top banner

O posibila afacere - terenurile din Delta Dunarii

25 Septembrie 2007 | Autor: Jeni Dragomir

Daca in majoritatea zonelor turistice preturile terenurilor cresc cu peste 10%-15% pe an, in Delta Dunarii acestea sunt, in medie, cu doar 7-8% mai mari decat in 2006. Exista insa zone din Delta, preferate de investitori, unde terenurile s-au scumpit cu 100%. Insa preturile ar mai putea creste, in special in zonele care vor primi fonduri europene.
 
Cine isi doreste o casa de vacanta, dar nu la munte sau la mare unde nu mai gasesti de mult un teren ieftin, poate incerca Delta Dunarii. Pretul pamantului in Delta este, cu unele exceptii, destul de mic, insa ar putea sa creasca semnificativ, in special in zonele care vor beneficia de fonduri europene.

Piata a inceput sa se dezghete abia din 2005, cand s-au facut si primele tranzactii. Daca atunci printre preferate era satul Crisan (unde accesul se face numai pe apa), acum acolo nu prea mai exista cereri numeroase de cumparare. Si asta pentru ca preturile s-au dublat, cele mai scumpe parcele ajungand la 90-100 de euro pe metru patrat.
 
In Mahmudia, Balteni si Nufarul se pot gasi insa si terenuri cu 35-40 de euro pe metrul patrat sau chiar mai putin. O problema ar fi faptul ca, de cele mai multe ori, se vand suprafete mari de teren, de 2.000-3.000 de metri patrati, iar proprietarii se lasa convinsi destul de greu sa-si fragmenteze loturile.
 
Investitorii s-au orientat spre parcele aproape de luciul apei in Dubravatul de Jos si Mahmudia, pamanturi care ajung la 40 de euro pe metrul patrat. Insa in statiunea Uzlina, se gasesc inca parcele si la 30 de euro pe metru patrat.
 
Cele mai ieftine terenuri sunt in localitatile cu iesire numai la apa si situate la 5-10 minute distanta de mal - respectiv 10-15 euro/mp, cu electricitate. Pentru un teren unde nu se poate ajunge cu masina trebuie insa sa se ia in considerare costurile de constructie, care se vor dovedi mari, pentru ca materialele trebuie transportate cu barca.
 
Cei care achizitioneaza terenuri in Delta trebuie sa fie insa atenti, pentru ca exista probleme specifice zonei. Una din cele mai mari probleme care apar in Delta se refera la regimul de proprietate, care nu este in toate situatiile bine determinat. De asemenea, un alt impediment consta in accesul dificil in acele zone precum si lipsa retelelor de comunicatie.
 
In materie de utilitati, trebuie stiut ca o dotare completa in Delta presupune acces auto, curent electric, apa (in unele cazuri) si canalizare (doar in zona Mahmudia). Daca exista acces auto, canalizarea poate fi solutionata printr-o fosa septica, iar apa - prin saparea unui put la mare adancime si achizitionarea unui filtru.

Pentru a fi sigur ca pe terenul ales poate fi ridicat un imobil, cumparatorul ar trebui sa verifice la primaria locala planul urbanistic general sau zonal, daca acesta exista. Daca nu, el poate sa solicite autoritatilor intocmirea lui. In mod normal, autoritatile ar trebui sa puna la punct un plan urbanistic general, care sa fie actualizat o data la cinci ani, insa nu intotdeauna se intampla asa. Pentru siguranta, poate fi folosita si o alta varianta, si anume achizitionarea unui teren ce contine deja o casa mai veche.
 
Cei care se informeaza cu privire la planurile de dezvoltare ulterioara pot face o afacere foarte buna. Odata cu aderarea la UE, Romania beneficiaza de o suma mare de bani pentru reabilitarea rurala, care presupune si implementarea utilitatilor. Daca terenul cumparat va fi inclus in acest plan, valoarea i-ar putea creste de trei-patru ori.

Jeni Dragomir este presedintele agentiei imobiliare Perfect Casa

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul