top banner

Jafurile bancare - un pericol ce nu trebuie subestimat!

16 Februarie 2009 | Autor: Marius Serban

Atacul armat asupra unei agentii a Bancii Transilvania pune institutiile financiare de la noi in fata cu o noua provocare. Jafurile bancare nu reprezinta ceva neobisnuit in UE, anual avand loc peste 5.000 de incidente de acest fel. In plus, tendinta alarmanta este ca infractorii devin tot mai violenti.
 
Sectorul bancar de la noi a fost ferit pana acum de jafuri bancare, singurele incidente fiind cateva cazuri izolate de atac asupra bancomatelor. Cel mai mediatizat caz a fost furtul unui ATM de la o agentie Raiffeisen Bank din Bucuresti in 2007.
 
Jaful armat de la agentia din Cluj-Napoca a Bancii Transilvania reprezinta insa un caz mult mai periculos. Infractorii au atacat in plina zi, fiind inarmati si purtand cagule pe fata. In plus, au reusit sa plece si cu aproape 60.000 euro (conform ultimelor estimari ale bancii).
 

Declaratii iresponsabile

 
Riscul este ca acest incident poate incuraja alti infractori sa procedeze la fel, mai ales daca faptasii nu vor fi prinsi. In aceste conditii, nu doar Banca Transilvania trebuie sa-si faca probleme, ci toate bancile. Iar, declaratiile ministrului de interne, Dan Nica, care a spus ca banca a fost jefuita mai usor decat o toneta din piata, nu fac decat sa incurajeze noi tentative.
 
Jafurile bancare nu se intampla doar la noi, ci se produc peste tot in Europa. "Problema jafurilor este constanta si va ramane atat timp cat exista bani", se arata in ultimul raport anual pe aceasta tema al Federatiei Bancilor Europene (FBE).
 

Doar 15% din atacuri nu au succes

 
In 2007, au avut loc 5.550 de jafuri bancare in UE, cifra care se mentine constanta in ultimii ani. Doar in 15% dintre cazuri, atacurile nu au avut succes. Principala tendinta care se observa este ca sucursalele devin tot mai mult tinta infractorilor.
 
Acestia ataca direct angajatii bancii sau membrii ai familiilor acestora pentru a-i forta sa dezactiveze sistemele de alarma si sa aiba astfel acces la numerar.
 
Jafurile se impart in doua mari grupe, mentioneaza raportul FBE. Pe de o parte, se numara atacurile puse la punct de profesionisti, care sunt bine pregatite, presupun frecvent un grad ridicat de violenta si metode adaptate de furt. Aceste atacuri vizeaza in special, obtinerea unor sume mari de bani.
 
De cealalta parte sunt atacurile puse la punct de amatori, care reprezinta in jur de 60% din cazuri. Infractorii se multumesc cu o prada mai mica, dar nu inseamna ca sunt mai putin periculosi, deoarece folosesc arme.
 
In medie, 48% dintre jafuri sunt comise de un singur infractor, 25% - de doi, iar 14% de mai mult de doi atacatori.
 

Atacatorii apeleaza si la explozibili

 
Datele de la nivelul UE sugereaza ca majoritatea raidurilor sunt comise de atacatori in serie. Succesul atrage alti potentiali infractori, iar experienta acumulata este transmisa mai departe si altor grupuri.
 
Tendinta alarmanta este ca violenta folosita in timpul raidurilor creste ca intensitate. "Unii infractori nu ezita sa-si asume riscuri mari, cum ar fi folosirea de explozibili dificil de manipulat. Atacurile prelungite implica riscuri considerabile pentru integritatea fizica a salariatilor si clientilor si pot avea, de asemenea, un puternic impact psihologic asupra victimelor", subliniaza raportul FBE.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Revolut isi promoveaza pachetele exclusiviste oferind dobanzi in crestere la conturile de economii recent lansate, practica bancara anterioara presupunand dobanzi fixe sau stimularea economisirii in functie de sold.

28 Feb 2024 | Info banci
Promotii bancare in prag de toamna

Promotii bancare in prag de toamna

Mai multe oferte bancare aparute in ultima perioada propun bonusuri la achizitiile de la parteneri, reduceri de dobanda, costuri zero pe viata pe anumite pachete.

29 Aug 2023 | Info banci
Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Am analizat site-urile principalelor banci din Romania pentru fotografia canalelor de vanzari ale momentului-economisire, carduri de credit si debit, aplicatii mobile, oferte de creditare si, vedeta saptamanii, Black Friday.

08 Noi 2022 | Info banci
Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Vista Bank a preluat Credit Agricole Romania iar produsele si serviciile sale au fost incluse in oferta Vista. Conso va ofera cateva detalii privind integrarea acestora si pasii concreti pe care trebuie sa ii faca clientii Credit Agricole.

06 Oct 2022 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul