top banner

Creditele in valuta fac tot mai multe victime

29 Ianuarie 2009 | Autor: Marius Serban

Peste 25.000 de persoane au ajuns pe lista neagra de la Biroul de Credit in noiembrie 2008, acesta fiind un nou maxim lunar pentru anul trecut. Cauza principala a fost deprecierea leului care a facut ca ratele la creditele in valuta se creasca puternic in ultima vreme.
 
Numarul persoanelor care inregistreaza restante la banci creste rapid, reiese din ultimele date publicate de BNR. In total, peste 442.000 de clienti persoane fizice figurau cu intarzieri mai mari de 30 de zile la credite in noiembrie 2008.
 
Numai in aceasta luna, s-au adaugat pe lista neagra peste 25.000 clienti, stabilindu-se un nou maxim pentru anul trecut. In mod normal, in baza de date de la Biroul de Credit se adaugau in jur de 5-6.000 de clienti rau-platinici pe luna.
 

Ratele in franci devin tot mai greu de achitat

 
Din datele publicate se observa ca restantele s-au acumulat in noiembrie, in principal, la creditele in moneda straina. Dintre acestea, finantarile in franci se dovedesc cele mai riscante.
 
La creditele clasificate in categoria "alte valute" - care sunt formate aproape in totalitate din imprumuturi in franci, s-a inregistrat o majorare cu 60% a sumelor restante intr-o singura luna. Valoarea lor a urcat la 18 milioane lei, de 9 ori mai mult decat in iunie 2008.
 
De asemenea, sumele restante la creditele in euro au crescut cu 20% in noiembrie. Cumulat, in primele 11 luni din 2008, aceste restante s-au majorat de 2,5 ori.
 
Factorul principal care a declansat acest val de restante a fost deprecierea monedei nationale fata de principalele valute.
 
Si daca tinem cont de cresterea accelerata a cursului de schimb din decembrie 2008 si ianuarie 2009, ne putem astepta la o rata chiar mai spectaculoasa de acumulare a restantelor.
 
Imprumuturile in lei au fost ferite de efectele crizei financiare, valoarea restantelor majorandu-se in acest caz cu numai 7% pe parcursul lunii noiembrie.
 

Nu doar populatia are probleme la rambursare

 
Intarzieri la plata s-au inregistrat nu doar in cazul populatiei, ci pe segmenul persoanelor juridice.
 
Creditele totale acordate de banci incadrate in categoria "pierdere" s-a ridicat la 7,3 miliarde lei in noiembrie, dublu fata de inceputul anului trecut. In aceste conditii, indicatorii de neperformanta au atins noi maxime.
 
Rata riscului de credit - care exprima ponderea imprumuturilor de calitate foarte slaba in total credite - a crescut de la de la 3,8% la 5,8% in perioada noiembrie 2007-noiembrie 2008.
 
Ritmul rapid de crestere a restantelor va diminua profiturile bancilor, fara a pune in pericol stabilitatea lor. Indicatorul de solvabilitate - care masoara gradul de capitalizare - se situa in septembrie 2008 in apropierea pragului de 12%, cu mult peste minimul impus de normele prudentiale ale bancii centrale (8%).
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Am analizat site-urile principalelor banci din Romania pentru fotografia canalelor de vanzari ale momentului-economisire, carduri de credit si debit, aplicatii mobile, oferte de creditare si, vedeta saptamanii, Black Friday.

08 Noi 2022 | Info banci
Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Vista Bank a preluat Credit Agricole Romania iar produsele si serviciile sale au fost incluse in oferta Vista. Conso va ofera cateva detalii privind integrarea acestora si pasii concreti pe care trebuie sa ii faca clientii Credit Agricole.

06 Oct 2022 | Info banci
Conso se reinventeaza dupa o investitie de peste 70.000 euro

Conso se reinventeaza dupa o investitie de peste 70.000 euro

Portalul financiar Conso a fost reconstruit integral pe o arhitectura web moderna, in urma unui proiect derulat pe parcursul ultimelor 18 luni, cu o investitie de peste 70.000 euro. Arhitectura noua aduce importante imbunatatiri pentru utilizatorii site-ului, precum si noi functionalitati.

17 Mai 2022 | Info banci
Creditele in valuta-cum ne afecteaza schimbarea indicilor de referinta?

Creditele in valuta-cum ne afecteaza schimbarea indicilor de referinta?

Dupa modelul IRCC care a inlocuit Robor in Romania, creditele in franci elvetieni, dolari, lire sterline si yeni au schimbat referinta Libor din acest an.

03 Feb 2022 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul