA
Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA

In primele 9 luni ale anului, piata RCA a fost caracterizata de o crestere cu 4% a valorii primelor brute subscrise, in vreme ce prima medie anualizata a scazut cu aproximativ 1% fata de trimestrul al treilea din 2019.

23 Decembrie 2020 | Asigurari

SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA
SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA

Entitatea de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Financiar Non-bancar (SAL-Fin), organism creat în interiorul ASF, poate aduce pe aceeasi lungime de unda pretentiile pagubitiilor RCA cu oferta asiguratorilor.

17 Decembrie 2020 | Asigurari

Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini
Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini

Companiile de asigurari ofera asigurari de raspundere civila pentru persoane fizice in cazul unor daune produse tertilor, fie ca acestia sunt chiriasi, proprietari, pietoni loviti de biciclisti etc, in ideea ca un simplu “pardon, scuzati” poate fi de multe ori insuficient.

7 Decembrie 2020 | Asigurari

Mai multe articole

GHIDURI


Asigurari RCA

Polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul ei, se acorda despagubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din culpa soferului care a condus autovehiculul. Totul despre RCA, limite de despagubire, valoarea despagubirilor, ce faci in caz de accident, bonus-malus si

Asigurari de viata

O asigurare de viata este o modalitate de a ne proteja financiar, pe noi sau familia noastra, in cazul producerii unor riscuri specifice, in schimbul platii unei prime de asigurare. Care sunt riscurile acoperite, cine are nevoie de o asigurare de viata, avantaje si exceptii in Ghidul complet Asigurari de viata.

Inapoi sus