O serie de banci au hotarat sa nu mai raporteze la Biroul de Credit persoanele cu datorii neachitate mai mici de 10 lei. Masura va permite clientilor cu restante modice sa poata avea in continuare acces la credite. In prezent, acordarea imprumuturilor pentru persoanele cu restante se face prin analizarea situatiilor de la caz la caz.
Dupa infiintarea Biroului de Credit, bancile au inceput raporteze temeinic toate restantele, fara sa faca nici un fel de filtrare prealabila. Drept urmare, multe persoane s-au trezit ca figureaza pe lista rau-platnicilor pentru sume derizorii, din cauza carora intampina acum dificultati pentru a obtine un nou imprumut. Si chiar daca achita pe urma restantele, datele de la Biroul de Credit nu se sterg. Avand in vedere ca inregistrarile se pastreaza timp de 5 ani, situatia celor aflati in aceasta situatie nu se va schimba peste noapte.
Mai multe banci au decis in ultima vreme sa adopte un comportament rezonabil si sa nu mai raporteze restantele care se situeaza sub un anumit prag. Acest nivel este de 10 lei, iar printre bancile care au luat aceasta decizie se numara BRD, HVB Tiriac Bank si UniCredit. Unele banci se feresc insa sa spuna ca nu vor mai raporta restantele mici, pentru a nu incuraja clientii sa fie mai neglijenti cu plata ratelor.
Indiferent daca aceasta regula se va generaliza la toate bancile sau nu, urmatorul pas pe care institutiile de credit trebuie sa-l faca este sa-si relaxeze politica de creditare pentru persoanele cu restante modice. Nu este normal ca o persoana cu o datorie de cativa lei sa nu poata primi credit, mai ales daca si-a achitat restantele.
In prezent, unele banci sunt dispuse sa analizeze mai atent motivul pentru care a aparut restanta. ? Daca la momentul solicitarii, nu inregistreaza restante curente, dar inregistreaza istoric, decizia finala legata de acordarea sau nu a creditului se ia numai dupa realizarea unei analize de risc referitoare la natura si importanta riscului inregistrat ?, afirma reprezentantii BRD. Astfel, primul pas pe care un restantier trebuie sa-l faca pentru a putea obtine un nou imprumut este de a-si plati datoriile acumulate in trecut. Cu cat acest lucru se intampla mai rapid, cu atat cresc sansele de a obtine finantare. De exemplu, Volksbank poate acorda credite si persoanelor care au avut restante, daca perioada de intarziere este mai mica de 90 zile.
In viitorul apropiat, este de asteptat sa apara produse speciale, dedicate restantierilor. Ele sunt larg raspandite in Occident si dau sansa clientilor care au avut incidente sa-si imbunatateasca raportul de credit. Un astfel de produs este imprumutul garantat cu un depozit. Clientul depune o suma de bani la banca si obtine un imprumut de valoare egala. Daca ramburseaza creditul respectiv fara sa inregistreze restante, clientul isi imbunatateste scoringul si poate avea acces apoi la creditele traditionale, garantate cu cesiunea pe veniturile viitoare.
Dezvoltarea acestor produse este conditionata insa de funizarea informatiilor pozitive la Biroul de Credit. Astfel, in loc sa raporteze doar clientii cu restante, bancile vor trebuie sa transmita si informatii despre clientii constiinciosi. Doar cateva institutii furnizeaza acum astfel de date, in timp ce marile banci universale sunt reticente in a le calca pe urme, deorece se tem ca proprii clienti vor fi racolati de concurenta.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News