BCR baga pe gat clientilor servicii nesolicitate

Un client BCR s-a trezit abonat cu forta la un pachet de servicii. El a primit in februarie a.c. un plic care continea o cerere-contract, o fisa cu toate datele lui personale si un token gata activat. De atunci, banca refuza sa ii explice cum de a fost posibil incidentul, cine a fost de vina si ce sanctiuni au fost luate impotriva celor vinovati.
 
Cererea-contract de deschidere a “Pachetului Esential” de produse si servicii bancare atasate contului curent primita de Costel Grigore era completata manual de un consilier de retail de la sucursala Unirea a Bancii Comerciale Romane, semnata si stampilata de acesta. Cererea era insotita si de conditiile de functionare ale pachetului, in total nu mai putin de 30 de pagini tiparite.
 
Insa asta nu e totul. In afara de cererea-contract, in pachet se afla o fisa care continea absolut toate datele personale ale clientului (vezi document Fisa date personale). De la codul de identificare al clientului (CIC), folosit de BCR, nume, prenume, codul numeric personal, seria si numarul actului de identitate, domiciliul si adresa de corespondenta, numarul de telefon, intrebarea secreta si raspunsul la aceasta, seria tokenului si statusul acestuia: Activ.
 

Clientul putea ramane fara bani in doar cateva secunde

 
Cu alte cuvinte, tokenul a fost transmis activat, in acelasi plic cu toate datele personale ale clientului. Mai mult, in acelasi plic se aflau si instructiunile de folosire ale tokenului care, conform clientului, mentionau si parola folosita la prima utilizare, si anume “0000”. Si datele dezvaluite in fisa din plic nu se opresc aici. Ea continea si codurile IBAN ale tuturor conturilor clientului, atat in lei cat si in valuta, precum si – incredibil! – soldul fiecarui cont in parte.
 
Mai mult, Costel Grigore sustine ca plicul (vezi document Plicul primit) putea fi extrem de usor deschis si apoi inchis la loc, astfel ca practic cel care l-a adus sau orice alta persoana putea sa foloseasca datele existente pentru a-i goli conturile – fie in beneficiu propriu, fie pentru a le transfera unei fundatii de caritate, spre exemplu.
 
In plus, ramane destul de neclar de ce clientul a primit plicul la locul de munca, si nu la domiciliu sau la adresa de corespondenta. Si asta in conditiile in care adresa de la locul de munca nu figura in fisa detinuta de banca!
 

BCR prefera tacerea in locul explicatiilor

 
Scandalizat de situatia in care s-a vazut pus, Costel Grigore s-a adresat sucursalei Unirea, care initiase “abonarea” sa fara voie la pachetul respectiv de servicii. La sesizarea scrisa depusa in data de 27.02, clientul a primit pe 20.03 un raspuns extrem de evaziv, care nu l-a multumit deloc.
 
“(...) va comunicam ca situatia a fost analizata, iar persoana responsabila de crearea acestei regretabile erori va fi sanctionata conform reglementarilor interne in vigoare la aceasta data. Va rugam sa apelati in continuare cu incredere la serviciile oferite de Banca Comerciala Romana”. Asa suna raspunsul primit, dupa aproape o luna, de la directoarea sucursalei BCR Unirea (vezi document Raspuns BCR).
 
Nici urma de explicatii sau chiar de scuze, asa cum ar fi fost cazul. Nici in scris, nici telefonic. “Am fost total nemultumit de raspunsul lor, as fi vrut sa stiu macar ca salariatul care a comis acel abuz nu mai lucreaza in sistemul bancar, pentru a repeta acelasi tip de comportament si cu altii. Si am revenit, atat la sucursala respectiva, cat si la Centrala bancii, insa la repetatele mele solicitari nu am primit nici macar un telefon sau un email, nu mai vorbesc de un raspuns scris sau de o invitatie la banca pentru a mi se explica cum de a fost posibila aceasta situatie”, ne-a declarat Costel Grigore.
 
La aproape 8 luni de cand clientul a fost pus de banca in aceasta situatie incredibila, reprezentantii BCR continua sa aleaga tacerea in locul explicatiilor. Cele 9 intrebari cuprinse in solicitarea Conso.ro au ramas si ele fara raspuns, la fel ca si cererile lui Costel Grigore.
 
Tocmai pentru ca asemenea situatii sa poata fi cunoscute de toti cei interesati si sa nu mai poata fi tinute in sertar, Conso.ro a pus de curand la dispozitia cititorilor sai sectiunea Vocea Clientului. Toti cei care au ceva de spus legat de relatia cu orice institutie financiara, bancara sau nebancara – si speram sa fie destui si cei care au de povestit experiente pozitive – sunt invitati sa-si impartaseasca experienta celorlalte zeci de mii de cititori care ne citesc in fiecare saptamana.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Carduri


Cum pot plati cu Apple Pay?
Cum pot plati cu Apple Pay?

Apple Pay este disponibil si in Romania, astfel ca detinatorii de carduri Visa si Mastercard pot face plati contactless utilizand un dispozitiv iPhone, Apple Watch, iPad sau Mac.

27 Iunie 2019 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum sa folosesti inteligent cardul de credit?
Cum sa folosesti inteligent cardul de credit?

Sarbatorile de iarna vin, in fiecare an, cu un apetit crescut pentru cumparaturi, inclusiv pe datorie. Cel mai utilizat instrument de credit in astfel de perioade este cardul de credit. El vine la pachet cu beneficii tot mai „inventive”, dar si cu costuri si conditii de utilizare dintre cele mai complexe. Cum il utilizam pentru beneficii maxime?

11 Decembrie 2018 | Carduri (carduri + ebanking)

Ce inseamna pentru cumparatori cresterea pragului obligatoriu pentru acceptarea cardului?

Legea cash back, modificata din nou, a fost adoptata de Parlament. Principala modificare consta in faptul ca doar magazinele cu cifra de afaceri de peste 50.000 de euro anual vor fi obligate sa accepte plata cu cardul. Pragul precedent era de 10.000 de euro.

22 Iunie 2018 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum sa te feresti de infractori cand retragi bani de la bancomat?

Posesorii de carduri din Romania utilizeaza in continuare excesiv operatiunea de retragere de numerar de la bancomat, fapt care le-a dat idei si infractorilor. Acestia au inventat numeroase dispozitive cu ajutorul carora pot copia datele cardurilor sau afla PIN-ul. Politia Romana prezinta cateva astfel de dispozitive.

2 Mai 2018 | Carduri (carduri + ebanking)

Mai multe articole

Inapoi sus