top banner

Scaderile bursiere au schimbat ierarhia fondurilor de actiuni

20 Mai 2008 | Autor: Alina Branescu

Fondurile de actiuni care inregistrau cele mai bune randamente cand bursa mergea ca pe roate afiseaza acum cele mai mari pierderi. In schimb, cele care vara trecuta treceau neobservate se mandresc acum cu cele mai bune randamente, negative ce-i drept.
 
Anul trecut piata fondurilor deschise de investitii a cunoscut doua perioade extreme din punctul de vedere al evolutiei. Daca in prima jumatate a anului, fondurile au inregistrat cresteri spectaculoase, in cea de-a doua au urmat scaderi impresionante. Iar corectiile au continuat si in 2008.
 
Interesant este ca, in timpul scaderilor bursiere, multe fonduri mutuale au pierdut in partea a doua a anului trecut aproape tot ce acumulasera in timpul evolutiei extraordinare a bursei din prima jumatate din 2007. Nu toate fondurile deschise de investitii au reactionat la fel la stimulii nefavorabili de pe piata, unele dintre ele reusind sa salveze o parte din acumularile anterioare.
 
Randamentele din trecut nu reprezinta o garantie

Atunci cand bursa atingea valori maxime – in august 2007 - cele mai performante fonduri erau KD Maximus, cu un randament fata de inceputul anului de 43%, Omninvest -  37%, iar Napoca - 33%. Insa, acestea nu au trecut cu bine testul corectiilor inregistrate de bursa.

Sfarsitul lunii aprilie 2008 a adus acestor fonduri cele mai slabe randamente inregistrate de fondurile de actiuni (cu o vechime de cel putin un an). Unitatile KD Maximus au pierdut 32% fata de sfarsitul lunii august a anului trecut, cele ale Omninvest 36%, iar la fondul Napoca -38%.

In schimb, fonduri ca Raiffeisen Prosper, BT Index si Oportunitati Nationale, care se aflau pe locurile de jos ale clasamentului in vara anului trecut, se pot lauda acum cu cele mai mici pierderi.
 
“Diversificarea internationala ne-a ajutat mult in aceasta perioada, asigurandu-ne o stabilitate mult mai ridicata a valorii unitatii de fond, fapt reflectat si de gradul de risc mai scazut al fondului, comparativ cu alte fonduri de actiuni care investesc doar pe piata locala”, declara Sorin Ichim, director de marketing si vanzari la Raiffeisen Asset Management.
 
Aceste evolutii intaresc inca o data regula ca performantele anterioare ale fondului nu reprezinta o garantie a realizarilor viitoare.
Analistii Raiffeisen Asset Management subliniaza faptul ca preturile actiunilor au scazut considerabil in ultima perioada, aparand astfel oportunitati pentru investitori. “Pentru publicul larg insa, tentatia cumpararii vine de obicei atunci cand randamentele inregistrate in trecut sunt foarte ridicate. Pe masura ce piata de capital se va dezvolta, din ce in ce mai multi vor incepe sa respecte regula de baza: cumpara cand piata a scazut si vinde cand aceasta a crescut!”, spune Ichim.

 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Din 22 februarie la BVB va putea fi tranzactionat al doilea instrument de acest tip listat pe piata locala, ETF Energie Patria. Din pacate, oferta vine dupa diminuarea bulei energetice si plafonarea preturilor la producatori.

23 Feb 2023 | Investitii
Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Fondurile de obligatiuni au avut parte de cea mai mare scadere (-36%), iar cel mai bine s-au descurcat fondurile de actiuni (-12%), intr-un an dominat de perceptia asupra riscului si corectiile pietelor. Au fost insa si performeri, fonduri care au terminat anul cu randamente pozitive, in ciuda conditiilor investitionale adverse.

24 Ian 2023 | Investitii
Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Din 2023 veniturile din dobanzi, dividende, speculatii cu actiuni vor fi taxate mai sever iar investitorii ar trebui sa se gandeasca de acum la strategiile optime.

05 Ian 2023 | Investitii
Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Inflatia, majorarea dobanzilor, razboiul din Ucraina, amenintarile de recesiune si prabusirea criptoactivelor au bulversat pietele financiare anul ce a trecut iar pierderile investitorilor au fost substantiale. Ce urmeaza?

03 Ian 2023 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul