top banner

A inceput “decuplarea”?

18 Mai 2010 | Autor: Cristian Dogaru

Brokerii si analistii autohtoni insista pe corelarea pietelor financiare, ora exacta pentru burse dandu-se in SUA. Cu toate astea, sunt momente in care pietele mici o iau inaintea celor lichide, exiturile trebuind pregatite din vreme aici, dovada modul in care s-a comportat BVB in 2007.
Bursa romaneasca a inceput printre primele corectia in urma cu aproape 3 ani, semn ca pe pietele mici, cu lichiditate modesta, exiturile trebuie pregatite din vreme. Investitorii au fost multa vreme in faza de negare, s-a dat vina pe perioada de vara, apoi pe banii care erau retrasi pentru a se participa la IPO-ul Transgaz.
Suprasubscrierea consistenta pentru actiunile in cauza a trezit sperantele unei reveniri in forta a tuturor cotatiilor, banii neutilizati in cadrul ofertei urmand sa reintre la cumparare la sfarsitul anului. Motiv pentru care preturile au crescut inainte de returnarea acestora si s-au prabusit din pod dupa, de aceasta data in tandem cu evolutiile externe.
Ce s-a intamplat in primavara lui 2009? Am asistat practic la fenomenul invers, investitorii locali au ramas mai multa vreme reticenti in fata cresterilor afisate de bursele americane si europene, au avut nevoie de timp pentru a intra mai hotarat la cumparare, piata locala revenind pe parcurs peste performantele celor externe, proportional cu pierderile mai mari pe care le avea de recuperat.

Istoria se repeta?
La inceputul saptamanii (luni, 17 mai) toti indicii BVB au avut corectii majore, in ciuda unui verde timid afisat pe pietele externe. Cel mai mult a scazut BET-FI, aproape 8 procente (-7,8%), BET si BET-C pierzand la randul lor 6,7%, respectiv 5,9%.
BET-FI a intrat cu aceasta ocazie in teritoriu negativ in 2010, indicele intrand de asemenea sub media mobila de 200 zile, un semnal de alarma pentru fanii analizei tehnice. BET-FI este cel mai sensibil indice al bursei, indicele SIF-urilor fiind un barometru pentru comportamentul speculatorilor, societatile de investitii fiind cele mai lichide titluri ale bursei.
Brokerii au motivat comportamentul atipic de luni printr-o lichidare de pozitii mai mari operata de un fond de investitii, dar sa nu uitam ca fata de valorile maxime atinse in acest an, indicele SIF-urilor se afla deja cu 20% mai jos.

Achizitii si vanzari esalonate, umbrela pentru vreme rea

Cine nu are o idee clara despre directia trendului bursier, se poate proteja aplicand regula “10%”. Vrei sa cumperi? Intra cu 10% din bani, piata creste, mai adauga 10% la pozitia initiala. Creste in continuare, mai pui 10% si tot asa.
Daca dupa prima intrare, bursa se intoarce si incepi sa contabilizezi pierderi, suporta-le pana la 10% din capital. Pierzi mai mult, inchizi pozitia de tot si astepti vremuri mai bune.
Ideea este sa “piramidezi” pe crestere si niciodata pe scadere, adica in nici un caz sa nu cumperi mai mult cand inregistrezi scaderi ale valorii portofoliului pentru a-ti imbunatati media, pentru ca nu stii unde se duc pietele (cine a piramidat pe scadere in 2008 stie foarte bine ce spun!).
Strategia expunerilor esalonate prezentata mai sus se poate aplica foarte bine si pe piata spot si pe futures, atat pe partea de cumparare cat si la vanzare (pozitie short).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

Desi corectiile ample intalnite pe pietele de capital la inceputul saptamanii au fost puse pe seama slabiciunii economiilor, adevaratul vinovat trebuie cautat in zona “carry trade”.

07 Aug 2024 | Investitii
Care ar putea fi investitia anului 2025?

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Daca in 2024 bursa a atras atentia prin aprecierea cotatiilor, iar piata imobiliara s-a tinut foarte bine in ciuda dobanzilor mari, anul viitor inasprirea politicii fiscale ar putea sa anuleze relaxarea politicii monetare, iar castigatorii ar putea fi gasiti in zona instrumentelor cu venit fix.

19 Iul 2024 | Investitii
Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

O privire asupra celor mai de succes companii din SUA, locul unde se da ora exacta pe piata globala de capital, din perspectiva raportului pret/profit ar putea da dureri de cap investitorilor conservatori.

11 Iul 2024 | Investitii
Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Spre deosebire de depozitele la termen unde capitalizarea dobanzii este bifata automat, achizitia de noi actiuni din dividendele primite de investitorii de la BVB ar trebui sa tina cont de evolutia preturilor din ultima vreme.

27 Iun 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul