Salariatii BCR vor intra de miercuri in greva generala, dupa 6 runde de negocieri esuate intre management si liderii de sindicat. Angajatii vor ca majorarile salariale din 2009 sa fie de minim 6%, in timp ce banca ofera in jur de 3%. Costul suplimentar pentru banca ar reprezenta mai putin de 2% din profitul net estimat a fi obtinut in 2008.
Federatia Sindicatelor Independente din BCR (FSI) a notificat astazi managementul BCR ca a cerut membrilor sai sa declanseze o greva generala, pe termen nelimitat.
Decizia survine dupa 6 runde de negocieri privind reinnoirea Contractului Colectiv de Munca, care a expirat la finalul anului 2008.
"Suntem cu adevarat surprinsi de abordarea Sindicatului", au declarat reprezentantii bancii intr-un comunicat in care se mentioneaza ca ofertele au reprezentant "un angajament pe care banca si-l poate permite in conditiile economice actuale".
Sindicatele vor majorari salariale cu 3% mai mari
Oferta bancii presupune mentinerea majoritatii prevederilor din Contractul Colectiv de Munca din 2008. Stimulentele de vacanta si de Craciun vor fi legate insa de performantele financiare ale institutiei, iar cresterea salariala va fi de 50% fata de rata inflatiei pe 2008.
Prin urmare, majoraile salariale pentru 2009 ar fi de numai 3%, iar in termeni reali se poate vorbi chiar de o reducere a salariilor.
Pe de alta parte, angajatii solicita, prin intermediul sindicatelor, o crestere salariala cu 3 - 3,5 puncte procentuale peste cea propusa de BCR.
In primele 9 luni din 2008, costurile salariale s-a ridicat la 808 milioane lei. Pornind de la aceste date, ar rezulta ca acordarea unor majorari salariale suplimentare de 3% ar costa banca in jur de 30 milioane lei. Suma ar echivala cu mai putin de 2% din profitul estimat a fi obtinut de BCR in 2008.
"Este tot ceea ce banca poate oferi acum. Daca performantele noastre se imbunatatesc semnificativ, vom putea imbunatati bonusurile, dar conditiile sunt dificile", a precizat Oana Petrescu, vicepresedinte BCR pe partea de operatiuni si IT.
In prezent, BCR are putin peste 9.000 de angajati si este la finalul campaniei de restructurare. Ultimii 400 de angajati vizati a fi disponibilizati au primit notificarea in decembrie.
Nu se cunosc agentiile care vor functiona
Nu toti angajatii BCR vor intra in greva, ci doar cei inscrisi in sindicat. "Nu am fost informati privind numarul de membri. Ne asteptam la un numar de 6.000 - 7.000", a precizat Oana Petrescu.
Astfel, doar anumite unitati vor fi inchise pe perioada grevei. "Nu stim exact care sunt agentiile care vor functiona in aceasta perioada, deoarece reprezentantii sindicatului nu ne-au trimis o lista cu angajatii care intra in greva", a continuat reprezentanta BCR.
Oana Petrescu a dat insa asigurari ca sistemul informatic al bancii nu va fi intrerupt. Toate bancomatele vor fi alimentate si vor functiona, iar cardurile vor putea fi folosite in continuare, la fel si serviciile de internet banking sau mobile banking.
"Acum lucram sa punem la punct centre de colectare a instrumentelor de plata (n.r. ordine de plata, cec-uri, etc) pentru a le putea procesa in aceasta perioada", a declarat Oana Petrescu.
Clientii care au rate de plata la credite nu vor fi penalizati daca nu isi vor achita datoriile pe motiv ca nu au gasit pe nimeni in agentie. Astfel, pe perioada grevei, banca nu va calcula penalitati pentru intarzierile la plata ratelor si nici nu le va raporta ca restante.
Banca a obtinut profituri record in 2008, dar costurile salariale au scazut
Cifrele date publicitatii in toamna privind evolutia BCR contrazic insa declaratiile managementului si nu indica nici pe departe o situatie dificila.
In trimestrul III, profitul grupului BCR a urcat cu 71,8%, ajungand a 848,2 milioane lei, fiind declarat un record istoric pentru banca.
In schimb, cheltuielile cu personalul au scazut cu 0,8% in primele 9 luni din 2008 comparartiv cu perioada similara din 2007.
"Am obtinut rezultate bune, in acord cu obiectivele pe care ni le-am propus pentru 2008", a declarat la acel moment Dominique Bruynseels, CEO al bancii.
"Datorita rezultatelor operationale mai bune, raportul cost-venituri a scazut deja sub nivelul de 46,9%, propus pentru sfarsitul lui 2008", se arata la momentul respectiv in prezentarea situatiei financiare a bancii.
Austriecii cred ca salariatii BCR au pretentii prea mari
Datele se refera insa la trimestrul III iar banca nu mai prevede o astfel de evolutie si pentru perioada ce urmeaza, a declarat vicepresedintele Oana Petrescu.
Ea a mentionat ca 50-55% din cheltuielile bancii sunt cheltuieli cu personalul si deci nu vor mai putea fi mentinute in conditiile unui an cu provocari in a atinge performantele trecute.
Decizia managementul este sustinuta si de actionarul majoritar - Erste Bank. "Sprijinim in totalitate pozitia managementului BCR in cadrul negocierilor si consideram ca, dat fiind contextul economic actual, pretentiile exprimate de catre sindicatul BCR se afla intr-o clara neconcordanta cu realitatea", a declarat presedintele Erste Bank, Andreas Treichl, citat de Ager Press.
Nu trebuie uitat ca BCR a fost una dintre cele mai scumpe achizitii din Europa Centrala si de Est. Erste Bank a platit 3,7 miliarde euro pentru 62% din actiunile bancii in 2006, pe care vrea sa ii recupereze. In ultimii 3 ani, BCR a obtinut un profit net cumulat de aproximativ un miliard de euro.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News