top banner

Avantajele investitiilor pe termen lung

10 Aprilie 2007 | Autor: Serban Stoica

KD Investments incearca sa-i tenteze pe investitorii de pe piata fondurilor deschise de investitii sa isi plaseze banii pe termen lung. Modalitatea gasita de societatea de administrare imbraca forma unui Plan de Investitii. Durata minima a acestuia este de 5 ani, insa avantajele oferite compenseaza orizontul investitional extins.
 
Un studiu recent despre comportamentul investitorilor din Romania a evidentiat faptul ca acestia tind sa cumpere unitati de fond atunci cand se manifesta o tendinta de crestere a activului unitar net, si sa vanda atunci cand este valoarea acestuia scade, incercand astfel sa speculeze momente potrivite pentru investitii. Insa nu intotdeauna aceasta strategie reuseste.
 
In incercarea de a oferi o alternativa investitorilor, la inceputul acestei luni KD Investments a lansat un nou tip de produs, care mizeaza pe investitiile sustinute si constante - Planul de Investitii. In cadrul acestuia, efortul investitional este distribuit uniform, prin depuneri constante luna de luna. Acest mod de investire are ºi avantajul de a micsora riscul de a alege momente mai puþin prielnice pentru plasarea banilor, avand in vedere posibilele fluctuatii ale unitatii de fond.
 
Perioada de investitii aleasa poate fi de 5, 10 sau 15 ani, timp in care clientul are obligatia de a depune lunar o suma prestabilita la momentul de inceput al planului. Exceptie face doar prima plata, care reprezinta contravaloarea investitiei pe un an. Suma minima este de 100 lei lunar, astfel incat investitia minima initiala este de 1200 lei.
 
Aceasta modalitate de investitie presupune o singura plata a comisionului de subscriere. Acesta se va plati la valoarea totala a planului, calculata astfel: suma lunara de plata x perioada de investitii x 12. Spre exemplu, la o suma lunara de 100 lei si un plan de investitii pe 5 ani, in loc de 2% sau 1,5% cat este comisionul la subscriere pentru 100 lei (in functie de fondul ales - Maximus, respectiv Optimus), investitorul va plati 1,5% sau 1% din 6.000 lei, cat reprezinta valoarea totala a planului.
 
Pe parcursul investitiei, daca investitorul depune sume mai mici decat decat valoarea lunara minima de investit, acestea nu vor fi luate in considerare ca aport la planul de investitii, ci ca investitii independente, cu exceptia cazului in care diferenta este investita pana la sfarsitul anului. Iar daca platile efectuate sunt mai mari decat suma lunara de investit, intreaga contravaloare va fi plasata in cadrul planului.
 
Investitorul are si dreptul la o rascumparare pe an, fara ca aceasta sa determine incheierea planului. Exista insa conditia ca suma sa fie reinvestita pana la sfarsitul anului. Orice alta rascumparare va determina neconditionat incetarea planului de investitii.
 
Planul de investitii se considera finalizat in momentul expirarii perioadei de investitii sau la momentul atingerii plafonului constituit de valoarea finala. De asemenea, operatiunile de subscriere sau rascumparare efectuate dupa finalizarea planului se vor face in conditiile unor investitii obisnuite cu unitati de fond.
 
Pentru moment, nu se poate opta pentru un plan de investitii bazat pe cele doua fonduri administrate de KD Investments, Maximus si Optimus, existand doar posibilitatea investitiei in unul sau in celalalt. Insa daca in luna mai va fi lansat KD Multifond, asa cum se previzioneaza, se va putea opta pentru un plan care sa fie constituit din ambele fonduri.
 
Grupul KD activeaza si pe piata fondurilor mutuale din Slovenia, unde KD Investments Slovenia vinde in jur de 300 de astfel de planuri pe an. Experienta acumulata acolo reprezinta o baza de pornire, iar volumul vanzarilor din Slovenia constituie o tinta a grupului si pentru piata romaneasca.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii
Dobândă de până la 5.5% la economii, pe termen determinat cu Freedom24

Dobândă de până la 5.5% la economii, pe termen determinat cu Freedom24

La ultima sa întâlnire din septembrie, Banca Centrală Europeană (BCE) a luat decizia importantă de a stabili ratele dobânzilor la 3.50%, cu scopul de a reactiva creșterea economică și de a menține inflația sub control. Această măsură a afectat direct atât băncile, cât și investitorii din întreaga Europă.

14 Oct 2024 | Investitii
Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

Desi corectiile ample intalnite pe pietele de capital la inceputul saptamanii au fost puse pe seama slabiciunii economiilor, adevaratul vinovat trebuie cautat in zona “carry trade”.

07 Aug 2024 | Investitii
Care ar putea fi investitia anului 2025?

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Daca in 2024 bursa a atras atentia prin aprecierea cotatiilor, iar piata imobiliara s-a tinut foarte bine in ciuda dobanzilor mari, anul viitor inasprirea politicii fiscale ar putea sa anuleze relaxarea politicii monetare, iar castigatorii ar putea fi gasiti in zona instrumentelor cu venit fix.

19 Iul 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul