top banner

Fondurile de actiuni reintra pe castig in februarie

06 Martie 2008 | Autor: Alina Branescu

Dupa o lunga perioada in care randamentele lunare ale fondurilor cu o expunere mare la risc au inregistrat in cea mai mare parte valori negative, la sfarsitul lunii februarie 2008, acestea au atins valori pozitive, pe fondul cresterilor bursiere.
 
Influenta pozitiva a bursei a fost reflectata cel mai bine in cazul fondului Omninvest, care a atins un randament de 6.65%. Urmatoarele randamente lunare semnificative apartin fondurilor FCEx (cu 3.37%) si Raiffeisen Prosper (cu 3.09%). In rest, majoritatea randamentelor lunare obtinute fonduri s-au situat intre 0.5% - 2%.
 
Investitorii stau la adapost
 
Perioada dificila prin care trece bursa nu s-a incheiat inca, ceea ce continua sa tina investitorii departe de risc. Aversiunea acestora s-a vazut mai ales in cresterea foarta mica a numarului total de investitori la fondurile mutuale cu risc ridicat.
 
Desi, fondurile de actiuni si diversificate au beneficiat de subscrieri semnificative, acestea au fost puse in umbra de rascumpararile efectuate, numarul investitorilor mentinandu-se apropiat de cel din ianuarie.
 
In cazul fondurilor de actiuni, cel mai mare numar de investitori nou veniti (65) a apartinut fondului BCR Expert. La polul opus se afla Intercapital, care a pierdut 41 de investitori intr-o luna. Insumand numarul de intrari si de iesiri de la fondurile de actiuni, se observa o crestere neta cu numai 8 investitori .
 
In schimb, fondurile diversificate au reusit sa contabilizeze finele lui februarie cu 32 mai multi investitori decat in ianuarie. Cele mai bune rezultate le-a obtinut fondul BCR Dinamic, care a atras peste 180 de noi clienti.
 
Fondurile de obligatiuni – cele mai atractive
 
Obligatiunile se mentin mai departe in topul preferintelor: peste 300 de investitori noi au ales in februarie aceasta alternativa pentru a-si fructifica banii. Cea mai mare crestere (+294) apartine fondului BCR Clasic.
 
Activele nete totale au urmat evolutia randamentelor lunare obtinute. Pe primul loc se gasesc fondurile de actiuni, cu un activ total de 343 mil. lei, in crestere cu 3.53% fata de sfarsitul lunii ianuarie. Cea mai mare majorare a activelor nete la aceasta categorie de fonduri se intalneste la Raiffeisen Prosper (+ 4.4 mil. lei).
 
Pozitia secunda in clasament apartine fondurilor mixte, care au atins o valoare a activului net in luna februarie de 308 mil. lei, mai mult cu 2.37% fata de ianuarie 2008. Ultima pozitie de pe podium revine fondurilor de obligatiuni, care au inregistrat o crestere cu numai 1.32% a activelor nete, pana la 71.3 mil. lei. Fondurile monetare sunt singurele care au inregistrat o scadere a valorii activului net cu 4.24%, ajungand la 115.6 mil. lei, ceea ce arata usoara recuperare a apetitului pentru risc.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Din 22 februarie la BVB va putea fi tranzactionat al doilea instrument de acest tip listat pe piata locala, ETF Energie Patria. Din pacate, oferta vine dupa diminuarea bulei energetice si plafonarea preturilor la producatori.

23 Feb 2023 | Investitii
Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Fondurile de obligatiuni au avut parte de cea mai mare scadere (-36%), iar cel mai bine s-au descurcat fondurile de actiuni (-12%), intr-un an dominat de perceptia asupra riscului si corectiile pietelor. Au fost insa si performeri, fonduri care au terminat anul cu randamente pozitive, in ciuda conditiilor investitionale adverse.

24 Ian 2023 | Investitii
Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Din 2023 veniturile din dobanzi, dividende, speculatii cu actiuni vor fi taxate mai sever iar investitorii ar trebui sa se gandeasca de acum la strategiile optime.

05 Ian 2023 | Investitii
Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Inflatia, majorarea dobanzilor, razboiul din Ucraina, amenintarile de recesiune si prabusirea criptoactivelor au bulversat pietele financiare anul ce a trecut iar pierderile investitorilor au fost substantiale. Ce urmeaza?

03 Ian 2023 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul